Az orrdugulás oka dönti el, melyik orrspray válik be – Nem mindegy, melyiket veszed

Orrdugulás esetén nem mindig válik be ugyanaz az orrspray - most kiderül, mikor mit érdemes használni.

orrspray nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A változékony időjárás és a pollenszezon miatt mostanában sokan egyaránt kínlódnak a nátha és az allergia tüneteivel.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa beszélt arról, milyen orrspray-ket érdemes használni a tünetek ellen.

Náthás orrdugulásra

Nátha esetén jelentkező orrdugulás ellen kiválóan beválnak az orrnyálkahártya-lohasztó készítmények. Ezek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, ezáltal csökkentik az orrdugulást okozó duzzanatot, ami biztosítja a szabad légzést az orron keresztül.

orrspray 1
Fotó: absolutimages / Getty Images Hungary

Habár recept nélkül is beszerezhetők, fontos, hogy csak a betegtájékoztatóban leírt ideig alkalmazzuk az orrspray-ket, ne szokjunk rá, hosszabb ideig használva az orrnyálkahártyát károsíthatják.

Allergiás orrdugulás ellen

Ha légúti allergia miatt nem kapunk az orrunkon levegőt, akkor az előbb említett készítmények helyett mást kell keresni. Allergiás orrdugulás ellen gyulladást csökkentő, szteroidos, esetleg antihisztaminnal kombinált orrspray-re van szükség.

orrspray 2
Fotó: bluecinema / Getty Images Hungary

A receptre kapható készítmények hosszú távon is biztonsággal alkalmazhatóak, akár az egész pollenszezonban, amíg az allergén növény virágzása tüneteket okoz. Jó tudni, hogy a szteroid csak helyileg szívódik fel az orrnyálkahártyáról, emiatt mellékhatásoktól sem kell tartani. 

Ha orrszárazság jelentkezik

Orrszárazság lehet autoimmun betegségek tünete, okozhatja túlzásba vitt nyálkahártya-lohasztó orrspray-használat is, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként vagy hormonális változások következtében is jelentkezhet. Gyakran épp a nátha vagy allergia kezelésére szolgáló, szájon át szedhető készítmények okozzák, ezért kiegészítésként vagy megelőzésre is érdemes tengervizes orrspray-t használni. Már gyermekkortól és várandósság esetén is alkalmazhatóak a készítmények.

Orrhigiénia és szabadulás a pollenektől

Az orrmosó hasznos kiegészítő pollenszezonban is. Orrszárazság esetén is bevethető a tengervizes orrspray mellett, de kiválóan alkalmas arra is, hogy a napközben az orrnyálkahártyára tapadt pollenektől esténként megszabaduljunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Az orrmosás egy e célra kifejlesztett irrigátor segítségével történik, amiben feloldjuk a készen kapható optimalizált arányú sókeveréket. Az így kapott folyadékkal az orrüregek átmoshatóak, mely nemcsak pollenek ellen, de nátha, arcüreggyulladás és hátsó garatfali csorgás esetén is alkalmazható kiegészítő kezelésként akár naponta többször is. 

Ha semmi nem használ

Nem szűnő orrdugulás esetén mindenképp javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Ha a probléma tartósan fennáll, a háttérben akár orrsövényferdülés vagy orrpolip is állhat, melyek kezeléséhez műtétre lehet szükség.

Allergén szobanövények

Az allergiában szenvedők számára nem ajánlott a hálószobába rakni őket, inkább a lakás azon pontjait kell előnyben részesíteni, ahol kevesebb időt tölt az ember, vagy könnyebben átszellőztethetők. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük