Az ételszínezék-allergia tünetei: a bőrviszketéstől a torokkaparásig
Allergiás reakciók esetén a legtöbben nem gondolnak az ételszínezékekre.
A készen vásárolható ételek színét nemcsak természetes, hanem mesterséges anyagok is adhatják. Ezek azonban az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki.
Rendszeres fogyasztásuk kapcsán pedig különféle, kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Ezekről tájékoztatott dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.
A természetes és a mesterséges is allergizálhat
Természetes ételszínezésnél a sárga, a narancssárga színt a karotinoidok biztosítják, melyeket például sárgarépából, sütőtökből és narancsból nyernek ki. A flavonoidok segítségével a sárgától a vörösön át a barnáig színeznek, de a növények zöld színanyagai is használhatók az ételek festésére. A mesterséges színezékek a természetben nem fordulnak elő, előállításuk szintetikus úton történik. Attól függetlenül, hogy az adott élelmiszer melyik színezéket tartalmazza, mindkettő okozhat allergiás tüneteket.
Látni lehet, ha egy termék túl sok színezéket tartalmaz
Az összetevők címkéjének átvizsgálása nélkül is sejteni lehet, ha egy adott élelmiszerben sok színezék található. Főként édesipari termékekben, alacsonyabb árfekvésű üdítőitaloknál gyakori, hogy vadítóan éles színük van, és ilyenkor már gyanakodni kell, hogy vélhetően plusz színezéket is tartalmaznak.
Az adalékanyagokat az E-számok jelzik. Az E 100-181 közötti számok jelzik az ételszínezékeket. Ha valaki tudja, pontosan melyikre allergiás, akkor figyelni kell az összetevők listáját, és csak olyan terméket szabad megvásárolni, ami az adott E-számú összetevőt nem tartalmazza. Diétahiba esetén a kezelőorvos által javasolt antihisztaminnal lehet enyhíteni a fellépő allergiás tüneteket.
A mesterséges adalékanyagok és ételszínezékek az allergiás reakciókon kívül komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak a szervezetben.
Rákkeltő lehet miatta az étel: képeken 6 dolog, amit gondolj meg jól, megveszel-e
Nézegess képeket!
ElolvasomEzek a tünetek utalnak allergiára
Ha valakinél bizonyos ételek fogyasztását követően rendszeresen csalánkiütés, bőrviszketés, torokkaparás, orrviszketés és tüsszögés jelentkezik, akkor mindenképpen ki kell deríteni, hogy mi az, ami ezeket a tüneteket okozza. Ezt vizsgálatokkal pontosan meg lehet határozni, a későbbiekben pedig a problémát okozó E-számot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását kell elkerülni annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek allergiás tünetek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Nemcsak az ételek tartalmaznak színezéket
Gyógyszerek, vitaminkapszulák is tartalmazhatnak színezékeket. Lehet, hogy ezek természetes összetevők, de ezek is okozhatnak allergiás tüneteket. Bizonyos fűszerek, egy egyszerű fahéj- vagy vaníliaízesítés is tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Kínai éttermekben a tartrazin nevű sárga színezékanyag, illetve a szójaszószban egyrészt a szója, másrészt az egyéb színezékanyagok úgynevezett kínai ételallergia szindrómát okozhatnak, ami elég súlyos, asztmás tünetekkel is járhat.
A kozmetikumok összetevői, illatanyagok is okozhatnak allergiát, ilyen esetben speciális és allergénmentes kozmetikumokat kell használni. Ha valaki másra is allergiás, például valamilyen pollenre, akkor az adott növény virágzásának időszakában a magas pollenterhelés hatására fokozottabb allergiás reakció jelentkezik. Abban az időszakban minden másra, így az ételszínezékekre is fokozottabban reagálhat a szervezete.
OLVASD EL EZT IS!
- megelőzés
- táplálékkiegészítő
Durva adalékanyagot azonosítottak az interneten árult szerben: javítja a koncentrációt, de szívritmuszavart okozhat
- megelőzés
- káros
Sose vegyél ilyen fogkrémet: 4 összetevő, amit keress a dobozán!
- mesterséges
- gyümölcs