9 étel és ital, amit tilos éhgyomorra fogyasztani: van köztük nagyon egészséges is

Tilos éhgyomorra fogyasztani őket, mivel így akár károsak is lehetnek a szervezetre.

Éhgyomorra tilos ételek, italok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak az fontos, hogy az ember mit eszik vagy iszik, de az is, hogy mikor fogyasztja el azokat: egy rosszul megválasztott reggeli sajnos akár hosszan tartó panaszokat is okozhat.

Vannak ételek, amelyek kimondottan jót tesznek a szervezetnek nyitóétkezésnek: a zabpehely védi a gyomor nyálkahártyáját, rostban gazdag, a tojásételek pedig tele vannak fehérjével, hosszan eltelítenek. Ám akadnak olyanok is, amelyek ártalmasak a gyomorra, a vércukorszintre vagy a vérnyomásra is.

Éhgyomorra tilos ételek és italok

Nem csak az egészségtelen, túlzottan cukros ételek a problémásak: üres gyomorra fogyasztva még egyes, egyébként rendkívül egészséges és vitaminban gazdag ételek sem tesznek jót, ezért különösen ügyelj az időzítésre!

A paradicsom antioxidáns hatású likopintartalma révén védi a szív- és érrendszert, elősegíti a sejtek megújulását, ám magas savtartalma miatt éhgyomorra fogyasztva erős gyomorégést okozhat, különösen a refluxra hajlamosaknál.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary
A citrusok fogyasztása magas C-vitamin- és karotintartalmuk miatt javasolt, ám semmiképpen nem éhgyomorra, különösen a gyomorsavtúltengésre hajlamosak számára, mivel savtartalmuk ugyancsak hozzájárul az erős, elhúzódó gyomorégéshez.
Fotó: Sarsmis / Getty Images Hungary
Az édességek, feldolgozott cukrok fogyasztását is jobb kerülni, mivel fokozott inzulinválaszra késztetik a szervezetet, így terhelik a hasnyálmirigyet, növelve a cukorbetegség kockázatát, továbbá a máj működését is akadályozzák.
Fotó: victoriya89 / Getty Images Hungary
Sok dietetikus a banán éhgyomorra való fogyasztásától is óva int. A magyarázat szerint a gyümölcs magas magnézium- és káliumtartalma ilyenkor megnövelheti az ásványi anyagok szintjét a vérben, felborítva az egyensúlyt, így pedig a pulzusra és a szívre is rossz hatással lehet.
Fotó: kuppa_rock / Getty Images Hungary
Sokak számára el sem indul a reggel egy erős kávé nélkül, pedig hosszan tartó gyomorégést és emésztési zavarokat okozhat üres gyomorra fogyasztva, így akár a reflux és a gyomorfekély kockázatát is megnöveli.
Fotó: JohnnyGreig / Getty Images Hungary
Az erősen fűszeres, borsos, paprikás, csípős ételek irritálhatják a gyomor és a belek nyálkahártyáját, különösen éhgyomorra fogyasztva, ezzel pedig savtúltengést és emésztési zavarokat okozhatnak.
Fotó: Geshas / Getty Images Hungary
A szénsavas italok éhgyomorra fogyasztva megnövelik a gyomorégés esélyét, irritálják a nyálkahártyát, és puffadást okoznak, magas cukortartalmuk pedig erős inzulinválaszt vált ki a szervezetből.
Fotó: champlifezygmail.com / Getty Images Hungary
A joghurtot sokan fogyasztják reggelinél üres gyomorra, ami valójában rosszat nem tesz, ám a benne található tejsavbaktériumok előnyei nem érvényesülnek, mivel a gyomor túl savas környezetében nagy részük elpusztul. Az egészségügyi előnyökért jobb reggeli után enni.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
Az alkohol éhgyomorra fogyasztva egyenesen a véráramba jut, és a gyomorégés mellett hirtelen megemeli a pulzust és a vérnyomást is. A gyomorban levő étel ellenben lassítja az alkohol véráramba jutását és hatásait, védve a szerveket a károsodástól.
Fotó: AndreyCherkasov / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük