Mi az az üres orr szindróma? Könnyen kialakulhat, de lehet tenni ellene
A tartós orrdugulással és annak kezelésével van összefüggésben.

natha
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig áll fenn életminőséget romboló orrdugulás. A zavaró és kellemetlen tünet okairól és kezeléséről dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégészt, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Az orrban mindkét orrfélben három, azaz alsó, felső és középső orrkagyló található. Ezek elsődleges feladata, hogy a belélegzett levegőt felmelegítsék, nedvesítsék, szűrjék. Az orrüregek felső részén helyezkedik el a szaglóhám. Az orrkagylók kapillárishálózata bőséges, így például hideg levegő belégzése során kitágulnak az erek, ezzel felmelegítik, nedvesítik a levegőt, a nyálkahártya beduzzad.

Orrdugulás = orrcsepp?

Az orrkagylók rendkívül könnyen változtatják méretüket, például gyulladás, allergia, hőmérséklet-változás hatására gyorsan beduzzadhatnak. Ilyenkor könnyen nyúlunk az úgynevezett lohasztó orrcseppekhez, melyeket recept nélkül is be lehet szerezni. Ezek gyorsan fejtik ki hatásukat, érösszehúzódást hoznak létre, így, bár gyorsan csökken a nyálkahártya duzzanata, sajnos azt ki is szárítja, és egyre rövidebb ideig várható a hatása. Ennek következtében könnyen alakulhat ki függőség e szerekre, de rosszabb, hogy tartós orrdugulást is okoznak idővel.  

A tartós orrdugulás okai

- Az allergia mellett igen gyakori az orrcseppfüggőség is, de nem feledkezhetünk meg a tartós nyálkahártya-irritációról sem! Az életmódra, munkára érdemes rákérdezni - mondja dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Reflux, vegyszerekkel, festékekkel történő munkavégzés mellett gondolni kell például a biciklis futárok orrnyálkahártyájára rakódó nagy mennyiségű szennyező anyagra is!

Tartós orrdugulás esetén hatásos segítség

- Hónapok, évek óta fennálló panaszok esetén nem várható el, hogy egyszeriben megoldódjon a probléma! Tapasztalatom szerint ilyenkor egy elhamarkodott műtéti beavatkozásnak - mely az orrkagylók megkisebbítését jelenti - nem szokott tartósan jó eredménye lenni, mert a kiváltó ok nincs kiiktatva - figyelmeztet dr. Fülöp Györgyi.

Fontosabb az előzetes anamnézisfelvétel, kivizsgálás, mert, ha rendezzük a kiváltó tényezőket, akkor tartósabb eredményt érhetünk el, és egy műtéti beavatkozást is esetleg elkerülhet a páciens. Gyomorsav-túltengésre szedett gyógyszerrel, megfelelő allergia elleni szerekkel, irritatív anyagok kerülésével lehet például sikeres a kezelés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Szteroidtartalmú orrspray műtét helyett?

Ezek használata akár hónapokon át megoldást nyújthat az ismert allergiás indikáció mellett az idült melléküreg-gyulladás, idült orrnyálkahártya-duzzanat esetén is a gyulladáscsökkentő hatás miatt. Ha körülbelül három hónapos rendszeres használat nem oldja meg a problémát, akkor javasolt lehet az orrkagylók megnagyobbodása miatt kisebbítő műtét elvégzése. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, rádiófrekvenciás műtéttel is megoldható, nem feltétlenül igényel kórházi tartózkodást. Egyéb módszerekkel is történhet az akár a kagylókat is csonkító beavatkozás. A műtét után néhányan sajnos kellemetlen tünetekről számolnak be, melyeket üres orr szindrómának vagy az angol Empty Nose Syndrome elnevezés rövidítésével ENS-nek is nevezünk.

Az ENS tünetei

A műtétet követően az orrdugulás szűnik, a beteg újra kap levegőt, de a beavatkozás során a nyálkahártya sérül, a gyógyulási folyamat pörkösödéssel járhat, ezért az azt követő napokban az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

  • a beteg a belélegzett levegőt hidegnek és száraznak érzi,
  • enyhe orrvérzés,
  • orrszárazság,
  • úgy érzi, minden levegővétellel túl sok levegőt szív be az orrába,
  • fejfájás, szédülés,
  • átmeneti szaglás- és ízérzékelési zavar,
  • alvászavar.

Hogyan kezelhető az ENS?

Az orrszárazság ellen a műtétet követő időszakban javasolt a tengeri sós vizes spray rendszeres használata, a pörkök szükség szerinti eltávolítása. Nem szabad megfeledkezni a belső hidratálásról sem, fogyasszunk bőven folyadékot! Az orrolajok nem tudnak felszívódni, csak bevonják a felületet, így ezek használata kevésbé jön szóba. Ha a panaszok hetek-hónapok alatt sem javulnak, mindenképp keressünk fel szakembert. Az ENS elkerülése érdekében már elhúzódó orrdugulás esetén is javasolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat és kezelés!

Ezt is szeretjük