A fogamzásgátlók veszélyes mellékhatásai
Mellrák, hüvelygomba
A tabletta megkönnyíti az életed, de tudnod kell, hogy használata komoly betegségekhez is vezethet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általános orvosi vélemény, hogy a fogamzásgátló tabletták egészségvédő hatásai jelentősebbek, mint a szedésükkel járó negatív következmények. Ösztrogéntartalmuknak köszönhetően széppé teszik a bőrt és a hajat. Így alkalmazásuk során csökken a pattanásaid száma, és kevésbé zsírosodik a hajad.

Ezenkívül a tablettának köszönhetően kisebb az esélyed a méhnyakrák kialakulására. Mindemellett azonban néhány betegség nagyobb valószínűséggel jelentkezik a hormonális fogamzásgátlót szedő nők körében.

Gyakoribb a mellrák előfordulása

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések után a rák a második leggyakoribb halálok. A nők körében pedig minden bizonnyal az egyik legrettegettebb betegség az emlőrák. Nem véletlen, hiszen a mell nem csupán a gyermekek táplálására szolgál, hanem a nőiség legfontosabb jelképe is. Így a súlyos kór több szempontból is félelmet kelt.

Jellemző tünetek

  • A mellbimbók alakjának, színének megváltozása.
  • Kidudorodások vagy bemélyedések a mellen.
  • Ismeretlen eredetű csomó az emlőkben.
  • A mell vénáinak változása.

Tudományos kutatások szerint gyakrabban alakul ki emlőrák azoknál a nőknél, akik hormonális fogamzásgátlót szednek, mint azoknál, akik más védekezési módszert használnak. Ez az összefüggés a tablettaszedés következtében kialakuló magasabb ösztrogénszintnek tudható be. Ezt az eredményt az a tény is alátámasztja, hogy az utóbbi években fiatalabb nők körében is megnőtt a mellrákos megbetegedések száma. Egyes vizsgálatok szerint a rizikófaktor tovább emelkedik, ha a gyermekvállalást megelőzően is szedted a tablettát.

Bár igaz, hogy a napjainkban forgalomban lévő fogamzásgátlók hormontartalma már össze sem hasonlítható azokkal a szerekkel, melyeket a nők húsz évvel ezelőtt szedtek, azért jobb az óvatosság. Ha családodban már előfordult mellrákos megbetegedés, gondold át alaposan, nem kínálkozik-e számodra más védekezési módszer.

Állandóan visszatérő hüvelygomba

A nők túlnyomó többsége élete során legalább egyszer találkozik a hüvelygomba kínzó tüneteivel. A kevésbé szerencsésebbek pedig újra és újra megtapasztalják a fertőzés nem túl kellemes jeleit.

Jellemző tünetek

  • A hüvelyváladék állagának és szagának változása. Viszkető, égő érzés a nemi szerv környékén.
  • Fájdalom jelentkezése szex közben.
  • Hüvelyi folyás.

A betegséget leggyakrabban a Candida albicans nevű sarjadzógomba, esetleg a különböző fonalasgomba-fertőzések okozzák. Ezek a mikroorganizmusok normál körülmények között is jelen vannak az emberi szervezetben. Megtalálhatóak a szájban, a bélrendszerben és a hüvelyben egyaránt. Problémát akkor okoznak, ha elszaporodnak, és a testben élő hasznos baktériumok nem tudják kordában tartani őket. Elterjedésüknek oka lehet többek között a legyengült immunrendszer, a cukorbetegség vagy a szervezet hormonális egyensúlyának felborulása. Ez utóbbit pedig okozhatják a fogamzásgátló tabletták, mivel hormonális szempontból a terhességhez hasonló állapotot idéznek elő a testben.

A tablettáknak köszönhetően ugyanis megemelkedik a vér ösztrogénszintje, ami előnyös terepet biztosít számos gombafaj számára. Ha a hormonális fogamzásgátló szedése mellett gyakran alakul ki gombás fertőzésed, mindenképpen konzultálj orvosoddal. Előfordulhat, hogy érdemesebb másfajta védekezési módszert alkalmaznod, de lehet, hogy elegendő egy alacsonyabb hormontartalmú tablettára váltanod.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Fokozódik a trombózis veszélye

A fogamzásgátló tabletták kismértékben növelik a trombózis előfordulásának gyakoriságát. A betegség során az erekben vérrögök képződnek, melyek eltömítik azokat, akadályozva ezzel az egészséges keringést. A probléma pedig súlyosabb esetben infarktushoz
vezethet.

Jellemző tünetek

  • Ismeretlen duzzanat a lábon.
  • Lábfájdalom.
  • Nyomásra érzékeny vádli.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki trombózis, ha genetikai hajlamod van rá. Ezért, ha a családodban előfordult már a betegség, mindenképpen ajánlott vérvizsgálatot végeztetned, mielőtt elkezdenéd szedni a tablettát. De a trombózis esélye akkor nő meg igazán – 25%-kal –, ha a fogamzásgátló tabletta szedése mellett dohányzol is. Ha napi öt-tíz szál cigarettát szívsz el, és tablettát szedsz, már akkor is háromszor nagyobb az esélyed a trombózis kialakulására, mint annak, aki nem dohányzik. És ennek mértéke az elfüstölt szálakkal arányosan növekszik.

Napi egy doboz cigaretta esetén már hússzorosára nő a rizikófaktor. 35 év felett a trombózis veszélye rohamosan megnő, ilyenkor tehát döntened kell, hogy fogamzásgátlót szedsz, vagy dohányzol.

Ezt is szeretjük