A gyömbért talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen nem egy távoli különlegesség, hanem itthon is jól ismert fűszer- és gyógynövény.
A gyömbér légúti betegségek és megfázás ellen kiváló, de az emésztőrendszert is hatékonyan támogatja. Hatóanyagai beindítják az anyagcsere-folyamatokat a gyomorban, csökkentik a puffadást, a hasi görcsöket és a hányingert is, nem véletlen, hogy a fogyókúrában is előszeretettel használják.
Finom fogások gyömbérrel
A legtöbb esetben csak teában vagy magában, esetleg mézzel fogyasztják a gyömbért, pedig finom, karakteres íze és az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt érdemes sokkal többször, és változatosabban fogyasztani. A légúti panaszokra és emésztésre gyakorolt jótékony hatásai mellett ráadásul a koleszterinszintet is csökkenti, szívvédő és rákmegelőző tulajdonságokkal is bír, és a vércukorszintet is optimális szinten tartja, növeli az inzulin hatékonyságát.

Gyömbérrel a legtöbbször a leveseket és szószokat ízesítik, hiszen remekül passzol a főtt zöldségekhez, és tovább növeli az egészségügyi hatásaikat. Ilyen például az
immunerősítő répakrémleves, amit mindenképp érdemes kipróbálni.
Fotó: Allyso / Getty Images Hungary

Az
aranytej igazi csodaital, tele van vitaminnal, erősíti a hajat, és különleges íze azonnal elvarázsol mindenkit.
Fotó: Getty Images Hungary

A
sütőtökpüré már önmagában is különleges és nagyon egészséges köretnek számít, de gyömbérrel felturbózva még jobb.
Fotó: Getty Images Hungary

Nem véletlenül ajánlják a gyakori halfogyasztást, hiszen az ómega-3 zsírsavakban gazdag hús segít megőrizni a szív egészségét. Egy
gyömbéres-szójás pác még inkább növeli ezt a hatást.
Fotó: Getty Images Hungary

Nem túl sűrűn kerül a magyar emberek asztalára
gyömbéres sárgadinnye-krémleves, pedig csupa pozitív tulajdonsága van: frissítő, gyorsan elkészül, és tele van hasznos tápanyagokkal.
Fotó: Getty Images Hungary

Igazi kuriózumnak számít a
zöld paradicsomos chutney, ami a friss hozzávalóktól és a gyömbértől nemcsak isteni, hanem szuperegészséges is. Főként húsok, párolt zöldségek mellé ajánlott fogyasztani.
Fotó: Getty Images Hungary

A
sütőtökkrémleves melengető, édeskés íze felturbózható egy kis gyömbérrel, igazi vitaminbomba a szervezetnek.
Fotó: Getty Images Hungary

Az édes kompótok kedvelőinek jó hír, hogy a
körtebefőtt gyömbérrel eltéve nemcsak különleges finomság, hanem még a téli időkben is remek vitaminforrás.
Fotó: Shaiith / Getty Images Hungary

A
zöldséglevesekben az a jó, hogy szinte bármilyen kedvelt összetevőt és fűszert bele lehet tenni - érdemes kipróbálni gyömbérrel is, hiszen energiát ad, és még másnaposság ellen is kiváló.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary)