Rovarcsípés-allergia: így legyél láthatatlan a darazsak, méhek előtt

A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés-allergiában. Gyermekek és felnőttek körében egyaránt előfordulhat.

Rovarcsípés-allergia ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Méh- vagy darázscsípés következtében a „normális” reakció lehet helyi lokális, vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt, szisztémás, a csípésen túlterjedő, de hasonló tünetekkel. 

A leggyakoribb allergiás reakciót okozó rovarok, a méhek és darazsak csípéséről és kezeléséről, az allergia kivizsgálásáról  prof. Nékám Kristóf  allergológus, a  Budai Allergiaközpont  orvosa ad tájékoztatást.

Rovarcsípés esetén mi számít allergiás reakciónak?

Ijesztőnek látszik, mégis gyakori reakció, ha a bokán történő csípés esetén beduzzad az egész lábszár vagy lábfej.  Az általános reakciókat nemcsak allergia okozhatja, hanem a méregben lévő más fehérjék, gyulladáskeltők, toxinok is. Ilyenkor is felléphet életveszélyes állapot, ha az embert a nyelvén vagy a torkában szúrja meg a rovar, mivel a helyileg kialakuló duzzanat, gégeödéma elzárhatja a légutakat.

Melyek az enyhe allergiás válaszreakció jelei?

A szisztémás allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a folyamatokban. Enyhe esetben az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, mely lazább szövettel bíró testrészeken, például ajkak, kifejezettebb lehet. 

méhcsípés miatt bedagadt láb

Honnan ismerhető fel a súlyos allergiás reakció?

Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek - keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer - reakciója is kíséri. Így szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezt a tünetegyüttest anafilaxiának nevezik, legsúlyosabb formájában a csípés hatása akár halálos is lehet. Kialakulásához néhány perc is elég lehet, tipikusan a csípések után negyed-fél órával jelentkezik. 24 órán túl nem kezdődik. Az akár halálos következmény rizikótényezői a hatvan év feletti életkor, ismert szív- vagy tüdőbetegség, többszörös rovarcsípések és a segítség elérhetetlensége, mondjuk egyedül, telefon nélkül túrázók esetében.    

Mit kell tennünk rovarcsípéskor? 

A csípés után annak helyén marad a kampós fullánk a mérget tartalmazó hólyaggal, amelyből a méreg folyamatosan szabadul fel helyi és általános reakciókat kiváltva. Ezért ajánlatos a fullánk mielőbbi eltávolítása.

A szúrcsatorna fertőtlenítése nem szükséges vagy lehetséges, de a környékén érdemes hűsítő krémet használni, és a sebet magát lefedéssel védeni a beszennyeződéstől. Ha helyi duzzanat jelentkezik, érdemes jéggel, hideg borogatással hűsíteni, ez lassítja a méreganyagok felszívódását is. Ha a csípés a kézen történik, el kell távolítani minden gyűrűt és karkötőt a végtagról! Ha nagyobb csalánkiütések  jelentkeznek, antihisztamin tablettát lehet bevenni, de tudnivaló, hogy a hatása legkorábban egy órával később jelentkezik, és nem előzi, akadályozza meg az esetleg kialakuló súlyos reakciókat!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan kell kezelni az allergiás reakciót?

Amennyiben valakinek a csalánkiütéseket meghaladó tünetei vannak - különösen gyengeség, fulladás, vérnyomásesés, kábultság, hányás, esetleg rövid eszméletvesztés-  akár egyetlen rovarcsípést követően is, a nélkülözhetetlen sürgősségi ellátáson túl mielőbbi allergológiai/pulmonológiai/bőrgyógyászati szakrendelés, esetleg háziorvosi rendelés felkeresése szükséges, ahol a további tennivalókat megbeszélhetik. 

Ezek állhatnak - megfelelő tájékoztatást és gyakorlást követően - önbelövő adrenalininjekció felírásából és részletes allergológiai vizsgálatból. 

A rovarcsípés okozta allergiás reakció, az életveszély elhárítása adrenalininjekcióval történik. Ezt beadhatja a beteg is magának az öninjekciós készülékkel, de utána sem nélkülözhető az állapottól függően segítség hívása vagy orvosi ellátóhely felkeresése, mert a tünetek később újra jelentkezhetnek, ami  akár 24-48 órás  megfigyelést, intenzív terápiát is szükségessé tehet.

adrenalin injekció
Fotó: MagMos / Getty Images Hungary

Miért nagyon fontos a kivizsgálás?

Az allergia kimutatása történhet bőrpróbákkal vagy vérből ellenanyagfajták és -szintek meghatározása útján. A két módszer nem annyira helyettesíti, mint kiegészíti egymást, mindegyiknek megvannak az alkalmazási javaslatai és feltételei. Ezeket fül-orr-gégész, tüdőgyógyász, bőrgyógyász, allergológus szakorvos végezheti elsősorban. A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg akár folyamatosan súlyos rizikóhelyzetben is lehet, amit és a semlegesítés lehetőségeit is pontosan ismernie kell. Célja megállapítani, hogy valódi allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor a túlérzékenység méh- vagy darázsméreggel szemben áll-e fenn. Aki az egyik rovar csípésére allergiás, az a másikéra legtöbbször nem az. Ha az allergia igazolódik, a kezelőorvos, mérlegelése alapján, használatát megtanítva, felírhatja az adrenalininjekciót is a beteg részére.

Létezik tartós kezelés rovarméreg-allergia ellen?

Rovarcsípés-allergia esetén igen hatékony hosszú távú kezelési mód az immunterápia. A kezelés során lényegében az allergént fecskendezik be a bőr alá fokozatosan emelkedő dózisban, így idővel kialakul a tolerancia, s a rovar csípése nagy valószínűséggel nem fog  súlyos tüneteket okozni. 

A kezelés azonban időigényes ,ez általában legalább hároméves injekciós kúrát jelent, és lehetnek átmeneti, akár kellemetlen mellékhatásai is, ezért csak erre kijelölt allergiacentrumokban végezhető. 

méhcsípés

Hogyan lehet elkerülni a rovarcsípést? 

  1. Tanuld meg felismerni, és soha ne bolygasd a rovarok fészkét. A ház körüli fészkek, padlás, pince, árnyas, nyirkos helyek, öntözőcsatornák, egyéb nedves helyek rendszeres rovarirtását bízd a rovarirtó szakemberre.
  2. Ne járkálj mezítláb a fűben - a méhek szívesen tartózkodnak például a lóherén- , a kerti munkák során is körültekintően közlekedj.
  3. Ha a rovar a közelben van, inkább menj arrébb, és ne próbáld meg hadonászva elkergetni. Ha bőrödre száll, ne üsd agyon, hanem finoman seperd le, vagy türelmesen várd meg, amíg elszáll.
  4. A rovarriasztó szerek legtöbbje a szúnyog, bögöly ellen hatékony, de nem ijeszti el a méheket és a darazsakat. Alkalmazhatóságukról a csomagoláson kötelező információkat feltüntetni. Soha ne vásárolj tájékoztató anyag nélküli vagy csak idegen nyelvű  feliratos kiszerelést, bármilyen szívélyesen és olcsón ajánlgatják is!
  5. A méhek és a darazsak gyakran belemásznak a korábban kinyitott és akár csak kis időre is félretett dobozos italokba vagy az épp nem fogyasztott ételekbe, innen a szájüregbe jutva súlyos következményekkel járó csípést okozhatnak. 
  6. Kerüld az erős illatok használatát, mert ezek vonzzák a rovarokat. Ne viselj élénk színű, virágmintás, bő és lenge ruhákat. 
  7. A hálószoba ablakát nappal tartsd zárva, a lakás ajtóin, ablakain pedig használj szúnyoghálót. 
  8. Nem javasolt gyümölcsöt, szőlőt termeszteni közvetlenül a ház közelében, természetesen méhészkedni sem!

Természetes gyógyír a rovarcsípésre és a sebekre: 10 gyógynövény, ami regenerálja a sérülést

A bőrsérülések gyógyítására alkalmas gyógynövények akár egy kellemetlen rovarcsípés fájdalmát és viszketését is képesek csökkenteni, de a sebek, horzsolások gyógyulását is meggyorsítják. Mind krémként, mind hűtött forrázatként alkalmazhatók.

Természetes gyógyír a rovarcsípésre és a sebekre: 10 gyógynövény, ami regenerálja a sérülést

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük