A cukornál is veszélyesebb lehet ez az édesítőszer?
Az aszpartám fokozhatja a cukorbetegség kockázatát?
A világszerte elterjedt meggyőződés ellenére az édesítőszert tartalmazó light italok nem veszélytelenek. A legújabb kutatások szerint növelik a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát - jobban, mint a hagyományos cukrot tartalmazók.
A francia INSERM orvostudományi kutatóintézet két szakértője jutott erre az eredményre tanulmányában, melyet a Journal of Clinical Nutrition című amerikai szaklapban mutattak be.
Kutatás az édes ízek kockázatáról
Francoise Clavel-Chapelon és Guy Fagherazzi 1993 óta 66 188, 1925 és 1950 között született nő adatait elemezte. A résztvevőket két-három évente kikérdezték táplálkozási szokásaikról.
Az eredmények szerint a cukrozott és a cukormentes, de édesítőszeres italokat fogyasztóknál magasabb a cukorbetegség kockázata, mint a nem édesített gyümölcslevet fogyasztóknál.
Veszélyes light italok
Azoknál a nőknél, akik hetente fél liter light italt isznak, 15%-kal nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata, míg akiknek heti adagja másfél liter, azoknál már 59%-ra emelkedik a kockázat.
Összehasonlításként a kutatók kielemezték a frissen facsart gyümölcsleveket fogyasztó nők egészségügyi adatait. Náluk nem növekedett a diabétesz kockázata.
Cukorbetegséget okoz az aszpartám?
A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy az aszpartám, amely a leggyakrabban használt édesítőszer, a vércukorszint növekedéséhez, így az inzulinszint emelkedéséhez is vezet. Ez pedig inzulinrezisztenciát válthat ki, ami diabéteszt eredményez. Az édesítőszerek hatása tehát hasonló a cukoréhoz - írják a tanulmányban.
További vizsgálatokra van szükség a témában
A francia kutatók ugyanakkor elismerik: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy a light italok fogyasztása közvetlen oka-e a cukorbetegség kockázatnövekedésének.

Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.

Promóció
Az ISA cáfolja az összefüggést
- Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni - mondta Hugues Pitre, a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség - ISA - elnöke. Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével - tette hozzá.
OLVASD EL EZT IS!

- hormon
- megelőzés
A cukorbetegség eddig ismeretlen okai: alváshiány, reggeli kihagyása

- egészségügy
- állami támogatás
A cukorbetegek 20%-a nem jogosult a támogatásra

- cukorbetegség
- vizelet