A lencse nemcsak olcsó, hanem rostokban, fehérjékben is bővelkedik, és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Cinktartalma segít az anyagcsere-szabályozásban, emellett 93-99,7%-ban nem oldható rostokból áll, így kevés kalóriát tartalmaz, hosszan tartó teltségérzetet okoz, és csökkenti az étvágyat. Diétás ételek is készülhetnek belőle.
Az alacsony glikémiás indexű zöldség jótékony befolyással bír a vércukorszintre is, segítségével megelőzhetőek a hirtelen vércukorszintesés következtében feltörő falásrohamok, emellett az egyik legjobb növényi fehérjeforrásként tartják számon.
Diétás lencsés ételek
Mindezek mellett a lencse emésztésserkentő tulajdonságokkal bír, több mint 80%-a víz, aminek köszönhetően természetes vízhajtóként és anyagcsere-pörgetőként is funkcionál. Több változatban szerezhető be, általában a barna étkezési lencse sorakozik a boltok polcain, de akár zöld, vörös, fekete vagy sárga lencsére is bukkanhatunk. Szerencsére sokoldalúan be lehet építeni az étrendbe, nem kell feltétlenül a hagyományos lencsefőzelék vagy lencseleves alapreceptjeihez nyúlni - ehhez mutatunk most pár ötletet.

A vörös lencséből 45 perc alatt
isteni krémleves készíthető. A rostokban, omega-3 és omega-6 zsírsavakban gazdag fogás sokáig eltelít, akár egytálételként is megállja a helyét. A vörös lencse kevésbé puffaszt, mint a hagyományos főzőlencse, és gyorsabban megpuhul.

A lencse a csicseriborsó ízvilágával is harmonizál, érdemes kipróbálni a fűszeres,
marokkói csicseriborsós lencselevest. A kiadós leves fehérjében, rostokban és étvágycsökkentő fűszerekben, mint a kurkuma, a fahéj és a koriander, bővelkedik, garantáltan vacsoráig tartó lendületet ad.

A lencse a többszörösen telítetlen zsírsavakban és káliumban gazdag spenóttal kombinálva is mennyei, hosszan laktató eledelként szolgálhat. A
spenóttal főtt lencseleves az izmok tápanyagaként szolgáló fehérjékkel lát el, nagyon egészséges fogás, ami után garantáltan nem maradsz éhes.

A fogyást segítő, zamatos gránátalmamagokkal ízesített
török lencsés padlizsán kiváló választás, hogyha valami gyomorkímélő, mégis laktató ennivalóra vágynál. Önmagában fogyasztva vagy tortillára kenve is tálalható, jól bírja a tárolást és az újramelegítést.

A
pácolt lencse különleges ízvilágú saláta, mely többek között esszenciális zsírokban bővelkedő olívaolajjal és az éhségérzetet elnyomó almaecettel készül. Elkészítése egyszerű, akár ebéd vagy vacsora gyanánt is megállja a helyét.

Az istennőtál változatosan elkészíthető, ízlés szerint lehet variálni az alapanyagait, akár fehérjedús
lencsés keverékkel is tálalhatod, mely beindítja az ellustult anyagcserét, miközben sokáig eltelít - az egyik legjobb választás ebéd gyanánt.

A lencse felhasználásával ínycsiklandó,
ropogós fasírtot is előállíthatsz, serpenyőben vagy némi olaj felhasználásával a sütőben. A kis golyócskák nem tartalmaznak sok kalóriát, közepes méretűre gyúrva 3-4 darabot bátran elfogyaszthatsz belőlük ebéd vagy vacsora gyanánt egy kis zöldségkörettel.

A lencse ízéhez nagyon passzol az édesburgonya és a balzsamecet is, de nem csak emiatt érdemes kipróbálni az
édesburgonyás lencsesalátát, hanem fontos rostokkal, zsírégetést támogató rezisztens keményítővel és fehérjékkel lát el.

A
zöldséges-lencsés lasagne rostban, fehérjében és többszörösen telítetlen zsírokban bővelkedő, laktató eledelként szolgálhat. Tésztát edzőnapokon érdemes enni, rezisztenskeményítő-tartalmával elősegíti a fogyást, a benne lévő szénhidrát energiát ad, és növeli az állóképességet.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)