4 szuperegészséges húsféle, ami sokkal jobb a csirkemellnél: kevesen fogyasztják, pedig változatosan elkészíthetők
A húsételek sokkal változatosabbak és egészségesebbek, ha nem csak csirkéből és sertésből készülnek.
A húsételek a változatos, vegyes, teljes értékű étrend részei lehetnek. Bár sokféleképp ízesíthetők, még így is könnyen egyhangúvá válnak, ha mindig csak csirke-, pulyka-, sertés-, esetleg marhahús kerül terítékre.
Bár sokak számára még mindig nem múlhat el a nap húsételek, így a reggeli felvágott, sonka, az ebéd és a vacsora pedig sült vagy főtt húsok nélkül, szerencsére egyre többen tűzik ki célul maguk elé a tudatosabb és kevesebb húsfogyasztást. Elég a nagyböjti fogadalmak mellett olyan kezdeményezések népszerűségére gondolni, mint a húsmentes hétfő vagy a vegán január.
Húsételek az étrendben
Ha teljesen nem zárná ki valaki az étrendjéből azokat, jobb alaposan mérlegelni a beszerzésük módját és helyét, hiszen a minőségi alapanyagok feltétele az egészséges, nem beteg vagy antibiotikumokkal, növekedésserkentő tápokkal terhelt állat. Vidéki kistermelőknél, megbízható hentesnél, tematikus Facebook-csoportokban is érdemes utánajárni a közeli lehetőségeknek.
A valóban kifogástalan húsáru számos nélkülözhetetlen ásványi anyaggal ellátja a szervezetet, így heti egy-két alkalommal helye lehet az étrendben. A legjobb tehát a környezet és az egészség érdekében is, ha a szokottnál ritkábban, kevesebb, de minőségi húst eszik az ember.
Nyúl
A nyúlhús magas fehérje-, alacsony zsír- és koleszterintartalmú, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, ideális fogyókúrázóknak és vérnyomásproblémákban, érrendszeri betegségekben érintettek számára is. Gazdag B-vitaminokban, így B5-, B6-, B12-vitaminokban, vasban, amelyek ráadásul jól is hasznosulnak a szervezetben.
Piacokon, helyi termelőknél jó minőségű hús kapható, persze a legjobb a természetesen, növényekkel táplált, kevés tápot kapó állat. Az ára az egész állatnak 2-4 ezer forint kilogrammonként. Vadasként, egyben sütve, pörköltként is isteni.
Galamb
A galambhús ugyancsak zsírszegény, viszonylag magas fehérjetartalmú alapanyag, így támogatja az izomépülést, ízletes alternatívája a csirkének is. Vastartalma révén segíti a vérképzést. Gazdag sejtvédő hatású szelénben, immunerősítő, bőrszépítő cinkben is. Tápanyagtartalma révén hozzájárul a megfelelő vérnyomáshoz, a belsőségekben levő kolin az idegekre is jótékonyan hat.
A háztáji galamb kilója 4-8 ezer forint között van, egy megfelelő karban levő, egészséges egész, konyhakész madár súlya fél kilogramm körüli. Isteni leves készülhet belőle, de egészben sütve, illetve töltve is remek fogás lehet.
Kecske
A kecskehús a szárnyasokhoz hasonlóan könnyen emészthető, ám azoknál jóval karakteresebb ízű, míg a birkával ellentétben nem faggyús, és annál zsírszegényebb. Magas a fehérjetartalma, B-vitaminban, szelénben, kalciumban, vasban gazdag, omega-3 zsírsavat tartalmaz, melyek jól is hasznosulnak a szervezetben.
Ára kilogrammonként 3-4 ezer forint körül mozog, a fiatal gidáké 4-5 ezer forint, a kisebb gazdaságokban általában előzetes megrendeléssel kaphatók, vágási időszakban. A kecsketej és a kecskesajt ugyancsak nagyon egészséges, gazdag kalciumban és a tehéntejből készült termékeknél könnyebben emészthető.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gyöngytyúk
Aki a csirkehúshoz hasonló ízű és állagú, ám tápértékben gazdagabb alapanyagot keres, a gyöngytyúkot érdemes megkóstolnia. Alacsony zsírtartalmú, a koleszterinszegény diétában is fogyasztható. Kalciumban, vasban, magnéziumban gazdag, továbbá remek fehérjeforrás.
Az egész, konyhakész tyúk ára 2-3 ezer forint kilogrammonként, az állatot többségében nagyjából 1-1,5 kilogramm súllyal vágják le. A csirkéhez, illetve a tyúkhoz hasonlóan készíthető el, mivel zsírszegény, a sütésnél és főzésnél ügyelni kell arra, hogy ne száradjon ki.
Finom ételötletek belsőségekből
A belsőségek remek forrásai az A- és B-vitaminoknak, káliumnak és a fehérjének is. Mutatunk néhány egészséges ötletet, amitől a család sem fog elzárkózni.
10 isteni étel belsőségekből: olcsók, tele vannak vitaminnal, és változatosan elkészíthetők
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images.)
- egészséges étkezés
- hús
- húsételek
- egészségügyi diéta
- koleszterin
- magas fehérjetartalmú ételek
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- online vásárlás
- tojás