Chlamydiára, allergiára, vashiányra is tesztelheted magad otthon - Mennyire pontosak a gyorstesztek?
Nagyon sokféle betegséget ellenőrizhetsz magadon, de diagnózist csak orvos állíthat fel!

otthoni-gyorsteszt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az interneten minden létező betegség tünetei fellelhetőek. Az otthoni gyorstesztek létezése nem újdonság, hiszen már nagyon sok éve kaphatóak például a várandósság ellenőrzésére. A drogériák és patikák polcaira egyre több termék kerül fel, melyek ilyen-olyan betegség jelenlétét a szervezetben elég nagy pontossággal mutathatják ki.

Az otthon használható tesztek a legkülönfélébb betegségek vagy a szervezetben esetlegesen végbemenő változások ellenőrzésére szolgálnak. Ellenőrizhető például a gluténérzékenység vagy fertőzés jelenléte a szervezetben.

Miért jók, és mikor használd őket?

Ezeknek a teszteknek két nagy előnyük van, tulajdonképpen mindkettő benne van a nevükben is. Az egyik a gyorsaság, hiszen csak percekbe telik, hogy eredményt mutassanak, anélkül, hogy laborba kellene küldeni őket.  A másik, hogy mivel otthon használhatóak, lehetőséged van egy nyugodt, privát környezetben ellenőrizni magad. 

Akkor érdemes gyorstesztet végezni, ha vannak valamilyen, esetlegesen betegséget jelző panaszaid. A legtöbb gyorsteszt 90% feletti bizonyossággal megmondja, hogy érint-e téged az adott betegség, de 100%-os pontosságot nem garantálhatnak. Használd őket egy gyors önkontrollálásra, de saját diagnózis felállítására ne. Bármilyen eredményt is mutasson, ha valamilyen tüneteid vannak, nem szabad elkerülni az orvosi rendelőt!

Erre figyelj: ha otthoni gyorstesztet vásárolsz, mindenképpen figyelj arra, hogy ellenőrzött áru legyen! Ha rajta van a terméken a CE jelölés, akkor megkapta a forgalombahozatali engedélyt Európában, ami orvostechnikai eszközöknél elengedhetetlen.

Milyen lehetőségeid vannak?

Nagyon sokféle tesztet fellelhetsz akár patikákban, akár drogériákban vagy webshopokban. Érdemesebb lehet gyógyszertárban érdeklődni és vásárolni, mivel az ott dolgozóknak van egészségügyi háttértudása, így tudnak megfelelő terméket ajánlani, és az esetleges kérdéseidre válaszolni. Az alábbiakban öt olyan esetet mutatunk, amelyekre kapható otthon elvégezhető teszt.

Gluténérzékenység

A gyomor- vagy bélpanaszok, gyakori puffadás, hasmenés, hólyagocskák a szájban, bőrproblémák is utalhatnak gluténérzékenységre. Van olyan otthoni gyorsteszt, amely tíz perc alatt, 98%-os pontossággal kimutatja, hogy ettől szenvedsz-e. Olyan betegségről van szó, amely ha nincs kezelve, további problémákat okozhat, ezért mindenképp fordulj orvoshoz! Ha az otthoni teszt negatív, de hasonló tüneteket észlelsz magadon, akkor is keresd fel háziorvosod, mert a tünetek más betegséget is jelezhetnek, és súlyosbodhatnak.

Allergia kimutatása

Ha orrdugulást, tüsszögést tapasztalsz, ég vagy száraz a szemed, gyanakodhatsz allergiára. Főleg a tavasz és nyár beálltával jön elő a pollenallergia, de van olyan teszt, amely kimutathatja akár a fűpollen, akár a macskaszőr vagy a poratka okozta allergiát is. A teszt elvégzése után lehetőleg konzultálj egy orvossal, főleg akkor, ha gyakran tapasztalod a fenti tüneteket.

Hihetetlenül egyszerű a Veroval tesztek otthoni használata!

Attól félsz, hogy ha otthon végzed a tesztet, elrontod, vagy nem megfelelően csinálod? A Veroval otthoni gyorstesztekkel 14 féle betegséget ellenőrizhetsz, és a használatukról készült videók lépésről lépésre mutatják meg, hogyan kell elvégezni őket. Az alábbi videón meg is nézheted. 
Kattints a Veroval gyorstesztek kínálatáért!

Promóció

Chlamydia gyanúja

A szexuális úton terjedő fertőzések közül ez az egyik leggyakoribb, amely egy szexuális úton terjedő baktérium. A Chlamydia sokszor tünetmentes, de okozhat szemgyulladást, húgyúti fertőzést és ízületi gyulladáshoz is. A kezeletlen fertőzés vezethet meddőséghez, és növeli a méhen kívüli terhesség, valamint a koraszülés kockázatát.

Az otthoni teszt végzése főleg azon fiatal nőknek javasolt, akik gyakran váltják partnerüket, vagy gyereket szeretnének. A teszt kenetből kimutathatja, hogy a Chlamydia trachomatis baktérium jelen van-e a szervezetben. Mivel a Chlamydiának nagyon komoly szövődményei lehetnek, rendkívül fontos a nőgyógyászati kivizsgálás, és ha tüneteket észlelsz, mindenképpen fordulj orvoshoz! Felelősségteljes védekezéssel megelőzhető a betegség.

A vashiány tünetei

A vashiány tünetei sokszor nem szembetűnőek. Mivel a vasnak fontos szerepe van az oxigénellátásban és az energia-anyagcserében, ez a betegség fáradtságot, sápadtságot és gyakori fejfájást okoz. A szívdobogásérzés és a nehézlégzés is tartozhat a tünetek közé. Olyan tünetekről van szó, melyek súlyosabb betegséget is jelezhetnek, ezért fontos, hogy figyelj oda rájuk, vizsgáltasd ki magad.

Kell-e antibiotikum?

Létezik olyan, otthon elvégezhető teszt, amely a véredből 5 perc alatt kimutathatja, szükséged van-e antibiotikumos kezelésre. Az antibiotikum erős gyógyszer, mely baktériumok ellen hat, vírusokkal szemben viszont nem. Bármilyen eredményt is ad az otthoni teszt, beszélj az orvosoddal, és vitassátok meg a következő lépéseket! Fontos, hogy a végső, szakszerű, klinikai diagnózis felállítása az orvos feladata, és ő tudja megmondani, mi kell a gyógyulásodhoz.

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ne állíts fel otthon diagnózist!

Az internetnek nagyon sok hasznos funkciója van, de sokan hajlamosak arra használni, hogy bizonyosságot keressenek saját elképzeléseikhez. Tüneteket és a testedet ellenőrizni, otthoni gyorsteszteket végezni szabad, viszont semmiképp sem szabad magadat diagnosztizálni, és elkezdeni kezelni a panaszaidat orvosi konzultáció nélkül.

A tüneteket, illetve a vizsgálati vagy teszteredményeket csak egészségügyi szakember tudja megbízhatóan kiértékelni. Ma már számos teszt kapható, melyekkel sokféle egészségügyi probléma ellenőrizhető. Az esetek többségében ezek a tesztek 90%-nál nagyobb pontossággal mérnek, de az orvosi kiértékelést nem helyettesíthetik.

Ezt is szeretjük