Egyre nehezebb lesz átvészelni az allergiaszezont: 20 éven belül duplájára nőhet a pollenszám

A klímaváltozás a növények pollentermelését is befolyásolja, aminek mennyisége sokat számít az allergiásoknak.

allergia nyitó pollen

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pollenallergiások száma világszerte folyamatosan emelkedik, és nem csak öröklött hajlam kérdése, hogy valakinél jelentkezik-e a betegség.

A klímaváltozás több módon is hozzájárul, hogy egyre több a szénanáthás, egyre tovább tart a szezon, és erősebbek az allergiás tünetek. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni ezzel kapcsolatban az allergiás betegeknek.

A klímaváltozás az allergiaszezont is befolyásolja

A pollen egy szabad szemmel nem látható, finom, porszerű anyag, ami a növényekről kerül a levegőbe a virágzás időszakában. A növények a környezetből érkező jelektől - hőmérséklet, csapadék és napfény - függően kezdik meg a pollenek termelését.

A The Lancet Planetary Health tavalyi cikke szerint az átlaghőmérséklet emelkedése miatt az utóbbi években világszerte olyan mértékben megnőtt a pollenkoncentráció, hogy még a nem allergiásoknál is légúti tünetek jelentkezhetnek. Az adatok alapján a növekvő pollenmennyiség mellett az allergiásokat az elmúlt 20 évben egyre hosszabbodó pollenszezon is kihívás elé állítja. A kedvezőtlen tendencia a leggyakoribb allergiát okozó növény, a parlagfű esetében is megfigyelhető. 

Megduplázódott a parlagfű pollentermelése

A parlagfű ideális alany arra, hogy a kutatók a klímaváltozás pollenkoncentrációra gyakorolt hatásait megfigyeljék, mivel egynyári növényként évről évre jól mutatja, hogy az időjárási tényezők - például téli hőmérséklet vagy csapadék - miként befolyásolják a pollentermelést.

A parlagfű.
A parlagfű.
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A kutatók ezzel kapcsolatban megfigyelték, hogy az időjárási tényezők változása mellett a szén-dioxid-szint is egy fontos tényező, ami szerepet játszik abban, hogy a pollenszezon évről évre egyre nagyobb megpróbáltatást jelent. A szén-dioxid-koncentráció ugyanis a korábbi 280 ppm helyett napjainkra már jellemzően 400 ppm, ezzel együtt pedig megduplázódott a parlagfű pollentermelése. 

Minden szénanáthás beteget érint

A szén-dioxid fontos tápanyagot jelent a növényeknek, ami nemcsak a fejlődésüket serkenti, de hatására több pollent is termelnek. A jelenség különösen aggasztó annak fényében, hogy az előrejelzések további növekedést mutatnak, 2100-ra a szén-dioxid-koncentráció elérheti a 730-1020 ppm-et. Ennek hatását pedig már jóval korábban is érezni fogjuk, becslések szerint ugyanis 2040-re a pollenszám a jelenlegi kétszerese lesz. A kedvezőtlen hatás tehát nemcsak a parlagfű-allergiásokat, hanem az összes légúti allergiás beteget is érinti.

Kettős csapás: agresszívebb pollenek

A növekvő szén-dioxid-szint tehát egyfelől kedvező életfeltételeket biztosít az allergén növények terjedéséhez, ám az emiatt jelentkező magasabb pollenkoncentráció mellett az allergiás betegek életét még egy további tényező is megnehezíti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szén-dioxid-koncentráció emelkedése miatt megnő az allergén peptidek száma is. Ezek a peptidek a molekuláris szignálok, melyek kiváltják az immunválaszt, így egy adott pollenszemcsén lévő több peptid növeli az allergia súlyosságát. Tehát nemcsak a több pollen jelent gondot, hanem maga a pollen is egyre hatékonyabb immunválaszt vált ki, ezáltal erősebb tüneteket okoz.

Az allergia kezelése még nagyobb odafigyelést igényel

A fokozódó tünetek és az egyre hosszabbodó allergiaszezon miatt a betegeknek fontos, hogy naprakészek legyenek az őket érintő allergén növény virágzásáról. Nem szabad a pollennaptárra hagyatkozni, a napi jelentéseket kell követni, figyelni a tüneteket és ehhez igazítani az allergológus felkeresését - tanácsolja dr. Moric Krisztina.

A megfelelő allergiakezelés a klímaváltozás miatt még fontosabb. Hogy elkerüljük az olyan szövődmények, mint az újabb allergiák vagy az asztma kialakulását, a tüneti szerek - antihisztamin és szteroidorrspray - mellett érdemes a tartós megoldást nyújtó allergénspecifikus immunterápiáról is érdeklődni a kezelőorvosnál. 

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény: sokan nem tudják, hogy allergizálnak

Népszerű, gyakran nevelgetett szobanövényeket sorolunk, melyek jelenléte allergiát okozhat a levegőbe kerülő spóráik, nedveik, illóolajaik által.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük