6 fontos tudnivaló a sürgősségi fogamzásgátlásról
Miért fontos, hogy minél hamarabb hozzáférjenek a nők a sürgősségi tablettához? (x)

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bárkivel előfordulhat, hogy a használt fogamzásgátló eszköz meghibásodik, például elszakad az óvszer, de ilyenkor sem kell kétségbe esni!

Ezekben az esetekben sürgősségi fogamzásgátló tablettával előzhetjük meg a nem kívánt terhességet. Ezek a szerek akkor hatnak a legbiztosabban, ha a tablettát az aktus után 24 órán belül bevesszük, ezért fontos lenne, hogy minél hamarabb hozzáférjünk.

Az Európai Unió 28 tagországában 2015. március 31-e óta már vény nélkül is kapható sürgősségi fogamzásgátló készítmény – Magyarország azonban még ellenáll, nálunk továbbra is recepthez kötik a kiváltását. A hazai döntéshozatalnál betegbiztonsági okokra hivatkoztak, ezt azonban semmilyen irányelv és kutatás nem támasztja alá.

Mi szól a vénynélküliség mellett?

  • A sürgősségi fogamzásgátló készítmények biztonságosan alkalmazhatóak, orvosilag alátámasztott ellenjavallatuk nincs.
  • Használatukhoz nincs szükség semmilyen vizsgálatra vagy laboratóriumi tesztre, utánkövetést sem igényelnek.
  • Orvosilag komoly szövődményt nem okoznak, esetleg mellékhatásuk lehet - például fejfájás, hányinger.
  • A készítmény akkor a leghatásosabb, ha azt a védekezés nélküli aktust követő 24 órában beveszik, ezért fontos, hogy minél hamarabb hozzá lehessen jutni.
  • A sürgősségi fogamzásgátlás nem abortusz, egy már megfogant terhesség esetén nem okoz vetélést, a magzatra káros hatása nincs.
  • Kutatások szerint a sürgősségi fogamzásgátló tabletták szélesebb körű elérhetősége nem növeli a védekezés nélküli aktusok számát, tehát nem bátorítja a felelőtlen szexuális viselkedést.

A WEBBeteg.hu által megkérdezett dr. Párducz László - a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság alelnöke - elsősorban az esemény utáni tabletták szélesebb körű használatával járó előnyöket emelte ki a veszélyek helyett.

- A készítmény a védekezés nélküli aktust követő 24 órában a leghatékonyabb, ezért is lehet amellett érvelni, hogy a nem kívánt terhességeket egy vény nélkül, valóban gyorsan és egyszerűen hozzáférhető készítménnyel lehet a leginkább megelőzni, leszámítva persze a hagyományos fogamzásgátló tabletták és más védekezési módszerek rendszeres és megfelelő alkalmazását. A széleskörű felhasználhatóságot nagyban elősegítené a könnyű hozzájutás, így a nem tervezett terhesség elkerülhető lenne - mondta dr. Párducz László.

Nem abortusz

Az esemény utáni tabletta etikai megítéléséhez fontos információ, hogy a sürgősségi fogamzásgátló esetében nem terhességmegszakításról van szó.

- Fontos tudnivaló és érv a vény nélküli hozzájutás szempontjából, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tablettának nincs káros hatása a magzatra, nem szakítja meg a kialakult terhességet. A tabletta hatása nem más, mint a peteérés gátlása, így egy esetlegesen kialakult terhesség beágyazódását nem akadályozza meg - mondta el dr. Párducz László.

További információ a témában itt érhető el!

Ezt is szeretjük