Ezért élnek 100 évig Okinawán!
Fogadd meg a Föld leghosszabb életű embereinek táplálkozási tanácsait, és élj te is 100 évig!
Japán legdélibb régiója, Okinawa 161 gyönyörű szigetből áll. Mintegy 1,4 millió ember lakja. Ez a pálmákkal ékes, bőséges flórával és faunával, érintetlen esőerdőkkel megáldott szubtropikus szigetvilág 1300 kilométer hosszan nyúlik el Japán fő szigetei és Tajvan között.
A legtöbb észak-amerikai számára Okinawa arról nevezetes, hogy ez volt a második világháború egyik leghosszabb és legvéresebb csatájának helyszíne. Újabban azonban a japán szigetvilág olyasmi miatt lett híres, ami szöges ellentétben áll a háborúval és a halállal. Okinawán él a világon dokumentáltan legtovább élt emberek 15%-a - noha a szigetvilág a Föld lakosságának mindössze 0,0002 %-át adja.
Okinawai Százévesekkel Foglalkozó Kutatóprogram
Az új hírnév eredete 1975-re datálható, amikor is a japán Egészségügyi és Jóléti Minisztérium elindította az Okinawai Százévesekkel Foglalkozó Kutatóprogramot - vagyis az Okinawan Centenarian Studyt - amely még ma is folyik. A program célja, hogy feltárja, igazolható-e a sok beszámoló, mely az okinawaiak megdöbbentő egészségéről és hosszú életéről szól.
A kutatás több, mint harminc éve során elért eredmények a tudósok legoptimistább várakozásait is felülmúlták. Mára tény, hogy Okinawa megyéje az a hely, ahol a világ legegészségesebb és leghosszabb életű öregjei laknak. Hosszú életük összefüggésben áll a családcentrikussággal, az emberi kapcsolatokhoz való viszonyulással, valamint azzal is, hogy a sport életük fontos részét képezi. Most azonban csak táplálkozási szokásaikra térünk ki.
A táplálék minősége
Míg nyugaton az emberek gyakran esznek csupán azért, hogy elűzzék az unalmat, vagy valamilyen frusztrációt kompenzáljanak, addig keleten teljesen más módon gondolkoznak a táplálkozásról. Ha egy okinawai embert megkérdeznek arról, miben látja a hosszú élet titkát, jó eséllyel az egyszerű, de tápanyagban gazdag, teljes értékű táplálékot jelöli meg. Az Okinawai Százévesekkel Foglalkozó Kutatóprogram munkatársai szerint az étrend valóban kulcsszerepet játszik az itteni öregek egészségi állapotában. Ebből a szempontból az alábbi hat tényezőt tartották a leglényegesebbnek.
Mit javasol a dietetikus?
Dietetikus szakértőnkkel készült videónkból is hasznos tanácsokat kaphatsz, ha szeretnéd étrendedet kicsit átalakítani.
- A nyugati étrendekhez viszonyítva kalóriaszegény táplálékokat fogyasztanak.
- Étrendjük gazdag szénhidrátokban, melyek főleg teljes kiőrlésű gabonából, zöldségekből és gyümölcsökből származnak.
- Táplálékuk nagyon kevés iparilag módosított összetevőt, mesterséges aromát, illetve egyéb vegyi eredetű anyagot tartalmaz.
- Nem fogyasztanak messziről szállított konzerveket, étrendjük friss élelmiszerekre épül.
- Táplálékaik zsírban szegények, illetve a zsiradékok természetes forrásból - magokból, mogyorófélékből, halakból - származik.
- Proteinszükségleteiket elsősorban növényi forrásokból elégítik ki: sok bab- és borsófélét, gabonát fogyasztanak.
A táplálék mennyisége
Az okinawaiak - illetve általában a japán emberek - sosem eszik tele magukat, az úgynevezett 80%-os szabályhoz tartják magukat. Az itt élők azt mondják, akkor hagyják abban az evést, amikor körülbelül 80%-ig érzik megtelve a gyomrukat. Biztosan te is megfigyelted már, hogy néha húsz perccel az étkezést követően telítettebbnek érzed magad, mint amikor befejezted az evést. Ennek oka, hogy a gyomor feszülését érzékelő receptoroknak körülbelül ennyi időre van szükségük ahhoz, hogy - egy kolecisztokinin nevű hormon segítségével - közöljék az aggyal, mennyire van tele a gyomor.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Ha addig eszel, míg teljesen jóllakottnak nem érzed magad, valójában 20%-kal többet ettél a kelleténél. Ez az egyik oka annak, hogy lassan enni kielégítőbb és egészségesebb. Ha nem rohansz, gyomrodnak lesz ideje arra, hogy jeleket küldjön az étvágyközponthoz.
John Robbins, az Amerikában igen jól ismert és elismert táplálkozási szakértő nagyszámú, tudományos vizsgálat eredményét összegezve mutatja meg, melyek azok az étrendi és életmódbeli tényezők, amelyek a leginkább befolyásolhatják egészségünket, közérzetünket; egyúttal rámutat a közösségi kapcsolatok, a szeretet fontosságára is, hiszen mindez jelentős mértékben felelős az ember fizikai és szellemi egészségéért, várható élettartamáért.
Kiadja a Partvonal Kiadó.
Ára 2 990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!
OLVASD EL EZT IS!
- barátság
- megelőzés
Szeretnéd tudni, meddig fogsz élni?
- sport
- alkohol
Számold ki! Te is 12 évvel előbb fogsz meghalni?
- megelőzés
- szabadgyök