Létezik téli allergia is: hogyan kezelhetőek ilyenkor a kínzó tünetek?
Az allergia szó hallatán ne csak a pollenallergiára gondolj!

no-papirzsepi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ebben az időszakban jelentkező allergiás tünetek okozója döntően a poratka, a penészgomba vagy a háziállat-allergia.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa mondta el, vajon más típusú kezelésre van-e szükség, mint a tavasztól őszig jelentkező pollenallergiák esetében.

Téli allergia: az első itt is a kivizsgálás

Ha egyéb panasz - láz, rossz közérzet - nincs, de a lakásban erősödő tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás jelentkezik, vagy éjszakai köhögőroham alakul ki, akkor javasolt allergológushoz fordulni. A tünetek allergiára utalnak, ilyen esetben allergiavizsgálattal lehet meghatározni, hogy pontosan mi a kiváltó ok. A vizsgálat - attól függően, hogy a beteg tünetes-e, szed-e antihisztamint, milyen az általános állapota, van-e kiterjedt bőrbetegsége - történhet vérből vagy Prick-teszttel. Az eredményeket a tünetekkel összevetve tudja a kezelőorvos meghatározni, hogy milyen kezelésre van szükség.

Az allergia tüneti kezelése

A téli allergiák kezelésére a pollenallergiás tünetek csillapítására használt készítmények alkalmasak: az orrtüneteket enyhítő szteroid orrspray és az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek alkalmazása a legelterjedtebb. Ez esetben azonban a kezelés nem néhány héten, hónapon keresztül tart, a lakáson belüli allergiás tünetek - habár téli allergiaként is ismertek - valójában egész éven át jelentkezhetnek egyénenként különböző mértékben, ezért ebben az esetben a felírt készítményeket hosszabb időn át kell szedni. Az allergént a lakásból is száműzni kell! A kezelés sarkalatos pontja, hogy az allergének számát a minimumra kell csökkenteni a beteg környezetében. Ez amellett, hogy sokszor jelentős anyagi ráfordítással jár, nem is mindig kivitelezhető tökéletesen.

- A poratka-allergiás személyeknél javasolni szoktuk, hogy szabaduljanak meg a lakásban lévő szőnyegektől, melyekben nagy mennyiségű allergén felhalmozódhat. Az ágyneműt, matracot célszerű allergénmentes, magas hőfokon moshatóra cserélni - magyarázza Balogh főorvosnő. A kárpitozott bútorok helyett szerencsésebb lemosható felületű garnitúrát választani, és még sorolhatnánk. Emellett az is természetes, ha a váratlanul megjelent allergiás tünetek miatt házi kedvencüktől nem szeretnénk megválni, de sokan pusztán azért keresnek más alternatívát a kezelésben, mert idegenkednek a hónapokon át tartó gyógyszerszedéstől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Tartós megoldás allergén immunterápiával

A tüneti kezelés mellett létezik egy másik alternatíva is a lakáson belüli allergiás tünetek ellen: az allergén immunterápia. Ez a kezelés az immunrendszer áthangolásával ér el tartós eredményt: nemcsak a tünetet, hanem a kiváltó okot kezeli. A három-öt éven át tartó kezelés a pollenallergia mellett alkalmazható háziállat-, penészgomba- és poratka-allergia kezelésére is. A beteg napi egy alkalommal tabletta vagy cseppek formájában szedi a készítményt, mely az allergén szigorúan ellenőrzött, hígított kivonatát tartalmazza. A kezelés végére panaszok nélkül lesz képes elviselni a korábbi allergén jelenlétét, vagyis többé - eredményes kezelés esetén akár 10-12 évre - nem jelentkeznek a tünetei a lakásban.

Allergiás kiütések a bőrön

A következő képeken megmutatjuk, hogy milyen bőrtünetek alapján kell allergiára gyanakodnod. Ha időben felismered a bajt, a kezelést gyorsíthatod fel.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük