Ez a rejtett ok állhat az arcüreggyulladás mögött
Szinte senki nem erre gondol!
Gyakran ilyen egyszerű a probléma kialakulásának oka.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakáson belüli allergiás tünetekért az esetek többségében a penészgomba és a háziporatka jelenléte okolható. Dr. Pintér Judit allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa beszélt a tünetekről és a megelőzésükről.

Idült arcüreggyulladás is kialakulhat miatta

A lakáson belüli allergia tüneteként kezdetben légúti irritáció, orrdugulás, köhögés jelentkezik, amiből megfelelő kezelés hiányában idült arcüreggyulladás is kialakulhat. A kertből és az utcáról is juthatnak allergének a lakásba, de egy szellőztetés alatt is bekerülhetnek a szoba levegőjébe.

A pollenmentes időszakban a poratka az, amit az ember is hurcolhat magán, és akár a ruháján, cipője talpán vagy a haján is megtapadhatnak az apró élősködők. A takarítás során ezért különösen fontos minden allergén-lelőhelyet feltérképezni a lakásban.

Hol tanyáznak leginkább a téli allergének?

Vizes helyiségekben

A penészgomba a magas páratartalom mellett különösen kedveli a hűvös és sötét zugokat, felkutatását ezért érdemes ehhez hasonló helyeken kezdeni. A takarítás során fordíts kiemelt figyelmet a rizikósabb területekre.

A fürdőszobai mosdó alatti részén, kád mellett, a szobanövények cserepeiben, a konyhában, a mosogató mögötti területeken, illetve az ajtók és ablakok környékén érdemes alaposabban takarítani.

Szőnyegek bolyhaiban

A háziporatkák az emberről lehullott hámsejtekkel táplálkoznak, ezért nagy mennyiségben fordulnak elő a kárpitozott bútorokban, szőnyegekben. Az atkák levegőben szálló ürüléke allergiás tüneteket okozhat. Ez ellen úgy védekezhetsz, ha hetente alaposan átporszívózod a szőnyeget HEPA-szűrős készülékkel. Allergia esetén jobb, ha kerülöd a padlószőnyeget, és helyette inkább könnyebben takarítható parkettát, padlólapot választasz.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Előszoba nyitott terében

Allergiaszezontól függetlenül praktikus, ha a szabadban viselt ruhát már az előszobában lecseréled. Az öltözék ugyanis allergén mikrobák ezreit hurcolhatja a lakásba. A könnyebb takaríthatóság végett is ajánlott ebben a helyiségben kerülni a szőnyegek, kárpitozott székek és bútorok, illetve vastag sötétítő függönyök használatát. Igyekezz minél kevesebb felületet biztosítani az allergének megtapadásához.

Ágynemű redőiben

A háziporatkák másik kedvelt élőhelye az ágynemű. A hajaddal nagy mennyiségű allergént juttathatsz a párnádra is, ha nem kellő sűrűséggel mosod meg. A kellemetlen tünetek elkerüléséhez ne pakold tele az ágyat a poratkákat szintén mágnesként vonzó plüssállatokkal, az ágyneműt pedig legalább havonta mosd át 60 fokon.

Ezt is szeretjük