Szívleállást, trombózist és bénulást okozhat: 10 veszélyforrás nyáron
Ha szeretnéd, hogy önfeledt maradjon a nyár, legyél körültekintő, és védekezz a következő kockázatok ellen!

lapgomba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári aktivitás, bármilyen hasznos is, számos egészségügyi kockázattal jár, melyek jelentős részét könnyen el lehet azonban kerülni, ha tisztában vagy azzal, mire kell különösen figyelni.

A meleg és az erős napfény kiemelt veszélyforrást jelent ilyenkor, de az allergiáról, a rovarok jelentette problémákról vagy épp a strandolás kockázatairól sem szabad elfeledkezni. Összegyűjtöttünk néhány jellemző veszélyforrást, melyet nagy körültekintéssel kell kezelni.

Kullancsok és rovarcsípés-allergia

A nyárnak, de sokszor már a tavasztól őszig tartó időszaknak is egyik legnagyobb kockázatát jelenti a kullancsok jelenléte, melyek agyvelőgyulladást és Lyme-kórt is okozhatnak.

Míg előbbire - mely lázzal, fejfájással, megfázásszerű tünetekkel hívja fel magára a figyelmet - létezik védőoltás, a Lyme-kórra nem, pedig akár bénulást is okozhat szövődményként. Ha ide kattintasz, többet is megtudhatsz a betegségről és tünetéről, a Lyme-foltról, ide kattintva pedig a kullancs szakszerű eltávolításának módszerét ismerheted meg.

Nemcsak a kullancs jelent azonban veszélyt, más rovarok, például a darazsak, lódarazsak, méhek is nagyon aktívak ilyenkor, melyek csípése allergiás reakció esetén akár tragédiát, szívleállást, fulladást is okozhat. Kattints ide, és megnézheted, mely típusaik a legkockázatosabbak, ide kattintva pedig a különösen veszélyes lódarázsról tudhatsz meg többet, és képen is megnézheted, miben más a sima darázshoz képest.

Bőrrák és hőguta

A meleg a fokozott UV-sugárzással együtt jár, mely nagy veszélynek teszi ki a bőrt, és fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát is, különösen, ha valakinek világos bőre és sok anyajegye van. Tudod, legalább hányas faktorú naptejet kell használni, hogy megelőzd? Ide kattintva életmentő tanácsokat kaphatsz.

A nyár egyik legnagyobb veszélyforrását jelenti a nagy meleg, sokan azonban nem tudják, mekkora veszélyt jelent a hőguta. Összeomlik tőle a keringés, és halálhoz vezet, tehát nagyban különbözik az enyhébb, de szintén odafigyelést igénylő napszúrástól. Ha szeretnéd tudni, miben különböznek, és mik a tüneteik, kattints ide!

Ártalmatlannak tűnnek: gyomok és klíma

A rovarok mellett az ártalmatlannak tűnő növények is problémát okozhatnak, sokan viszont legfeljebb csak a parlagfüvet ismerik fel, és maradnak távolabb tőle, ha allergiásak. Most mutatunk kilenc másik növényt is, mely ugyanúgy tüsszögést, orrfolyást és könnyezést okozhat, ha a közelében vagy. Kattints ide!

A klímával is vigyázni kell, hisz a nyári megfázások egyik leggyakoribb oka, hogy más, súlyosabb betegségeket ne is említsünk. Ha nem jól használod, elvékonyítja a nyálkahártyád, és csökken a lakás oxigénellátása is. Kattints ide, és megtudod, mire kell figyelned.

Nincs több hívatlan vendég

A 100%-ban természetes és tiszta, bevizsgált anyagokból készült Citrella illóolaj-keveréket párologtatva soha többé nem kell tartanod a szúnyogok és más rovarok kellemetlenkedésétől. Nyári estéken a leghatásosabb segítség.

Tudj meg róla többet.

Promóció

Strandolás után: megkínzott szem, száraz fulladás

A bőr mellett a szemet is védeni kell az UV-sugárzástól, az erős napfény ugyanis komoly károkat okozhat ebből a szempontból is. A szemvörösség csak a legenyhébb tünet, amit azonban fokozhat a strandolás és a víz. Kíváncsi vagy, mi okozza a vörösséget úszás után, ha nem a klór? Valami sokkal rosszabb, kattints ide!

A víz persze nemcsak a szemre jelent veszélyt, sajnos nyáron gyakoriak a vízi balesetek, fulladások is. Kevesebben tudják azonban, hogy létezik az úgynevezett száraz fulladás, ami jóval a strandolás után is okozhat tragédiát. Ilyenkor nem a vízben fullad meg az illető, hanem akár otthon, miután ledőlt egy kicsit. Kattints ide, és megtudod, mi ez pontosan.

Trombózis utazás közben

Szintén tragédiába torkollhat, ha valaki nyaralás közben, a hosszas utazás miatt kap trombózist, ez ugyanis lényegesen fokozza a kockázatot, ha valakinek hajlama van rá. Hosszú autó- és repülőutak előtt fel kell készülni a lábdagadás és a trombózis megelőzésére - ha ide kattintasz, megtudod, mit kell tenned, és mit nem szabad utazás előtt és közben!

Ezt hozta a klímaváltozás: bőr- és szívférgességet okozó szúnyogok

A szúnyogok a kullancs- vagy darázscsípésnél lényegesen kisebb problémát jelentenek, fontos azonban védekezni ellenük. Tudtad például, hogy ezek a rovarok terjesztik a már Magyarországon is jelenlévő bőr-, illetve szívférgességet? Elsősorban kutyákra veszélyes a betegség, de embereknél is eljuthat a tüdőig, ahol akár embóliát is okozhat. Kattints ide, és megtudod, hogyan kaphatod el, és hogy előzheted meg.

Ezt is szeretjük