Gyakori, hogy a fogyókúrázók megpróbálnak mindenféle cukrot kiiktatni az étrendjükből, pedig nem mindegyik egyforma.
A finomított cukrok - kristálycukor, barna cukor - csaknem tömény szénhidrátból állnak, melynek felszívódását semmi sem lassítja, így hamar megdobják a vércukorszintet, amikor pedig visszaesik, éhes leszel, így fokozzák az étvágyat.
A gyümölcsökben található cukor azonban nem ilyen, hiszen mellette jelen van a növények természetes rosttartalma, mely elnyújtja a fruktóz felszívódását, ezért annak vércukorszintre gyakorolt hatása sokkal enyhébb. Ezért kell egybe vagy turmixként, és nem préselt léként fogyasztani.
Fogyókúrás gyümölcsök télen
Télen főként egzotikus gyümölcsöket találsz a boltokban, melyek szinte kivétel nélkül mézédesek, és a cukortartalmuk is magas. Ennek ellenére a fogyókúra ideje alatt sem kell tőlük tartózkodnod, éppen ellenkezőleg. Vitamin-, antioxidáns- és rostforrásként is egészséges, nélkülözhetetlen részei egy jól összeállított étrendnek.
Ez nem vonatkozik arra, ha inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség miatt 160-180 gramm szénhidrátos étrendet kell tartanod. Ilyenkor mindig szigorúan tartsd a számodra előírt utasításokat!
Más esetekben elmondjuk, hogyan fogyaszd a télen kapható egzotikus gyümölcsöket úgy, hogy azok támogassanak a fogyásban!

A banán a gyümölcsök közt kiemelkedő cukortartalommal rendelkezik, mégsem kell száműzni. Futás előtt vagy süteményekben, magas rosttartalmú összetevők mellett belefér.
Itt többet is megtudhatsz fogyasztásáról!
A narancs viszonylag sok C-vitamint és jókora adag éhségcsökkentő rostot tartalmaz. A narancslevet azonban még akkor is kerüld, ha 100%-os. Nincs benne elég rost, hogy lassítsa a természetes cukor felszívódását, ezért az ital növeli az étvágyat.

A mangó cukortartalma még a banánét is túlszárnyalja. Reggelire és vacsorára ne fogyaszd, de sportolás előtt vagy egy rostdús étkezés részeként nem lesz vele gond.
Fotó: ValentynVolkov / Getty Images Hungary

A mandarin a narancshoz hasonlóan gazdag vitaminokban. Szinte
bármikor fogyasztható, noha vacsorára már nem ajánlott. A gerezdek közti fehér hártya szinte tömény rost, így, ha lehet, ezt ne pucold le.
Fotó: Rodrusoleg / Getty Images Hungary

Az ananász egy
bromelain nevű enzimet tartalmaz, ami segíti a fehérjék bontását, így emésztésserkentő, jó párosítás húsokhoz, és segíti a kilók leadását. Konzervként sok cukrot adnak hozzá, ezért csak a frisset vedd meg!

A kivi igazi C-vitamin-bomba, immunerősítő, sőt, bővelkedik vízhajtó káliumban is, így kifejezetten jó nassolnivaló vagy tízórai válhat belőle.
Fotó: anna liebiedieva / Getty Images Hungary

A tojásgyümölcs vagy khaki egy kevés béta-karotinnal és a gyümölcsök közt is magas rosttartalmával járul hozzá a diétához, így a késő esti és reggeli órákat leszámítva jó választás. Kalória azonban viszonylag sok van benne!

A gránátalma rostos, vízben dús húsa
csökkenti az étvágyat, és antioxidánsokban is gazdag. Italként azonban ezt sem ajánlott fogyasztani a rosttartalom hiánya miatt.
Fotó: levkr / Getty Images Hungary

Az avokádó nem olyan édes, mert kevés benne a cukor, mégis sok kalóriát tartalmaz, ugyanis olajos. Zsírjai a jótékony omega-3-ból állnak, ami a fogyásban is segít, emellett rosttartalma a gyümölcsök közt a legmagasabb, így bármikor eheted, ha a kalóriaszámolás szerint belefér.

A grépfrútban is van cukor, ám a gyümölcsöt rostjai és keserű íze erős étvágycsökkentővé teszik.
Egy kaliforniai kutatás szerint rendszeres fogyasztása serkenti a fogyást.
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció