Vírusokat terjesztő szúnyogra bukkantak az országban: mekkora a veszély a szakértők szerint?
Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, ami a melegebb időjárás miatt telepedhet meg.

szunyogcsipes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A globális felmelegedés hatására a légköri folyamatok intenzívvé válnak, és általában a szélsőségek válnak uralkodóvá - mondta Juhász Árpád geológus szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, a mind melegebb magyarországi időjárásra más logikus magyarázatot nem lehet találni, mint a globális felmelegedést.

A hőségriadók száma az elmúlt években egyre gyarapodott, másrészt viszont egyre egyenetlenebb a csapadék eloszlása is - ismertette. Soltész Zoltán, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa a csatornán korábban elmondta, a melegebb időjárás miatt telepednek meg új csípőszúnyogfajok Európában, a fertőző betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog - Aedes albopictus - ugyanakkor még nem alkot stabil populációt Magyarországon.

Tigrisszúnyog Magyarországon

A kutató közölte: a zebraszúnyognak is hívott ázsiai tigrisszúnyog kizárólag a nyári időszakban található meg Magyarországon, a hideg teleket nem éli túl. Ebből arra következtetnek, hogy állománya mindig újra betelepül. Ahhoz, hogy komolyabb kórokozókat is terjeszteni tudjon, stabil populációra lenne szüksége - hangsúlyozta Soltész Zoltán, aki szerint teljes szúnyogpopulációkat teljesen kiirtani nem lehet, csak azok gyérítése lehetséges.

A védekezés módjai között mechanikai, kémiai és biológiai módszereket is említett a kutató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes azokat a ház körüli helyeket ellenőrizni, ahol megrekedhet a csapadék, mert abban a szúnyogok - már igen csekély mennyiségű víz esetén is - képesek szaporodni.

Milyen betegségeket terjeszt?

Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának figyelmeztetése szerint a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője. Aktívan csípi az embert, a házi és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket és madarakat. Legalább 22-féle vírust terjeszthet, ezek közül Európában ebből a csípőszúnyogból már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát, továbbá potenciális terjesztője a Zika-vírusnak is.

A tigrisszúnyogot hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér szúnyog nem él Magyarországon - közölték. A mintegy 5 milliméter hosszúságú imágók fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti oldalán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Tojásai körülbelül 1 milliméter hosszúak, sötétbarna vagy fekete színűek, ezeket a tigrisszúnyog nem a víz felszínére, hanem a felszín fölötti aljzatokra rakja. A tojások hideg- és szárazságtűrők, például használt gumiabroncsok szállítása során vagy szerencsebambuszok vizében nagy távolságokra el tudtak jutni Délkelet-Ázsiából. A tigrisszúnyogot Európában először Albániában mutatták ki 1979-ben, mára pedig szinte az egész kontinensen megtalálható.

Fotók: Getty Images.

A klímaváltozás nem kíméli a sarkvidéket

Egy fotós az Arktiszt ábrázoló régi fotók között böngészett a Greenpeace archívumában, és támadt egy ötlete: újra felkereste a múlt század elején készült fényképek helyszíneit, és megörökítette ugyanazokat a kompozíciókat. A felvételeket egymás mellé téve látszik csak igazán a drámai és szomorú átalakulás, amit a klímaváltozás okozott.

Ezt is szeretjük