Az allergia nagyon csúnyán lemerítheti a szervezetet: 5 módszer, ami segít fáradtság ellen
Az allergiások gyakran fáradtan ébrednek, pollenszezon idején akár hónapokig tarthat ez az állapot.

allergia fáradt nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mostani időjárás is elég ok lenne az állandó fáradtságra, de nem csak a változékony idő okozhatja, ha legszívesebben ki sem kelnél reggel az ágyból. Ha allergiásként egyre több kávé ellenére napközben csak aludnál, lehet, hogy a szénanátha mellékhatásától szenvedsz.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa ad tanácsokat a légúti allergia miatt kialvatlanok számára.

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és fáradtság?

Egyáltalán nem ritka, hogy a szénanáthás betegek erős fáradtságérzetről, a koncentrálóképesség csökkenéséről számolnak be. Ennek több oka is lehet. A leggyakoribb, hogy az allergia kezelése nem megfelelő.

allergia fáradt 1
Fotó: evrim ertik / Getty Images Hungary

Ilyenkor a tünetek vagy nem is csökkennek, vagy javulnak ugyan, de nem szűnnek meg teljesen. Az éjszakai orrdugulás és tüsszögésrohamok miatt a beteg nem tudja magát kipihenni. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, egyre fáradtabb lesz. Egy-egy allergén növény pollenszórása akár hónapokig is tarthat, így ez nagy megpróbáltatást jelent a betegeknek.

Ködös agy - szénanátha mellett nehéz koncentrálni

Az allergiás reakció során, amelynek végeredménye a szénanáthás tünetek jelentkezése, összetett folyamatok zajlanak a szervezetben. Ez rengeteg energiát emészt fel, illetve eközben olyan anyagok kibocsájtása is zajlik, amelyek álmosságot okozhatnak. Vannak, akik nem kifejezett fáradtságérzésre panaszkodnak, inkább úgy érzik, mintha valami miatt állandóan nehezebben menne a koncentrálás. A ködös agyként ismert jelenség ahhoz hasonló, amit egy vírus által okozott nátha kapcsán sokan átéltünk már egy megfázás során. Annyi különbséggel, hogy míg a nátha 7-10 napig tart, a szénanátha akár hónapokon át megkeserítheti a mindennapokat. 

Így lehetsz újra kipihent

Különböző tünetek kelthetnek gyanút, hogy szénanátha miatt jelentkeznek, mint a tüsszögés, az orrfolyás, az orrdugulás, a szem- és orrviszketés, azonban elsősorban a pontos kiváltó ok feltárása a legfontosabb. Ennek érdekében az allergológus egy részletes beszélgetést követően vérvizsgálatot fog végeztetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Aki recept nélkül kapható szerekkel kezeli az allergiát, lehet, hogy nem a megfelelő gyógyszert szedi. Az első generációs antihisztamin-készítmények gyakran okoznak álmosságot. A második vagy harmadik generációsoknál ez már nem jellemző, nagyon fontos viszont, hogy ezek a tabletták hatóanyagukban különböznek. Úgy kell megválasztani a megfelelőt, hogy ki kell deríteni, mi a tünetek okozója, és mi a legerősebb panasz. Kivizsgálást követően allergológus tud megfelelő gyógyszert javasolni.

Az is lehet, hogy a korábbi években már megtörtént a kivizsgálás, és személyre szabott kezelést kaptunk, de most mégis egyre fáradtabbak vagyunk, mert a tünetek éjszaka jelentkeznek. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy valóban előfordulhat, hogy a korábban hatásos kezelés egy évben már nem válik be. Lehet, hogy erősebb a pollenszezon, magasabb a pollenszám, több stressz ért bennünket, ami rontja a tüneteket, vagy újabb allergia jelent meg a régi mellett. Ezért szükséges évente konzultálni a kezelőorvossal az aktuális állapotnak megfelelő készítmények érdekében.

allergia fáradt 2
Fotó: bluecinema / Getty Images Hungary

A szénanátha alkalmazkodást is kíván az allergiás személy részéről. Ha magas a pollenkoncentráció, de több időt töltesz a szabadban, ha nem mosol este hajat, és éjszaka a párnáról a polleneket lélegzel be, a szabadban teregetsz, és a ruhára ragadnak a pollenek, nem a kora reggeli órákban - amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció -szellőztetsz, a tüneteid erősödni fognak, éjjel rosszabbul alhatsz. Ha úgy érzed, erre nem tudsz mind figyelni, vagy a gyógyszerek hatását nem érzed kielégítőnek, érdemes az allergénspecifikus immunterápiáról érdeklődni az orvosnál. 

Más is lehet a háttérben, ha az orrdugulás miatt nem alszol jól. Orrdugulást nemcsak szénanátha, hanem többek közt bizonyos gyógyszerek szedése, orrpolip vagy orrsövényferdülés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kiválthat. Ezekre az elváltozásokra fül-orr-gégészeti vizsgálat során fény derülhet. A szükséges kezelést követően újra nyugodtan aludhatsz.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény: sokan nem tudják, hogy allergizálnak

Népszerű, gyakran nevelgetett szobanövényeket sorolunk, melyek jelenléte allergiát okozhat a levegőbe kerülő spóráik, nedveik, illóolajaik által.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük