A gyömbér értékes fűszernövény, melynek gyökerét sütés-főzés alkalmával szokás használni, de akár szépségápolásnál is bevethető. A helyes kis gumók tele vannak értékes hatóanyagokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal, amik erősítik az immunrendszert, csökkentik a stressz-szintet, a koleszterinszintet és mindemellett még energetizálnak is.
Nem beszélve arról, hogy a növény hasznos vegyületeket, köztük gingerolt tartalmaz, ami bizonyítottan elhízásellenes hatással bír, de még megannyi jó tulajdonsága miatt is érdemes beépíteni az étrendbe.
Gyömbéres ételek
A gyömbérben található gingerol serkenti az emésztést, és stabilizálja a vércukorszintet, amivel megelőzhető a hirtelen vércukorszinteséssel járó farkaséhség és a falásrohamok. Egy férfiak körében végzett tanulmány szerint étvágycsökkentő hatással is bír, hosszan tartó teltségérzetet okoz. Önmagában ugyan a gyömbér fogyasztása nem gyorsítja fel a fogyást, de egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás mellett tényleg segíthet elérni a kívánt testsúlyt. Porítva vagy nyers formában is jól hasznosul, a listában olyan ínycsiklandó receptek szerepelnek, amiknek elengedhetetlen eleme a gyömbér.

A gyömbér a zöldbabos ételek kitűnő kiegészítője, remekül harmonizálnak egymással. Őrlemény formájában már napi egy gramm fogyasztása
bizonyítottan csökkentheti az étvágyat. A kínai
hagymás-gyömbéres zöldbab köretként, de akár előételként vagy főételként is lazán megállja a helyét, mindössze a porciótól függ, milyen fogás válik belőle.

A világ legegészségesebb ételének választott
kimcsi nem véletlenül nyerte el a címet, gyakorlatilag csak jótékony hatással bír a szervezetre. Ugyan többfajta receptúrával készíthető el, van gyömbéres változata, mely különleges ízt kölcsönöz neki. Előételnek, vagy főételek mellé is kitűnő.

Igazi étvágycsökkentő, emésztést serkentő turmix készíthető gyömbér, cékla, banán és mandulatej felhasználásával. Akár a reggelit is helyettesítheti a
céklás gyömbérital, ami garantáltan energiát ad a napra.

A gyömbér és a citrom kombinációja nem csak az egyik legjobb, de természetes módja is az étvágycsökkentésnek. Napi kétszer-háromszor javasolt fogyasztani finom
gyömbértea formájában az elegyet, hogy maximalizáld a hatásukat.

Főételek tekintetében érdemes minél többször indiai ételeket fogyasztani, amiknek esszenciáját a jellegzetes fűszereik mellett a karakteres ízű gyömbér is adja. Sokáig eltelít, és mind a tíz ujjadat megnyalod az íncsiklandó
vöröslencse-dahl után, ami emésztést támogató rostokkal van tele.

Szintén Indiából származik a
chana masala - vagy indiai csicseriborsó - receptje, aminek ízét egy teáskanálnyi friss, reszelt gyömbér adja meg. Az egészséges gumóról azt is
kiderítették, hogy főleg a hastájéki elhízás mérséklésében segíthet.

Ha nem csak zöldséges fogásokat ennél, próbáld ki a négy szelet gyomorgyógyító gyömbérrel készült
kókusztejes curryt, mely rostban gazdag, igazán laktató fogás. A benne lévő gyömbérnek is köszönhetően hosszan tartó teltségérzetet okoz, és stabilizálja a vércukorszintet is.

Végezetül egy igazán különleges, fehérjében és rostokban bővelkedő fogást mutatunk, melynek egzotikus ízéért a gyömbér is felel. A
kínai receptúra szerint készült brokkolis marhaszeletek isteni finomak, az alapanyagoknak és a fűszereknek, köztük a gyömbérnek hála egy jó darabig nem leszel éhes azután, hogy ilyet ettél.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)