A cukornál is veszélyesebb lehet ez az édesítőszer?
Kutatási eredmény
Az aszpartám fokozhatja a cukorbetegség kockázatát?

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Kétszer dúsabb frizurát kapsz, ha így használod a hajvasalót »

Lassítja a ráncok képződését, de ennél többet is tud a kollagén: szakértő mondja el, miért hatékony »

A rövid dzseki az új divat: ilyen sokféleképpen viselheted »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A világszerte elterjedt meggyőződés ellenére az édesítőszert tartalmazó light italok nem veszélytelenek. A legújabb kutatások szerint növelik a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát - jobban, mint a hagyományos cukrot tartalmazók.

A francia INSERM orvostudományi kutatóintézet két szakértője jutott erre az eredményre tanulmányában, melyet a Journal of Clinical Nutrition című amerikai szaklapban mutattak be.

Kutatás az édes ízek kockázatáról

Francoise Clavel-Chapelon és Guy Fagherazzi 1993 óta 66 188, 1925 és 1950 között született nő adatait elemezte. A résztvevőket két-három évente kikérdezték táplálkozási szokásaikról.

Az eredmények szerint a cukrozott és a cukormentes, de édesítőszeres italokat fogyasztóknál magasabb a cukorbetegség kockázata, mint a nem édesített gyümölcslevet fogyasztóknál.

Veszélyes light italok

Azoknál a nőknél, akik hetente fél liter light italt isznak, 15%-kal nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata, míg akiknek heti adagja másfél liter, azoknál már 59%-ra emelkedik a kockázat.

Összehasonlításként a kutatók kielemezték a frissen facsart gyümölcsleveket fogyasztó nők egészségügyi adatait. Náluk nem növekedett a diabétesz kockázata.

Cukorbetegséget okoz az aszpartám?

A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy az aszpartám, amely a leggyakrabban használt édesítőszer, a vércukorszint növekedéséhez, így az inzulinszint emelkedéséhez is vezet. Ez pedig inzulinrezisztenciát válthat ki, ami diabéteszt eredményez. Az édesítőszerek hatása tehát hasonló a cukoréhoz - írják a tanulmányban.

További vizsgálatokra van szükség a témában

A francia kutatók ugyanakkor elismerik: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy a light italok fogyasztása közvetlen oka-e a cukorbetegség kockázatnövekedésének.

Az ISA cáfolja az összefüggést

- Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni - mondta Hugues Pitre, a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség - ISA - elnöke. Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével - tette hozzá.

Ezt is szeretjük