Mintha vér csorogna a jégből: az antarktiszi Vér-zuhatag ijesztő, de megmagyarázható jelenség

A Vér-zuhatag ráadásul hatalmas méretű, több mint öt emelet magas.

Véres vízesés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Déli-sark bővelkedik extremitásokban a fagyos hőmérséklettől a rendkívüli szárazságig. Ezek a különleges körülmények pedig lehetővé teszik, hogy az Antarktiszon olyan természeti csodák jöjjenek létre, mint sehol másutt a világon.

Az egyik ilyen páratlan képződmény a McMurdo-szárazvölgyben található. A Vér-zuhatag - angolul Blood Falls - névre keresztelt vízesés öt emelet magas, és szinte úgy fest, mintha az egyik bibliai csapás elevenedett volna meg az ember szeme előtt. A drámai jelenségre azonban létezik magyarázat.

A Vér-zuhatag 

A Vér-zuhatag a Taylor-gleccserből csordogál le lassan a Bonney-tóba, egészen azt a benyomást keltve, mintha a jégréteg vérezne. Valójában azonban a vörös folyadéknak semmi köze nincsen a vérhez.

A víz karmazsin színét az ötmillió évvel ezelőtt kezdődött folyamatoknak köszönheti, melyek során a tengerszint megemelkedett, és elárasztotta az Antarktika keleti oldalát egy óriási, sós tavat kialakítva. Néhány millió évvel később aztán a tó felett gleccserek képződtek, melyek elvágták a vizet a kontinens többi részétől. A jég alá bezárt víz mintegy időkapszulaként maradt fenn, így ez táplálja ma a vízesést. 

veres vizeses

A 400 méter mélyen megbúvó tó felső rétegei megfagytak, emiatt a maradék folyadék sókoncentrációja megnőtt. Egészen addig, míg háromszor sósabb lett a környező tengervíznél. Éppen ezért a Vér-zuhatag vize még nagy hidegekben sem tud megfagyni.

A tavat borító jégpáncél teljesen elzárja azt az atmoszférától, így azt évmilliók óta nem érte sem levegő, sem napfény. A tó fenekéről a jéglemezek mozgása felkavarta a kőzetekben található vasat, ezért, amikor a víz kiömlik a felszínre a Taylor-gleccser oldalából, rozsda képződik, ami pirosra festi a vizet.

A Vér-zuhatag azonban nemcsak a színe és sótartalma miatt izgalmas. Évmilliókkal ezelőtt, amíg felszíni tó volt, mikrobák éltek a vízben. A lassú változásnak köszönhetően az apró lények képesek voltak alkalmazkodni. Akárcsak a mélytengeri termálforrások közelében élő baktériumok, ezek is oxigéntartalmú szulfátok lebontásával nyernek energiát. Táplálkozásuk mellékterméke aztán reakcióba lép a víz vastartalmával, így visszaalakul szulfáttá, és újra képes táplálni a mikrobákat akár a végtelenségig.

A látványos és tudományos szempontból is roppant izgalmas vízesést azonban csak kevesen láthatják. A McMurdo-szárazvölgy csak helikopterekkel érhető el, melyek a Déli-sark kutatóbázisairól indulnak, míg mások a Ross-tengeren járó hajókról érkeznek.

Fekete homokos tengerpartok

Gyönyörű, amikor hófehér a homok a parton, de még izgalmasabb, ha fekete. Csak kevés helyen láthatsz ilyen csodát! 

Koromfekete homok borítja a tengerpartot

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük