Meglepő betegség is állhat az állandó orrdugulás mögött: a legtöbben erre egyáltalán nem gondolnak

Az allergia és a megfázásos tünetek mellett ez a harmadik legfőbb ok.

orrdugulás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhúzódó és nehezen kezelhető, krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett gyomorégés, a reflux is.

Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé való visszaáramlását kell megszüntetni. Erről is beszélt dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Hetekre bedugulhat az orr

A krónikus rhinosinusitis vagy közismertebb nevén idült orrmelléküreg-gyulladás azt jelenti, hogy az orr és az arcüreg nyálkahártyája 12 hétnél hosszabb ideig tartós gyulladásban van. Ennek legjellemzőbb tünete az orrdugulás, a fejfájás, az orrfolyás és a szagláscsökkenés, de jelentkezhet köhögésre ingerlő hátsó garatfali csorgás, és gyakori következménye a kiújuló orrpolip is. A gyulladás miatt a nyálkahártya beduzzad, így a beteg orron keresztül nem kap rendesen levegőt.


Sokan szoknak rá az orrcseppre

Az orrdugulás ellen a legegyszerűbb megoldás a patikában, vény nélkül kapható orrcsepp vagy orrspray. Mivel azonban ez csak a tünetet kezeli, és nem a kiváltó okot, az orrdugulás nem szűnik meg. A beteg észre sem veszi, és már jóval a betegtájékoztatóban előírt időn túl is használja a készítményeket, így könnyen kialakulhat az orrcseppfüggőség, ami miatt a nyálkahártya sok esetben károsodik, az orrdugulás azonban továbbra is megmaradt.

A rhinológia az orral foglalkozik

A fül-orr-gégészetben külön szakterület a rhinológia, mely az orr és melléküregeinek vizsgálatát és betegségeinek kezelését jelenti. A Rhinology című folyóiratban tették közzé norvég kutatók vizsgálatukat, melyben a reflux betegség és a CRS közti kapcsolatra hívják fel a figyelmet. Az eredmények szerint a krónikus orrnyálkahártya-gyulladás hátterében sokszor akár tünetszegény, rejtett refluxbetegség is állhat. Így a beteg gyomorfájással, mellkasi égő érzéssel járó tipikus tünetei nem is jelentkeznek, csak a krónikus fül-orr-gégészeti panaszai hívják fel a figyelmet a betegségére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Van kapcsolat a reflux és az orrdugulás között

A norvég kutatók által végzett vizsgálatban 46 CRS-es személy eredményeit vetették össze a kontrollcsoport 45, életkor és nemek tekintetében hasonló, ám CRS-ben nem érintett tagjával. A 24 órás pH-mérés, mely a reflux diagnózisához is használt vizsgálati módszer, egyértelmű különbségeket mutatott a két csoport tagjai közt. A CRS-csoport tagjai közt jóval magasabb arányban fordult elő reflux, mint a másik, egészséges csoport tagjainál. A kutatók szerint a reflux ok-okozati összefüggést mutat a CRS tüneteivel, krónikus rhinosinusitis esetén tehát javasolt a reflux kivizsgálása is.

A tartós orrdugulás, a kiújuló orrpolip és a krónikus orrmelléküreg-gyulladás esetén gondolni kell erre a lehetőségre is, és a betegnél fül-orr-gégész és gasztroenterológus orvossal közösen lehet eredményt elérni. A károsodott funkciójú, gyulladt orrnyálkahártya mellett a kiváltó okot, a reflux betegséget is kezelni kell ahhoz, hogy a beteg panaszai megszűnjenek.

Ezt is szeretjük