A magyarok nagy része szereti ezt a rákkeltő ételt - Már az orvosok is veszélyesnek ítélik
A vörös húsok és a feldolgozott hústermékek veszélyesek lehetnek az egészségre.
Néhány általánosan kedvelt élelmiszer garantáltan helyet kap a hazai családok konyhájában. Ezekhez sorolható a tej, a tojás, a fehér liszt, a különböző pékáruk és a feldolgozott húsok, mint a virsli, felvágott és kolbász. A nagy mennyiségű vörös hús és a feldolgozott húsok azonban bizonyítottan rákkeltő hatásúak, ezért érdemes korlátozni a fogyasztásukat.
Az orvosok is veszélyesnek ítélik a feldolgozott húsokat
Friss kutatások szerint már heti 700 grammnál több vörös hús (nyers súlyban) fogyasztása is növeli a bélrendszeri daganatos megbetegedések kockázatát. Heti 50 gramm feldolgozott hús pedig 1,18 százalékkal növeli a rákos sejtek kialakulásának rizikóját.
Ha arra is kíváncsi vagy, hogyan hat az étkezés a kognitív hanyatlás ütemére, ide kattintva olvashatsz róla.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a feldolgozott húsokat, köztük a sonkát, a szalonnát, a szalámit és a virslit az első csoportba tartozó rákkeltő anyagok közé sorolja, ami azt jelenti, hogy erős bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húsok rákot okoznak. Fogyasztásuk az olyan daganatos megbetegedések kialakulásáért felelhet, mint a bél- és gyomorrák. A vörös húsokat, mint például a marha-, bárány- és sertéshúst pedig az úgynevezett 2A csoportba tartozó rákkeltőanyagként tartják számon, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel rákot okoznak a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztásuk.
Így növelik a rák kockázatát
A vörös és a feldolgozott húsokban bizonyos vegyi anyagok - mind a hozzáadott, mind a természetben előfordulók - rákkeltő hatásúak. Például amikor a vörös húsban lévő, hem nevű anyag lebomlik a bélben, úgynevezett N-nitrozo karcinogén vegyületek (nitrózaminok) keletkeznek, amelyekről laborvizsgálatok igazolják, hogy károsítják a beleinket borító sejteket, ami hosszú távon béldaganathoz vezethet.
A nitrózaminok általában stabil vegyületek, lassan bomlanak fény hatására vagy savas kémhatású vizes oldatokban. Természetes körülmények között nem fordulnak elő és egyértelműen rákkeltő hatásúak, az élelmiszeripar viszont számos étel előállítása során felhasználja. Például a feldolgozott húsok tartósítására használt tartósítószerek, a nitrit és nitrát is N-nitrozo vegyületek, amelyek vastagbéldaganatot okozhatnak.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Javaslatok a rák kialakulásának megelőzéséhez
A tudatos táplálkozás rendkívül fontos az egészség szempontjából, ugyanis a megfelelő étrenddel számos betegség elkerülhető. Az életmódváltás és az egészséges ételek fogyasztása még a rákból felgyógyult embereknél is csökkentheti a daganatok kiújulásának esélyét. Íme néhány tipp, mit tehetsz azért, hogy csökkentsd a daganatok kialakulásának rizikóját:
- Csökkentsd vagy zárd ki az étrendedből az olyan feldolgozott húsokat, mint a virsli, a párizsi, a különböző felvágottak és a nitrittel vagy nitráttal kezelt húsok.
- Csökkentsd a vöröshús-fogyasztást. Próbálj ki több csirkés receptet, vagy cseréld néhányszor halra.
- A fehérjebevitel fokozásához iktass be több babot, lencsét, halat és csirkét az étkezéseidbe.
- Próbálj ki vegetáriánus ételeket.
Nagyon fontos dolgokat árulhat el, milyen gyorsan sétálsz - Ez az egészséges tempó a szakértők szerint
Az Alzheimer-kór kockázatát is előre jelezheti a séta tempója.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- cukorbetegség
- fogyókúra