Ha ez így megy tovább, Velence elsüllyed: vészesen emelkedik a tengerszint

A klímaváltozás miatt milliók maradhatnak otthon nélkül a következő évtizedekben.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta tudjuk, hogy a klímaváltozással járó tengerszint-emelkedés komoly fenyegetés az emberiségre nézve, egy, a Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány pedig ezúttal az UNESCO Világörökségek veszélyeztetettségére figyelmeztet.

Mindenekelőtt Velencén, az aquileiai patriarchális bazilikán, Türoszon és Epheszoszon van most a világ szeme, ugyanis ezen helyszínek mind az Adriai-tenger partján találhatók, ahol a vízszint emelkedésének veszélye roppant magas.

Bajban van Velence?

A németországi Kiel és az angliai Southampton Egyetem kollégái közös kutatásban kidolgoztak egy skálát, melyben megbecsülik a kulturális kincsek veszélyeztetettségét az évszázad végére várható klímaváltozás tükrében. Megállapították, hogy Velence és Ferrara város, valamint Aquileia belvárosa és patriarchális bazilikája egyértelműen fenyegetett, hiszen közvetlenül az Adriai-tenger partján fekszenek.

Az UNESCO régóta figyelmeztet

Az UNESCO már korábban rávilágított, hogy Velence évszázadonként 10 centimétert süllyed a tengerszint-emelkedés miatt, a 20. században ráadásul ehhez hozzájött további 10-13 centiméter. A kutatásban megemlítik, hogy jelenleg 37 helyszínen várható olyan mértékű árvíz, ami évszázadonként csupán egyszer fordul elő, míg 42 másikat erózió fenyeget. Ezek közötti megemlítik a libanoni Türoszt, a spanyolországi Tarragona régészeti kincseit, valamint a törökországi Epheszoszt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Sally Brown, az egyetem kutatója szerint hatalmas kihívást jelent a világörökségi helyszíneknek alkalmazkodni a tengerszint-emelkedés okozta változásokhoz, ugyanakkor hozzátette, hogy pár kivételt leszámítva a műemlékeket nem lehet áttelepíteni.

Nézd meg ezt is - Namíbiában tízszer annyi csillag látszik

Az 1800 méteres tengerszint feletti magasság és az alacsony páratartalom kedvező körülményeket teremt. Ám a lenyűgöző fotók elkészítése kihívásokkal is járt. Több hónapos tervezést igényelt a nagyméretű távcső és a precíziós műszerek csomagolásának és szállításának megtervezése, hogy egyetlen érzékeny eszköz se sérüljön meg útközben. A helyszínen is több száz kilométert utaztak a fotósok a legjobb képekért a sivatagi éjszakában, a homokdűnék között.

A hely, ahol tízszer annyi csillag látszik az égen, mint Budapesten: bámulatos fotók

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük