Az ételszínezék-allergia tünetei: a bőrviszketéstől a torokkaparásig

Allergiás reakciók esetén a legtöbben nem gondolnak az ételszínezékekre.

Ételszínezék allergia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A készen vásárolható ételek színét nemcsak természetes, hanem mesterséges anyagok is adhatják. Ezek azonban az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki. 

Rendszeres fogyasztásuk kapcsán pedig különféle, kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Ezekről tájékoztatott dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A természetes és a mesterséges is allergizálhat

Természetes ételszínezésnél a sárga, a narancssárga színt a karotinoidok biztosítják, melyeket például sárgarépából, sütőtökből és narancsból nyernek ki. A flavonoidok segítségével a sárgától a vörösön át a barnáig színeznek, de a növények zöld színanyagai is használhatók az ételek festésére. A mesterséges színezékek a természetben nem fordulnak elő, előállításuk szintetikus úton történik. Attól függetlenül, hogy az adott élelmiszer melyik színezéket tartalmazza, mindkettő okozhat allergiás tüneteket. 

Látni lehet, ha egy termék túl sok színezéket tartalmaz

Az összetevők címkéjének átvizsgálása nélkül is sejteni lehet, ha egy adott élelmiszerben sok színezék található. Főként édesipari termékekben, alacsonyabb árfekvésű üdítőitaloknál gyakori, hogy vadítóan éles színük van, és ilyenkor már gyanakodni kell, hogy vélhetően plusz színezéket is tartalmaznak.

Az adalékanyagokat az E-számok jelzik. Az E 100-181 közötti számok jelzik az ételszínezékeket. Ha valaki tudja, pontosan melyikre allergiás, akkor figyelni kell az összetevők listáját, és csak olyan terméket szabad megvásárolni, ami az adott E-számú összetevőt nem tartalmazza. Diétahiba esetén a kezelőorvos által javasolt antihisztaminnal lehet enyhíteni a fellépő allergiás tüneteket.

A mesterséges adalékanyagok és ételszínezékek az allergiás reakciókon kívül komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak a szervezetben. 

Rákkeltő lehet miatta az étel: képeken 6 dolog, amit gondolj meg jól, megveszel-e

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezek a tünetek utalnak allergiára

Ha valakinél bizonyos ételek fogyasztását követően rendszeresen csalánkiütés, bőrviszketés, torokkaparás, orrviszketés és tüsszögés jelentkezik, akkor mindenképpen ki kell deríteni, hogy mi az, ami ezeket a tüneteket okozza. Ezt vizsgálatokkal pontosan meg lehet határozni, a későbbiekben pedig a problémát okozó E-számot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását kell elkerülni annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek allergiás tünetek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Nemcsak az ételek tartalmaznak színezéket

Gyógyszerek, vitaminkapszulák is tartalmazhatnak színezékeket. Lehet, hogy ezek természetes összetevők, de ezek is okozhatnak allergiás tüneteket. Bizonyos fűszerek, egy egyszerű fahéj- vagy vaníliaízesítés is tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Kínai éttermekben a tartrazin nevű sárga színezékanyag, illetve a szójaszószban egyrészt a szója, másrészt az egyéb színezékanyagok úgynevezett kínai ételallergia szindrómát okozhatnak, ami elég súlyos, asztmás tünetekkel is járhat.

A kozmetikumok összetevői, illatanyagok is okozhatnak allergiát, ilyen esetben speciális és allergénmentes kozmetikumokat kell használni. Ha valaki másra is allergiás, például valamilyen pollenre, akkor az adott növény virágzásának időszakában a magas pollenterhelés hatására fokozottabb allergiás reakció jelentkezik. Abban az időszakban minden másra, így az ételszínezékekre is fokozottabban reagálhat a szervezete.

Ezt is szeretjük