Egyre gyorsabb ütemben süllyed a talaj a világ egyik legnépesebb városa alatt

Szakértők szerint a folyamat visszafordíthatatlan, vagyis Teheránt idővel szó szerint elnyeli a föld.

teheran
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Live Science szaklapban megjelent legújabb kutatás szerint rendkívül gyors ütemben süllyed a föld az iráni főváros, Teherán alatt. A problémát az aszály és a talajvíz mennyiségének csökkenése okozza, a folyamat pedig valószínűleg visszafordíthatatlan.

A szárazság nagyjából három évtizeddel ezelőtt kezdődött, melynek következtében városszerte kilométer hosszúságú repedések és víznyelők alakultak ki. Ugyanakkor nem az aszály az egyetlen gond: a népesség folyamatos növekedésével a vízszükséglet is egyre nagyobb. 8,5 millió lakosával Teherán ráadásul a világ egyik legnépesebb városa.

Évente 22 centimétert süllyed a talaj

Hasonló vizsgálat készült tavaly decemberben, akkor Mahdi Motagh és Mahmud Haghshenas Haghini, a GFZ Német Földtani Kutatóintézet munkatársai 2003-2017-es műholdas adatokból arra jutottak, hogy a talaj évente körülbelül 25 centimétert süllyed. Jelenlegi becsléseik szerint az arány 22 centiméter.

Az elenyésző csapadékmennyiség miatt a helyiek kénytelenek a mélyből kinyerni a vizet, ami azonban évről évre sósabb. Mivel a víztartalék tetemes részét a mezőgazdaságban használják, a víz még inkább szárítja a talajt. Ez pedig egy ördögi kör, a szakértők szerint ugyanis, még ha időnként több csapadék hullik is, a kőzetek már képtelenek elegendő nedvességet felszívni. Röviden, a folyamat visszafordíthatatlan. 

Senki sincs biztonságban

A talaj süllyedése óhatatlanul víznyelők és repedések kialakulásához vezet, melyek a város épületeit, reptereit, autópályáit, vasútvonalait, illetve vízvezetékeit egyaránt fenyegetik. A kutatók szerint a probléma nemzetközi retorzióknak köszönhető, melyek kényszerítették Iránt, hogy a népesség élelmiszerigényét helyi forrásokból pótolja. A szakadatlan termelés pedig teljesen kimerítette a földet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A bajt tovább tetézi, hogy a repedések miatt a termés szintén károsul, mivel a nyílások elvezetik a vizet a növényektől. Ali Beithollahi, a Teheráni Építkezési és Lakásügyi Kutatóközpont munkatársa szerint már arra is volt példa, hogy egy helyi földműves alatt megnyílt a talaj, és egy 6 méter mély gödörbe zuhant.

A vízhiány az élet minden területére kihat

Nehéz elképzelni a világot ivóvíz nélkül, a világ egyes részein, jelen esetben a Közel-Keleten az emberek mégis napról napra közelebb kerülnek a katasztrófához. Klímaváltozás, túlnépesedés, aszály, társadalmi és politikai feszültség. Csupa, azonnali megoldást igénylő probléma, mielőtt túl késő lenne. 

Kaveh Madani, a londoni Imperial College szakértője az alábbi dokumentumfilmben három fő okot említ a vízhiányra. Az első, hogy Irán lakossága kevesebb mint két évtized alatt megduplázódott. A második a szakszerűtlen mezőgazdasági termelés, a harmadik pedig a felelőtlen politikai vezetés.

Az infláció és az aszály következtében egyre nagyobb munkanélküliség miatt állandó feszültség érződik a helyi rendőrök és a földművesek között. Reza Khalili, környezetvédelmi aktivista szerint ez mindaddig nem is fog változni, amíg a tiszta ivóvíz és az elegendő élelem megszerzése napi szintű küzdelmet jelent a családoknak. 

A 10 éves kihívás így már nem olyan vicces

Földünk élővilága talán soha nem szenvedett még annyit az ember pusztításától, mint az elmúlt években. A következő képpárok nem mind pontosan tíz év különbséggel készültek, de öröm helyett egytől egyig szégyenkezésre adnak okot. Egyúttal figyelemfelhívóak, hogy most jött el a cselekvés ideje, mert hamarosan túl késő lesz, és nem marad sem föld, sem víz, sem tiszta levegő.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük