Így néz ki az ekcéma: milyen betegségek tünete lehet?

Veled is előfordul, hogy irritált a bőröd, viszket és kiütések vannak rajta? Lehet, hogy ekcémád van.

nagykep?cikkid=169662&kep=viszketes-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hideg időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös és száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg tartósan fennálló kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni. A bőrszárazságon alapuló ekcémának atópiás dermatitisz a neve, mely gyakran már csecsemő- és kisgyermekkorban megjelenik. Az atópiás ekcéma azonban felnőttkorban is okozhat tüneteket. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa a jelenségről beszélt.

A felnőttkori ekcéma tünetei

A felnőttkorban megjelenő atópiás ekcéma esetében rendszerint felfedezhetőek olyan korábbi tüneteket, amelyek a betegségre való hajlamot előre jelezhették. Ez lehet a nagyon száraz bőr vagy légúti allergia - szénanátha, asthma -, esetleg más családtagoknál is előforduló ekcéma.

Gyakran okoz tüneteket az úgynevezett kontakt allergia és az irritatív eredetű ekcéma is, vagyis ilyen esetekben az ekcémát valamilyen allergiát okozó vagy irritáló anyaggal történő érintkezés okozza.

Nem minden folt ekcéma

Az ekcéma bizonyos esetekben hasonló lehet a pikkelysömör tüneteihez vagy a felületes gombafertőzéshez is. A pikkelysömör, orvosi nevén psoriasis esetén testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek, és a kéz- és lábkörmök is érintettek lehetnek.

Arcon megjelenő bőrpír, viszkető vagy fájdalmas kiütések esetén az ekcémán kívül rosacea fennállására is gondolni kell. Ez egy főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. A hajas fejbőr viszketéséért gyakran nem sampon okozta allergia, hanem egy gyakori bőrbetegség, a seborrhea a felelős.

Jó tanácsok a kezelésre

Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a kiváltó okok elkerülésével és a gyulladás megszüntetésével tünetmentes állapot érhető el. Az akut gyulladásos tünetek helyi szteroidkészítményekkel általában jól kezelhetőek. A tünetek enyhülésekor úgynevezett immunmoduláló helyi készítményeket is alkalmaz az orvos, melyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését is elősegítik. A terápia talán legfontosabb része a bőrszárazság megszüntetése, a rendszeres bőrápolás és a lipidpótlás biztosítása.

Az ekcémás érzékeny, gyakran igen száraz bőr nagyon gondos ápolást igényel. Fontos a nedvesség- és lipidpótlás, melyekről hipoallergén ápolókészítmények segítségével kell gondoskodni. Javasolt illat-, konzerválószer- és színezékmentes kozmetikumokat használni. Az ekcémás betegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk bőrük megfelelő hidratálására. A bőr kiszáradását elkerülendő a kádban való hosszas fürdőzés helyett a rövid zuhanyozás ajánlott.

Inzulinrezisztencia tünete is lehet!

A bőrön jelentkező tünetek hátterében többféle ok is állhat. Leggyakrabban belgyógyászati problémákat jelezhetnek. Ilyenek lehetnek a gyomor-bélrendszeri panaszok, a hormonális eltérések vagy az inzulinrezisztencia. A panaszokat súlyosbíthatja vagy előidézheti lelki probléma és stressz is.

Ilyen esetekben a kezeléshez pszichoterápia bevonására is szükség lehet. Az orvosi vizsgálat előtt otthon kipróbált terápiák nemcsak nem hoznak megfelelő eredményt, de így a módosult klinikai kép a diagnózis felállítását is nehezíti az orvos számára. Öngyógyítás helyett érdemesebb tehát szakember tanácsát kérni a bőrpanaszok kezeléséhez.

Ezt is szeretjük