A szójaallergia tünetei: anafilaxiás sokkot is okozhat, ha benne van az ételben

A szójaallergiát gyakran hagyományos tesztekkel ki sem lehet mutatni.

Szójaallergia tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt tejfehérjét, tejcukrot tartalmazó ételeket, gyakran helyettesíti szójából készült termékkel a joghurtot, tejet. De a szója is okozhat allergiás tüneteket, amit nem minden esetben egyszerű vizsgálattal kimutatni.

A hagyományos allergiateszt negatív eredményt adhat, miközben a panaszokat mégis a szója okozza. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan lehetséges ez.

A táplálékallergia kivizsgálása

Az allergiás beteg immunrendszere bizonyos külső ingerek hatására ellenanyagot termel egy-egy allergén ellen. Ez az ellenanyag az IgE, melynek szintje - táplálékallergiások egy jó részénél - megemelkedik az adott élelmiszerre jelentkező allergiás reakció során.

shutterstock 105583055

Az IgE-szint akkor is magas marad, ha az allergén már nincs jelen, értéke csak nagyon lassan csökken. Ezért alkalmas ez az allergia diagnosztizálására. A táplálékallergia vizsgálata során ezért a betegtől levett vérmintából az IgE mértékét vizsgálják. 

Eltérő tulajdonságú komponensek

Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének - mint a szójafehérje is - rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több fehérjemolekula összességei. Ezek a komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Előfordulhat, hogy a hagyományos vérvizsgálat során az össz-szója-IgE nem emelkedett, azonban multiplex allergiateszttel vizsgálva a szója három allergén összetevője közül az egyik - Gly m 4 - mégis emelkedett lehet, ami már elegendő ahhoz, hogy a szója fogyasztása tüneteket okozzon.

Allergiás tünetek

Allergiát jelezhet, ha a szóját tartalmazó ételek fogyasztását követően viszketés jelentkezik a szájüregben, ajakduzzanat, kiütések, hányás lép fel. Súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat szójaallergia következtében.

allergia (2)

A szójamentes diéta

Ha arra gyanakszol, hogy panaszaid összefügghetnek a szója fogyasztásával, akkor érdemes mielőbb utánajárni, hogy valóban így van-e, vagy esetleg mégis más élelmiszer miatt érzed gyakran rosszul magad. A multiplex allergiateszt elvégzésével a szükségtelen diéták elkerülhetők, mivel pontosan választ kaphatsz arra, hogy melyik élelmiszer melyik komponense okozza a tüneteidet. Dr. Hidvégi Edit arra figyelmeztet, hogy feleslegesen ne kezdj szójamentes diétába, ez ugyanis sok megszorítást igényel: szója többek közt pékáruk, hústermékek, felvágottak, konzervek, szószok és csokoládék összetevői közt is gyakran megtalálható. 

Hét hétköznapi étel, ami allergiát okozhat

Sajnos nemcsak az olyan különlegesebb élelmiszerek okozhatnak allergiás tüneteket, mint a szója. A mindennaposan fogyasztott termékek között is akadnak olyanok, amelyek súlyos reakciókat válthatnak ki a rájuk érzékeny egyéneknél.

Képeken 7 hétköznapi étel, ami allergiát okozhat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük