20 év múlva Európát is eléri a vízhiány: a szomjúság veszélye fenyeget a szakértő szerint

Három évtizeden belül már egy európai országot is elérhet a vízhiány egy friss elmélet szerint.

szaraz-fold

Nem lesz elég víz a szükségletek kielégítésére Angliában 20-25 év múlva, az országnak a szomjúság fenyegetésével kell szembenéznie az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint. James Bevan a The Waterwise Project vízvédelmi szervezet éves konferenciáján beszélt arról, hogy a globális felmelegedés és a népességnövekedés vízhiányt eredményezhet az országban.

- Kevesebb vizet kell használnunk, és azt is hatékonyabban - idézte Bevant a BBC hírportálja. Nagyjából 20-25 év múlva Anglia eléri a halál torkát, vagyis azt a pontot, amikor már nem lesz annyi víz, amennyire szükség lenne, ha addig nem változtatnak a dolgokon - hangsúlyozta beszédében. Angliában egy átlagos ember napi 140 liter vizet fogyaszt. Bevan és a Waterwise szerint legfeljebb száz litert lenne szabad elhasználni naponta.

- Az elmúlt néhány évtizedben gyökeresen megváltoztak a dohányzási szokásaink, hiszen régebben szinte mindenki füstölt. Biztonsági övet sem viselt senki, mára ebben is változtunk. Két év alatt a műanyaggal kapcsolatos magatartásunk is átalakult. Azt akarjuk, hogy a vízpazarlás a társadalom szemében olyan legyen, mintha füstöt fújnának egy kisbaba arcába, vagy műanyag zacskókat dobálnánk a tengerbe - mondta.

A víztakarékossági teendők listáján szerepel az áttérés a kevés vízzel öblítő illemhelyekre, a kádfürdő felváltása rövid zuhanyozással, víztakarékos zuhanyfejek és mosógépek használata, vízfolyatás nélküli fogmosás, mosogatás csak telipakolt géppel, valamint a gyep locsolásának befejezése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ha 2050-re sikerül fejenként átlagosan napi 100 literre csökkenteni a vízfogyasztást, akkor további húszmillió embernek elegendő vizünk lesz anélkül, hogy a környezettől többet vennénk el - mutatott rá James Bevan.

Így formálja Földünket a víz

A Water.Shapes.Earth az eddigi leglátványosabb kezdeményezés, ami felhívja az emberek figyelmét vizeink megóvására. A fotósok felülnézetből dokumentálták Európa tengereit, folyóit és tavait - köztük egy magyar helyszínen, a Kis-Balaton kicsiny szigetén is. Egyszerűen lélegzetállító a látvány.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük