2030-ra óriási fordulatot vehet a földi klíma: számos faj eltűnhet
Egy friss tanulmány szerint hamarosan látványos változásokra készülhetünk, aminek több vesztese is lehet.

klimavaltozas (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerikai tudósok szerint a történelem nemsokára megismétli önmagát, ugyanis az időjárás 2030-ra kísértetiesen hasonlíthat a 3 millió évvel ezelőtt uralkodó klímához. Sőt, mi több, ha nem történik változás a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátásban, 2150-re a hőmérséklet pontosan olyan lesz, mint 50 millió éve, az első emlősök megjelenésekor.

A friss tanulmány az amerikai tudományos akadémia szaklapjában jelent meg hétfőn, Jack Williams, a Wisconsini Egyetem klimatológusa, a kutatás társszerzője szerint pedig a helyzet nem túl biztató, mivel a fajok többségét váratlanul éri a hirtelen felmelegedés.

Számos faj örökre eltűnhet

Körülbelül 3 millió éve a földi klíma meleg és száraz volt: akkoriban Észak- és Dél-Amerikát még nem kötötte össze szárazföld, Grönlandot nem borította jégtakaró, a tengerszint pedig a jelenleginél 18 méterrel magasabb volt.

- A jégsapkák felolvadása igencsak hosszú időbe telik, Grönland viszont még nem válik zölddé az elkövetkező évszázadban, ahogy az óceáni vízszint sem emelkedik 18 métert ilyen gyorsan. Ellenben a hirtelen felmelegedés váratlanul érinti azokat a fajokat, melyek kifejlődéséhez több millió év kellett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Magyarán, ők minden bizonnyal eltűnnek. Ezért tanulnunk kellene a múlt eseményeiből, hiszen csak így érthetjük meg a jelenleg zajló folyamatokat, és csak így tudunk alkalmazkodni hozzájuk - Williams az AFP francia hírügynökségnek beszélt a baljóslatairól.

Kiszáradt egy 26 méter mély tó: kétségbeejtő látványt nyújt az üres meder

Szinte teljesen kiszáradt a Brenetsi-tó a klímaváltozás miatti aszály következtében. A svájci Les Brenets településén található állóvíz szintje hét méterrel van a megszokott alatt, és átlagban naponta 16 centiméterrel süllyed a nyár óta tartó szárazság miatt. A különben egyáltalán nem sekély tó feneke egyes helyeken teljességgel láthatóvá vált, pedig legmélyebb pontján rendesen 26 méter mély a víz.

Ezt is szeretjük