Az orrcsepp-függőség nem játék: komoly következményei is lehetnek, ha túlzásba viszed

Az orrcseppfüggőség létező jelenség, hiszen sokan az orrdugulás enyhítésére a hagyományos termékeket választják a szteroidosok helyett.

orrspray2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban az orrfolyás mellett az orrdugulás lehet a poratka-allergia jellegzetes tünete, de kiválthatja háziállat- vagy penészgomba-allergia is.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az allergiás orrdugulás ellen hosszú távon a szteroid orrspray a jó választás, azonban sokan idegenkednek a használatától, emiatt később az orrcseppfüggőség tüneteivel fordulnak fül-orr-gégészhez.

Náthától az orrcseppfüggőségig

Dekongesztáns vagy nyálkahártya-lohasztó néven is nevezik a nátha esetén használt orrspray-ket. Recept nélkül kaphatók a gyógyszertárban, bármikor könnyen beszerezhetők, ha szükség van rá. Sőt, nátha esetén érdemes is használni, ha ugyanis az orrdugulást nincs kezelve, egyéb betegségek - például fül- és arcüregproblémák - is jelentkezhetnek.

orrspray1
Fotó: South_agency / Getty Images Hungary

A dekongesztánsok az orrnyálkahártyában lévő ereket összehúzzák, így szüntetik meg a duzzanatot, ami az orrdugulást okozza. Ezeket a készítményeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt gyakorisággal és ideig - általában maximum 7-10 nap - szabad használni, különben az orrnyálkahártyát károsíthatják.

orrspray4
Fotó: Ralf Geithe / Getty Images Hungary

Az ajánlott időn túl alkalmazva a készítmények orrcseppfüggőséget okoznak, mivel ahhoz, hogy az érösszehúzó hatást kifejtsék, egyre gyakrabban kell őket használni. A betegek idővel úgy érzik, hogy orrspray nélkül már nem is kapnak rendesen levegőt az orrukon. A folyamat vége súlyos, már csak műtéttel helyrehozható orrnyálkahártya-károsodás, megnagyobbodott alsó orrkagyló is lehet.

Allergiás orrdugulásra szteroid orrspray

A recept nélküli dekongesztáns orrspray-k nem megfelelő használat esetén tehát komoly szövődményeket okozhatnak. Rendkívül hasznosak nátha esetén, de mivel a lakáson belüli allergének akár ősztől tavaszig is tüneteket okozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy allergiás orrdugulás esetén hosszú távon is biztonsággal használható készítményeket érdemes alkalmazni.

orrspray3
Fotó: bojanstory / Getty Images Hungary

Ilyen esetben a szteroidtartalmú orrspray a jó választás. Ezek a készítmények nem az orrnyálkahártyában lévő ereket húzzák össze, hanem a gyulladást csökkentik, így szüntetik meg az orrdugulást. Sok beteg mégis idegenkedik ezektől a készítményektől a szteroidtartalmuk miatt.

Mi az a szteroid?

A szteroid az emberi szervezetben is megtalálható hormon, a mellékvesekéreg termeli, hatással van az anyagcserére, a nemi szervek és a vízháztartás működésére. Szteroidokat mesterségesen is előállítanak, az ilyen gyógyszerek segítségével pótolhatók például a kortizol és aldoszteron hormonok Cushing-szindróma és Addison-betegség esetén, de nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos és immunológiai betegség tüneteit is kezelni lehet a segítségükkel. A szteroidtartalmú gyógyszerek szedése valóban okozhat mellékhatásokat, ám felírásuk előtt az orvos minden esetben mérlegeli a kockázat és hasznon esélyét.

orrspray5
Fotó: Bill Diodato / Getty Images Hungary

A szteroidok egy másik csoportja az anabolikus készítmények, amelyeket egyes sportolók használnak - rendszerint magas dózisban - a teljesítmény fokozására. A szteroiddal kapcsolatos félelmek jó része innen ered. Az anabolikus szteroidok hatása csupán átmeneti, az általuk okozott mellékhatások viszont igen súlyosak lehetnek, és jelentős részük visszafordíthatatlan.

Nem kell félni a szteroidoktól

Az eddig felsorolt szteroidokat a beteg tablettában szedi, a szteroid azonban helyileg fejti ki hatását, az orrnyálkahártyán szívódik fel. Itt is előfordulhatnak mellékhatások, a korszerű készítményeknél azonban már csak ritkán. Orrszárazság és orrvérzés jelentkezhet a használatuk alatt, ezek azonban kiegészítő kezeléssel - például az orrnyálkahártyát nedvesítő készítmények használatával - jól kezelhetők.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szteroid orrspray-k esetében tehát szó sincs a tabletta formájában szedett szteroidoknál jelentkező mellékhatásokról. Nem kell félni a használatuktól, mert egy sor egyéb kellemetlenséget segíthetnek megelőzni. Az orvos által felírt szteroid orrspray a megadott adagolásban megoldást jelent a lakáson belüli allergének által okozott, akár egész évben tartó allergiás orrdugulásra. Az allergiás nátha kezelésére vonatkozó, sok száz vizsgálattal alátámasztott szakmai ajánlások szerint 2-3 éves kortól adhatók ezek a készítmények.

10 kedvelt szobanövény, ami súlyos allergiás reakciót okozhat: nem mindegy, hova teszik

Sajnos a leggyönyörűbb virágok között is sok az allergén.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük