Rájöttek, mi képes eltüntetni a poloskákat: véget vethet az inváziónak

A legnagyobb baj, hogy specifikus rovarölő szer nem létezik ellenük, de akkor mi a megoldás?

cover-poloska-ok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden évben egyre többen szenvednek a hazánkban két idegenhonos faj, a zöld színű vándorpoloska és a barnás ázsiai márványospoloska rohamos terjedésétől. Ezek a büdös rovarok árukereskedelem útján importálódtak hazánkba, nem meglepő, hogy főként a nagyobb városokban fordulnak elő zavaró mértékben.

Vegyszeres irtásuk nem lehetséges

A poloskáknak a városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a házak apróbb zugainak kevésbé hűvös pontjaira, így az első fagyokig, általában október végéig okoznak kellemetlenséget. Mivel a kártevőnek hazánkban természetes ellensége nincs, vegyszeres irtásuk nem lehetséges, a növények nedvét szívó élőlények a levelekre rakott peték által gond nélkül szaporodnak.

Mindkét idegenhonos poloskafaj jelentős károkat okoz a gazdaságban, legnagyobb problémát a nyálukban található enzimekkel okozzák, ezek hatására ugyanis a növények egyes részei - például a paradicsom, paprika, körte, őszibarack - termései el is halhatnak.

ajanlo-ok

A szamurájdarazsak segíthetnek

A 24.hu szerint megoldást jelenthet a szamurájdarázs elterjedése Európában, hiszen a petefürkész parazitoid életmódot folytató faj a márványospoloskával közös őshazájában a poloska tojásaiba helyezi saját petéit. A kikelő lárvák aztán felfalják, elpusztítják a gazdaszervezetet, még mielőtt az napvilágot láthatna.

- Az apró darázs az emberre veszélytelen, ám akár 50-90%-os eredménnyel is gyérítheti a poloskapopulációt - mondta a 24.hu-nak Dr. Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense, aki arra is kitért, hogy ugyanakkor a darazsak megjelenése nem jelenti azt, hogy holnaptól kezünkben a szuperfegyver.

- Először is várhatóan még időbe telik, hogy ezek a kis darazsak elérjék hazánkat, másodsorban a szamurájdarázs nemcsak a márványospoloska, hanem más poloskafajok tojásait is képes parazitálni, amelynek ökológiai következményeit jelenleg nem lehet megjósolni - állította a szakember a cikkben.

Szép orchideának néznéd, de valami sokkal bizarrabb van a képen

Afelől még a tudósoknak sem lehet kétsége, hogy a rovarok a világ legfurcsább teremtményei. Összeállításunkból megismerheted a legbizarrabbakat!

Fotók: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük