Mit csinálj, ha a háziporatkától viszket és könnyezik a szemed? A legfontosabb tudnivalók
A gyógyszeres kezelés mellett más hatékony és modern terápiás lehetőségek is léteznek.

poratka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orrdugulás, a kivörösödött, viszkető és könnyező szemek jól ismert tünetei a légúti allergiának, melyet nemcsak pollenek, hanem lakáson belüli allergének is előidézhetnek.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a hagyományos allergiaellenes készítmények mellett milyen módon lehet hatékonyan enyhíteni a tüneteket.

Télen rosszabb a poratka-allergiásoknak

A háziporatka-allergiások tünetei a téli időszakban rosszabbodnak, mert ilyenkor több időt töltenek a lakásban, egy légtérben az allergénnel. A lakásokban a fűtési szezonban ilyenkor jellemző probléma a magas páratartalom, ami kedvező feltételeket teremt a háziporatka elszaporodásához. Mivel az atkák néhány nap alatt a saját súlyuknak megfelelő, allergiás tüneteket okozó ürüléket termelnek, így az eltávolításuk a lakásból a legalaposabb takarítás mellett is szinte esélytelen. Az atka a lehullott hámsejtekkel táplálkozik, ezért bárhol megtalálható, ahol sokat tartózkodnak emberek.

Itt van atka a legnagyobb mennyiségben

A padlószőnyeg, mint minden kárpitozott bútor, ágymatrac vagy párna rendszerint nagy mennyiségben tartalmaz háziporatkát. Mivel az ágyneműben és a matracban is rengeteg megtalálható, előfordul, hogy a háziporatka bőrtüneteket is okoz, amit szintén kezelni kell. Emellett ajánlott otthon a felesleges porfogóktól megszabadulni, az ágyneműt és matracot allergénmentesre cserélni. Emellett szükség lesz egy nagy teljesítményű porszívóra és kitartásra, hogy rendszeres és alapos takarítással csökkenteni lehessen a lakásban lévő allergének mennyiségét.

A gyógyszerszedés és a takarítás segít

Ha valakinél a tünetei alapján allergiavizsgálattal is igazolni lehet a háziporatka-allergiát, akkor egyrészt gyógyszeres kezelést kap a tünetek ellen. Ez egyaránt tartalmaz szájon át szedhető készítményeket, szemcseppeket a szemtünetekre, illetve szteroid orrspray-t orrdugulás ellen. Egyéni érzékenységtől függően ezeket egész évben szedni kell a tünetmentességhez, mivel az atkák által okozott tünetek egész évben jelentkezhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Korszerű terápiás formák állnak rendelkezésre

A háziporatka-allergia ellen eredményesen alkalmazható az allergén immunterápia, aminek nagy pozitívuma, hogy nem kell többfajta gyógyszert is magával vinnie valakinek, ha elutazik. A terápia során csak egy készítményt szed a beteg, tabletta formájában, naponta egyszer. A kezelés első évében még szükség lehet szemcsepp vagy orrspray használatára is, ám jóval ritkábban, mint korábban. Ahogy a kezelés halad, ezek sokszor teljesen el is hagyhatók, majd a három éves terápiát követően a betegnél 10-12 éves tünetmentes időszakot lehet elérni. Vagyis ez idő alatt semmilyen allergiaellenes gyógyszerre nem lesz szüksége.

A lakásban olyan beltéri allergiaforrások vannak, melyekről nem is gondolnád, hogy gondot okozhatnak. 

Ezt is szeretjük