Hogy ismerhetsz fel egy allergiás rohamot? Ha ezt látod, azonnal cselekedni kell

Anafilaxiás sokk esetén az epinefrininjekció kulcsfontosságú lehet - szakorvos beszél a használatáról.

anafilaxiás sokk nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az epinefrin - vagy más néven adrenalin - egy hormon, amit a mellékvesék termelnek a szervezetben. Az epinefrin mesterségesen is előállítható, önbelövős injekció - autoinjektor - formájában van rá szükség súlyos allergiás reakció, anafilaxia esetén.

Az epinefrin működéséről dr. Moric Krisztina allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyújt felvilágosítást.

Mi az anafilaxia?

Ha valaki allergiás, és a szervezetébe allergén kerül, akkor allergiás reakció jelentkezik. Ennek tünetei az egészen enyhétől a súlyos panaszokig terjedhetnek.

Jelentkezhetnek légúti, gyomor- és bélrendszeri, illetve bőrtünetek is. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia, mely nem csak helyi, hanem az egész szervezetet érintő tüneteket okoz, és akár életveszélyes is lehet. 

Kiket érinthet az anafilaxia?

Anafilaxia gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhat. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája felléphet egyes élelmiszer-, gyógyszer-, latex- vagy rovarméreg-allergia, mint méh- és darázscsípés kapcsán.

Az anafilaxia tünetei

 • Szem- és ajakduzzanat, ödémásodás
 • Torok- és gégevizenyő
 • Hányinger, hányás
 • Gyenge pulzus
 • Verejtékezés, sápadtság
 • Nehézlégzés
 • Hirtelen vérnyomáscsökkenés

Így hat az epinefrininjekció

Az epinefrininjekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál. A szintetikus epinefrint tartalmazó önbelövős, rugós fecskendőt a külső combizomba kell beadni, amikor a beteg az anafilaxia tüneteit észleli magán. Az adrenalin gyorsan kifejti hatását, az ereket szűkíti, ezáltal a vérnyomást megemeli, hatására tágulnak a légutak, a beteg nehézlégzése csökken. Az epinefrininjekció csak sürgősségi kezelésre szolgál, a beadását követően minden esetben orvosi ellátásra is szükség van!

Hogyan lehet hozzájutni?

Az epinefrininjekció vényköteles, azonnali alkalmazásra szolgál olyan betegek számára, akiknél igazoltan magasabb az anafilaxia fellépésének a kockázata, ideértve azokat a betegeket is, akiknek korábban már volt anafilaxiás reakciójuk. Ilyen, diagnosztizált allergiás beteg részére az allergológus fel fogja írni a készítményt.  Javasolt két készítmény felírása biztonsági okok miatt, ha esetlegesen az egyik nem működne.

Ezt követően mindig magánál kell tartania arra az esetre, ha például ételallergiásként véletlenül az allergént tartalmazó ételt fogyasztaná, vagy rovarméreg-allergiásként méhcsípést szenved, esetleg gyógyszerallergia következtében lép fel anafilaxia.

Mire kell figyelni az epinefrininjekció használata során?

 • Az injekciót a külső combizomba kell beadni, nem a vénába. Használat után bent kell tartani 10 másodpercig, majd eltávolítás után finoman megdörzsölni a bőrt. Ezt követően - vagy a beadással egy időben, ha megoldható - hívj orvosi segítséget.
 • Használatot követően ne dobd el a fecskendőt, a sürgősségi orvosi ellátás során fontos lehet, hogy a szakember lássa, mennyi adrenalin került a szervezetbe. Ez azért lényeges, mert szükség lehet egy második adagra vagy egyéb utókezelésre.
 • Az anafilaxia tüneteinek észlelését követő perceken belül be kell adni az injekciót. Stresszes, ideges állapotban sokan hibáznak a készítmény beadása során. Fontos ezért jól begyakorolni, hogy szükség esetén biztosan tudd használni: az autoinjektort helyesen tartva, a megfelelő helyre beadva.
 • Érdemes elmagyarázni a családtagoknak is a használatát, hogy szükség esetén ők is be tudják adni a készítményt.
 • Az autoinjektort mindig magaddal kell vinni, de fontos közben ügyelni a megfelelő tárolására is: hőtől, közvetlen napfénytől távol kell tartani.
 • Nem árt figyelni a lejárati határidőt, időnként ellenőrizni, szükség esetén nem szabad elfelejteni újat felíratni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hét hétköznapi étel, ami allergiát okozhat

Sajnos nemcsak az olyan különlegesebb élelmiszerek okozhatnak allergiás tüneteket, mint a szója. A mindennaposan fogyasztott termékek között is akadnak olyanok, amelyek súlyos reakciókat válthatnak ki a rájuk érzékeny egyéneknél.

Képeken 7 hétköznapi étel, ami allergiát okozhat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük