A mézallergia tünetei: végleg le kell mondani a mézről, ha jelentkeznek?
Ha ilyen tüneteid vannak, kerüld a méz fogyasztását!

méz (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pollenallergiások körében gyakran felmerül a mézfogyasztás kérdése. Dr. Balogh Katalin allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy a hűvösebb időszakban le kell-e mondaniuk, és, ha igen, milyen esetben egy kellemesen gőzölgő mézes tea elfogyasztásáról.

Csak, ha tüneteket okoz

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell. Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy megelőzési célzattal vagy pusztán azért, mert valamilyen virágporra allergiás, senkinek sem kell lemondani a méz fogyasztásáról. Kizárólag abban az esetben, ha már korábban tünetei jelentkeztek.

7 mez

Melyek ezek a tünetek?

A mézre adott túlérzékenységi reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Ilyenkor a tünetek a szájüregben jelentkeznek, a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével járnak együtt. Rendszerint erőteljesebben jelentkeznek valódi bioméz fogyasztásakor, mint akkor, amikor kevésbé jó minőségű termék kerül a szervezetbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A hasfájást nem a virágpor okozza

A mézben a virágporon kívül több kémiai összetevő, például szénhidrátok, köztük fruktóz is megtalálható. Fruktózfelszívódási zavar esetén az érintetteknél a szacharáz enzim hiánya miatt a fruktóz lebontása nem tud tökéletesen végbemenni: a méz fogyasztását követően hasfájás, puffadás, hasmenés, intenzív bélhangok jelentkeznek. Erre a problémára utalhat, ha a panaszok nemcsak a méz, hanem más, magas fruktóztartalmú étel - körte, füge, szőlő, kristálycukor - fogyasztását követően is jelentkeznek. Ha erre gyanakszol, akkor javasolt szakemberhez fordulni, az allergént vizsgálattal beazonosítani, hogy feleslegesen ne zárj ki egyébként jótékony hatású alapanyagokat az étkezésedből!

Puffasztó ételek

Nemcsak a fruktóz miatt érezheted úgy, mintha fel lennél fújódva: ezek az egészséges ételek is erős puffadáshoz vezethetnek. Hiába vannak tele vitaminnal, nem mindenkinek ajánlottak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük