Nem elég eltávolítani a kullancsot: mutatjuk, mik a teendők csípés után

Súlyos betegséget előzhetsz meg, ha tudod a teendőket kullancscsípés után is.

Kullancscsípés utáni teendők
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári kirándulások kellemetlen velejárója lehet a kullancscsípés, amely rossz híre ellenére a legtöbbször nem okoz fertőzést, mégsem árt az óvatosság. Ritka esetben ugyanis Lyme-kór, vírusos agyvelőgyulladás vagy más betegség is lehet a következménye.

Noha a kullancs elleni védőoltásként is emlegetett vakcina segít megelőzni a kullancs-encephalitist, a csípés egyéb következményeitől nem véd meg. Egy kirándulás, egy parkban tett piknik után ezért muszáj alaposan végignézni a testet az apró vérszívók után kutatva.

Teendők kullancscsípés esetén

A fertőzés lehetősége annál nagyobb, minél később találja meg az ember magában a rovart, ez a biztonsági idő a kullancs-encephalitis esetében 4-6 óra, míg Lyme-kórnál nagyjából 24 óra. A csípés esetén a szakszerű eltávolítás az első: a legegyszerűbb speciális kullancskiszedő csipesz használata, de ennek hiányában szemöldökcsipesszel vagy kézzel is működhet, azt kell szem előtt tartani, hogy a fejhez minél közelebb húzd ki a rovart egy határozott mozdulattal.

Sosem szabad csavargatni, vagy a potrohát megnyomni, mivel ilyen esetben a Borrelia baktériummal fertőzött vért visszaöklendezheti az állat a testbe. A fej leszakadásától viszont nem kell tartani, ez már nem fertőző, és általában hamar kilökődik a bőrből.

Ez a művelet azonban önmagában nem teljes: bár csekélységnek tűnik, szükség van az alapos fertőtlenítésre, amelyet akár jódtartalmú oldattal vagy patikai sebkezelő szerekkel, esetleg gyógyszertári alkohollal is meg lehet tenni az apró seb környékét alaposan lekezelve. Ez segít, hogy a csípés helye hamar eltűnjön.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kullancscsípés helyét továbbra sem szabad elfelejteni, minimum néhány hétig figyelemmel kell követni a kinézetét, hiszen a Lyme-betegség csak jóval később okoz tüneteket. Látványos és egyértelmű jelzés a kör alakban feltűnő bőrpír, amelyet láz, ízületi fájdalmak, influenzaszerű tünetek is kísérhetnek. Gyanú esetén Lyme-teszt végezhető, amelyet azonban pozitív eredmény esetén orvosi vizsgálatnak kell követnie.

Az infektológus szakorvosok általában arra figyelmeztetnek, hogy a kullancsot ugyan be lehet vizsgáltatni, de felesleges aggodalmat szülhet, a gyakran - legalább minden tizedik esetben - fertőzött rovar csípése ugyanis nem jár automatikusan az ember fertőzöttségével. A felesleges antibiotikumkúrák pedig nagyon legyengítik az immunrendszert, így csak indokolt esetben szabad belevágni egybe.

Milyen rovar csípett meg?

A különböző rovarcsípések sokféleképpen kinézhetnek, és nem is ugyanúgy kell őket kezelni. Nem árt, ha már első ránézésre kiszúrod, melyik okozta a problémát.

Darázs vagy bögöly? Így ismerhetők fel könnyen a rovarcsípések

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük