Aggódnak a tudósok: halálos trópusi betegségek terjedhetnek el Európában

A világ nagy részére rászabadíthatja a betegségterjesztő szúnyogokat a globális felmelegedés.

azsiai-szunyog
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszerte egymilliárd ember válhat a betegségterjesztő szúnyogok új áldozatává az évszázad végéig a globális felmelegedés nyomán - figyelmeztetnek a kutatók. - A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra - mondta Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza, a PLOS Neglected Tropical Diseases című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője.

Hozzátette: a szúnyogok csupán a probléma egy részét képezik, ám a 2015-ben, Brazíliában kirobbant Zika-járvány után komolyan aggódunk, hogy mire számíthatunk a jövőben. Carlson és a Floridai Egyetemen dolgozó Sadie J. Ryan azt tanulmányozták, hogy mi történne, ha a két leggyakoribb, betegségeket terjesztő szúnyog - az egyiptomi csípőszúnyog - Aedes aegypti -, valamint az ázsiai tigrisszúnyog - Aedes albopictus - a globális átlaghőmérséklet változásaival összhangban mozogna évtizedeken keresztül - írja a medicalxpress.com.

A leghalálosabb szúnyogok

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - a bolygó leghalálosabb állatai közé sorolja a szúnyogokat, mivel azok évente emberek millióinak haláláért felelős betegségeket hordoznak. Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is hordozója lehet a Dengue-, a Zika- és a Chikungunya-vírusnak, valamint további legkevesebb tucatnyi olyan betegségnek, mely a kutatók szerint komoly fenyegetéssé válhat a következő ötven évben.

A globális felmelegedés miatt előfordulhat, hogy a világ csaknem teljes népessége ki lesz téve a betegségek fenyegetésének valamikor a következő öt évtized folyamán. A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a trópusi területeken egész évben fennállhat, míg a világ többi részén szezonális lehet a betegségterjedés kockázata.

Már nincs túl hűvös a vírusok számára

- Ezek a betegségek, melyekre úgy gondolunk, mint szigorúan a trópusi területekre korlátozódó betegségekre, már most felütötték a fejüket az olyan, számukra kedvező éghajlatú területeken, mint például Florida, mivel az emberek szerte a világba eljuttatják a különböző kórokozókat - magyarázta Ryan. - Az olyan helyeknek, mint Európa, Észak-Amerika és a trópusok magasan fekvő területei, melyek eddig túl hűvösek voltak a vírusok számára, most olyan új betegségekkel kell szembenézniük, mint a Dengue-láz - tette hozzá Carlson.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakemberek szerint az éghajlatváltozás által legsúlyosabban érintett térségekben, beleértve Nyugat-Afrikát és Délkelet-Ázsiát, az ázsiai tigrisszúnyogok populációjának komoly visszaesésére kell számítani. - Ez úgy hangozhat, mint egy félig jó, félig rossz forgatókönyv, ám az az igazság, hogy ez teljes egészében rossz - húzta alá Carlson, hozzátéve, hogy, ha egy régió túlságosan felmelegszik ahhoz, hogy a Dengue-láz terjedni tudjon, akkor ott egyéb, de ugyanolyan súlyos fenyegetésekkel kell szembenézni.

A kiemelt képen egy ázsiai tigrisszúnyog látható. Forrás: Wikipedia/CDC/James Gathany.

Ők már tettek a globális felmelegedés ellen

Napjainkban, amikor a környezetszennyezés sosem látott méretet ölt, minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy az emberek hatékonyan fellépjenek a probléma megoldásáért.

Ezt is szeretjük