4 betegség, amit kimerültség és fáradtság jelez: könnyen összetéveszthetők az őszi levertséggel
Ősszel sokan érzik fáradtnak magukat, ám nem mindig az évszakra jellemző levertség áll a háttérben.

GettyImages-535082412
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lassan beköszöntenek a hűvösebb hónapok, egyre rövidebbek a nappalok, beindult az iskola, halványulnak a nyári emlékek.

Nem csoda, hogy sokan rosszul élik meg a helyzetet, az őszi levertség létező jelenség. Ugyanakkor nem lehet mindent erre fogni, ilyenkor is jelentkezhetnek olyan tünetek, amelyek jól illenek ugyan a képbe, mégis valamilyen betegség, kóros állapot talaján alakulnak ki.

Mellékvese-fáradtság

Mellékvese-fáradtságként a kimerültséggel, alvászavarokkal és emésztési problémákkal járó tünetegyüttesre szoktak hivatkozni. Egyes vélekedések szerint a jelenséget az okozza, hogy hosszasan fennálló stressz hatására a mellékvese kimerül. Eleinte több stresszhormont termel, majd egyre nehezebb lesz kielégítenie a szervezet kortizolszükségletét, ekkor a hormon szintje csökken. A legfőbb tünet az állandó fáradtság, az érintettek izomgyengeséget, étvágytalanságot is tapasztalhatnak.

GettyImages-502938603
Fotó: Neustockimages / Getty Images Hungary

A krónikus, extrém mértékű fáradtság hátterében az úgynevezett Addison-kór is állhat, amely a mellékvesekéreg működési elégtelenségével jár. A betegség szerencsére nem gyakori, az esetek nagy többségében autoimmun folyamat eredményeként alakul ki, hónapok alatt. Életveszélyes állapotot is előidézhet.

Pajzsmirigy-alulműködés

Hipotireózis esetén a pajzsmirigy hormontermelése elégtelen, a szerv nem állít elő elegendő T3 és T4 hormont. A korai stádiumban gyakran nem észrevehetők a tünetek, idővel viszont elhízás, hajhullás, ízületi fájdalom, menstruációs zavarok és meddőség is jelentkezhet. A betegek gyakran fáradtak, depresszióra hajlamosak, nehezebben tűrik a hideget, sokan memóriazavarokról számolnak be.

GettyImages-1134828961
Fotó: spukkato / Getty Images Hungary

Inzulinrezisztencia

Napjainkban úton-útfélen az inzulinrezisztenciával találkozni. Nem véletlenül: a cukorbetegség előszobájának tartott anyagcserezavar egyre többeket érint. A betegség során a sejtek nem tudják felvenni a működésükhöz elengedhetetlen glükózt, mert rezisztenssé válnak a hasnyálmirigy által termelt inzulinnal szemben. Ezt kompenzálandó a szerv egyre több hormont termel, majd megfelelő kezelés hiányában előbb-utóbb kifárad.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A panaszok közé az álmosság és fáradékonyság mellett a menstruációs zavarok, a súlygyarapodás, a hajhullás és a teherbe esés nehezítettsége tartoznak.

D-vitamin-hiány

A D-vitamin hiánya rendkívül sokakat érint, különösen, amikor egyre kevesebb napfényhez jut a szervezet. Hormonális problémák mellett kifejezetten gyakran megjelenik. A fáradtság itt is figyelmeztető tünet. A vitamin pótlása mindenképp szükséges, mert hiányában az immunrendszer sem tudja ellátni a feladatát, fokozódik a csontok törékenysége, a szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatos elváltozások kialakulásának kockázata. Egyes ajánlások negyed-, mások félévente javasolják a szintjének ellenőriztetését.

Őszi levertség ide, őszi levertség oda, tartós, ismeretlen eredetű fáradtság esetén érdemes orvoshoz fordulni, lehet, hogy speciális diétára vagy vitaminpótlásra van szükség.

Fáradt vagy? 10 akupresszúrás pont a testen, ami segíthet, ha kevés az energiád

Mindenkinek vannak olyan időszakok az életében, amikor fáradtsággal küzd. Napközben aligha adatik meg egy kis alvás, helyette azonban - ha nincs betegség a háttérben - segíthet a kínai orvoslásból ismert akupresszúra, mely a Michigani Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint frissítő hatású.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük