A C-vitamin vízben oldódó, erős antioxidáns hatású tápanyag, amely számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, a kollagénszintézisben, óvja a sejteket a szabad gyökök károsító hatásai ellen, segíti a vas felszívódását.
Amint hűvösebbre fordul az idő, sokan kezdik étrend-kiegészítő formájában szedni, hogy így is támogassák szervezetük védekezőrendszerét, azonban a C-vitamin természetes formában is bejuttatható, például finom italok segítségével.
C-vitaminban gazdag italok
Mivel a szervezet nem termeli és raktározza a C-vitamint, fontos, hogy a táplálkozás útján elegendőt vigyünk be belőle. A legtöbben változatos étkezéssel fedezni tudják a napi szükségletüket, amely a Mayo Clinic szerint a nőknek 75 milligramm, a férfiaknak 90 milligramm, terhesség során 120 milligrammra emelkedik. A maximális mennyiség 2000 milligramm, bár természetes formában nem káros, étrend-kiegészítőként túlzásba lehet vinni a vitamint , ilyenkor hányinger, has- és fejfájás jelentkezhet egyebek mellett.

2,5 deciliter százszázalékos narancslével a napi C-vitamin-szükséglet közel 70 százaléka fedezhető. Az ital segíthet a gyulladás csökkentésében, a vesekövek megelőzésében. Ugyanakkor számos gyógyszer felszívódásának a hatékonyságát ronthatja, így nem ajánlott vele bevenni a készítményeket.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

100 gramm paradicsomlében körülbelül 18 milligramm C-vitamin található. Az ital jó forrása még a káliumnak és a B-vitaminoknak, a benne található, likopin nevű antioxidáns csökkentheti a koleszterinszintet.
Fotó: Getty Images Hungary

A grapefruit javíthatja az inzulinérzékenységet, gazdag rostokban és C-vitaminban is. 100 gramm rózsaszín grapefruitlé 38 milligramm C-vitamint tartalmaz. A narancsléhez hasonlóan szintén nem ajánlott vele együtt bevenni a gyógyszereket.
Fotó: Angela Kotsell / Getty Images Hungary

Ha a grapefruitot túl keserűnek érzed, készíts belőle smoothie-t ananásszal. Az ananász nem csak édesebbé, tartalmasabbá is teszi majd az italt. 100 gramm ananászban közel 50 milligramm C-vitamin található.
Fotó: Getty Images Hungary

A csipkebogyó gyulladáscsökkentő hatású finomság, kiemelkedően jó C-vitamin-tartalommal bír. Ugyanakkor a szárított bogyóból forró vízzel készülő teában már kevesebb aszkorbinsav található, érdemesebb a magokat és a magbelet eltávolítva meleg, de nem forró vízbe áztatva elkészíteni belőle az italt.
Fotó: Madeleine_Steinbach / Getty Images Hungary

Kiviből, banánból és növényi, például kókusz- vagy mandulaitalból finom, laktató smoothie-t készíthetsz. A kivi C-vitamin-tartalma kitűnő: egy gyümölcs körülbelül 64 milligrammot tartalmaz a tápanyagból. Ha még táplálóbbá tennéd az italt, chiamagot is adhatsz hozzá a rosttartalom fokozása érdekében.
Fotó: Tatiana Dragunova / Getty Images Hungary

Dobj egy maroknyi átmosott, összetépkedett fodros kelt és egy felkockázott kivit a turmixgépbe, önts rá annyi cukrozatlan mandulaitalt, ami ellepi, majd csepegtess bele egy kevés citromlét vagy lime-ot, és turmixold össze. Ha nem találod elég édesnek a smoothie-t, adj hozzá egy kevés banánt is. A fodros kel sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammban körülbelül 120 milligrammot.
Fotó: WayUp Productions / Getty Images Hungary

Fagyasztott, felkockázott mangóból és százszázalékos - akár házi - narancsléből finom italt készíthetsz a turmixgép segítségével. A mangó szintén jó forrása a C-vitaminnak, 100 gramm gyümölcs körülbelül 36 milligrammot tartalmaz a tápanyagból.
Fotó: natashamam / Getty Images Hungary
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció
(Képek: Getty Images Hungary.)