Daganatot is jelezhet az orrdugulás: 6 probléma, ami a féloldali formája mögött állhat
Orrhangú beszédet, szagláscsökkenést és az orr deformitását is okozhatja.

fül-orr-gége
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakori náthás és allergiás tünet az orrdugulás, amikor jellemzően mindkét orrnyílás eldugul, vagy felváltva egyik, majd a másik. Ha azonban csak az egyik oldalon jelentkezik orrdugulás, az akár súlyos betegségek tünete is lehet.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa több lehetséges kiváltó okot sorol fel, ami a jellegzetes féloldali orrdugulást okozza.

Orrpolip és orrsövényferdülés

Az orrpolip az orrnyálkahártya gyulladásos túlburjánzása az orrüregekben. Ha elér egy bizonyos nagyságot - attól függően, hogy melyik oldalon helyezkedik el -, féloldali tartós orrdugulást okozhat. Ez orrhangú beszédet, szagláscsökkenést, orrváladékozást, ismételt heveny arcüreggyulladást, felső légúti hurutot és gyakori fejfájást is okozhat.

Az orrsövény rendellenességére utalhat az egyoldali orrdugulás, de gyakran csak a szövődmények hívják fel a figyelmet rá. Ilyenkor gyakori fejfájás, fülészeti- és garatproblémák, idült vagy visszatérő, heveny arcüreggyulladás jelentkezhetnek. Orrsövényferdülés jele lehet az orrhangú beszéd is, és együtt járhat az orr deformitásaival is. Lehet az egész orr tengelye ferde, vagy a sövény alsó éle valamelyik orrnyílásban aszimmetrikusan megjelenik.

Van fogalmad arról, hogy néz ki az orrpolip? Mutatjuk a képeket, és más furcsa elváltozásokat is. 

Daganat és orrkagyló megnagyobbodás

Daganatos elváltozás az orrüregben és az orrmelléküregekben is kialakulhat. Ennek kockázata magasabb azok körében, akik fa-, festék- és vegyipari anyagokkal dolgoznak, számukra ezért is fontos a megfelelő védőfelszerelés viselése. A féloldali orrdugulás mellett rosszindulatú elváltozást jelez az orr és arc duzzanata és váladékozása, a szaglászavarok és a gyakori orrvérzés is.

Az orrkagylók megnagyobbodása az orrnyálkahártya tartós gyulladása, vagy hosszan tartó orrsprayhasználat következménye is lehet. A három - alsó, középső és felső - orrkagyló a levegő szűréséért, felmelegítéséért és párásításáért felelősek. Ha az alsó orrkagylók féloldalasan megnőnek, akkor akadályozzák a légzést és tartós orrdugulást okoznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Idegentest az orrban és orrcseppfüggőség

Ha a féloldali orrdugulás mellett valakinél kellemetlen szagú vagy véres orrfolyás jelentkezik, elképzelhető, hogy idegentest került az orrába. Az otthoni eltávolítás helyett a rendelőben gyorsan és szakszerűen kiveszik a tárgyat.

Orrcsepp- vagy orrsprayfüggőségről van szó, ha a betegnek valamilyen okból tartós orrdugulása van, és emiatt hónapok óta rendszeresen használja a recept nélkül kapható készítményeket. Ezeket csak a betegtájékoztatóban leírt ideig szabad alkalmazni, mert a hosszú idő alatt az orrnyálkahártyát tönkretehetik, majd tartós orrdugulást, orrkagyló-megnagyobbodást és szaglásvesztést is okozhatnak. Tartós orrdugulásnál fül-orr-gégészeti kivizsgálás során meg lehet állapítani a pontos kiváltó okot, és megfelelő kezelést alkalmazni, amivel az orrdugulás szövődményei is megelőzhetőek.

Ezt is szeretjük