A reggeli orrdugulást 5 dolog is okozhatja: a rejtett refluxtól a szoba páratartalmáig
Az éjszaka folyamán kialakuló orrdugulásnak több oka is lehet, aminek felderítése megszüntetheti a kellemetlen problémát.

reggeli orrdugulás egészség nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a reggeli orrdugulást megelőzően nem volt náthára, légúti betegségre utaló tünet, tartós panasznál mindenképp érdemes utánajárni, mi áll a hátterében.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta az orrdugulást kiváltó gyakori okokat.

Orrdugulást okozhatnak az ágyban levő allergének

Az éjszaka folyamán jelentkező vagy erősödő orrdugulást gyakran allergia okozza. Ilyen esetben először a poratka vagy a háziállatok jelenlétére lehet gyanakodni, ilyen irányba érdemes vizsgálódni.

A háziporatka a legnagyobb mennyiségben az ágyban, a matracban és a párnában, ágyneműben található meg a lakáson belül. Akinek háziállata van, és az ágyat is megosztja kedvencével, akkor a tőle származó allergének jelenléte is okozhatja panaszokat. Érdemes még a penész jelenlétére utaló jeleket - szekrények, falvédők mögötti területek, sarkok, hőhidak mentén, cserepes virágok földjén - is ellenőrizni a hálószobában, ha rendszeresen éjjel fokozódik az orrdugulás, mert ez is okozhat allergiát.

Túl száraz levegő

Habár a mai lakásokban inkább a magas páratartalom okoz problémát, előfordulhat az is, hogy túl száraz a belső levegő. Belélegzése kellemetlen, feszítő érzést okoz, ez ellen a nyálkahártya intenzív, beszáradó váladéktermeléssel védekezni próbál. Így a túlzott orrváladék-termeléstől jelentkezik orrdugulás.

Ha a páramérő készülék szerint 40% alatti a hálószoba páratartalma, akkor párásító eszköz segítségével lehet komfortosabbá tenni a levegőt. Érdemes arra figyelni, hogy 70% felett tartósan ne legyen, mert a túl nedves levegő az allergének - poratka és penész - számára kedvez.

Orrdugulás várandósság alatt

A terhesség alatti hormonális változások miatt néhány kedvezőtlen tünet is jelentkezhet a babavárás időszakában. Ezek egyike az orrdugulás. A progeszteronhormon szintjének emelkedése ugyanis fokozott véráramlást okoz a szervezetben. Ez a jelenség az orrjáratok területét is érinti, ami miatt az orrnyálkahártya megduzzadhat, így sok várandós tapasztal orrdugulást. Fekvő helyzetben anatómiai okokból ez még fokozottabban jelentkezik, ezért ébredhetnek a kismamák orrdugulással.

Ha horkolás is társul az orrdugulás mellé

A zajos éjszakákat sokszor az okozza, hogy a beteg képtelen az orrán szabadon lélegezni. Az orrdugulás oka ilyen esetben lehet az alsó orrkagylók megnagyobbodása is. Orrkagylóból három található az orrüregben, ezek melegítik fel, szűrik meg, és párásítják a belélegzett levegőt.

Előfordulhat, hogy valamilyen okból - akár az orrnyálkahártya tartós gyulladása vagy túlzásba vitt orrspray-használat miatt - az alsó orrkagyló megnagyobbodik, és így akadályozza a légzést, tartós orrdugulást okoz.

Orrdugulás reflux miatt

A reflux során a nyelőcső záróizmának gyengesége miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, de tüneteket nemcsak itt, hanem a légutakban is okozhat. Reggeli torokfájás, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében pedig orrdugulás is lehet a panasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A reflux tünetei is rendszerint fekvő helyzetben rosszabbodnak, de gondolnunk kell erre a lehetőségre akkor is, ha műtét ellenére is kiújuló orrpolip okoz ismét orrdugulást. Ilyen esetben a reflux és a polip vagy a krónikus orrnyálkahártya-gyulladás egyidejű kezelésével lehet megszüntetni az orrdugulást.

Orrdugulás éjjel-nappal

Fekvő helyzetben az orrdugulás mindig fokozódik. Előfordulhat, hogy nappal is tüneteink vannak, de akkor enyhébbek, vagy átmenetileg meg is szűnnek, emiatt nem is tulajdonítunk neki különösebb jelentőséget. A tartós orrdugulás hátterében a felsoroltak mellett még több ok állhat, például orrsövényferdülés, bizonyos gyógyszerek szedése, hisztaminintolerancia vagy daganatos elváltozás is. Nem múló panaszok esetén ezért mielőbb fül-orr-gégészhez kell fordulni.

Gyógynövények légúti betegségekre

A légúti betegségek ellen számos szirup és tabletta bevethető, de a tünetek enyhítésére, a nagyobb bajok megelőzésére a házi patika erős hatású gyógynövényei is alkalmasak. Télen feltétlenül szerezd be őket!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük