Egy étel, amire nagyon figyelj nyaraláskor: különösen, ha házipor-allergiád van
Allergiás vagy a poratkára? A biztonság kedvéért ne válassz rákféléket az étlapról!

tenger gyümölcsei
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gondoltad volna, hogy poratka-allergiával egy ráksaláta is veszélyes lehet? Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa a poratka-allergia és az ételallergiás tünetek közötti kapcsolatra figyelmeztet.

A hagyományos, IgE-alapú allergiavizsgálattal - Prick-teszt vagy vérből végzett allergiavizsgálat - az allergének kivonatát vizsgálják, ez viszont csak a teljes allergénkivonatra adott reakciót mutatja meg. Ez azt jelenti, hogy, ha a betegnél poratka-allergiára utaló tünetek - elsősorban orrdugulás, szem- és orrviszketés, köhögés, kiütések, ekcéma - jelentkeztek, akkor a poratka elleni ellenanyag mértéke magasabb értéket mutatott.

shutterstock 105583055

Pár éve, a molekuláris diagnosztika megjelenése óta viszont ismert, hogy az allergének több komponensből állnak, és ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez azért lényeges, mert így meg lehet állapítani, hogy a poratka-allergia a légúti és bőrtüneteken túl okozhat-e egyéb panaszt is a betegnek. Ha például a poratka-allergén Der p 2, Der f 2 komponense mutat pozitivitást, akkor az atkával fertőzött liszt fogyasztása okozhat ételallergiához hasonló tüneteket. Egy másik komponens pedig azt mutathatja meg, hogy mekkora eséllyel alakul ki asztma a későbbiekben a poratka-allergiás betegnél. Egy új típusú vizsgálat lehetőséget nyújt arra is, hogy az egyes allergének összetevőinek pontos értékét is kimutassa. A multiplex allergiateszt is vérmintából történik, ám a korábbinál jóval részletesebb elemzést nyújt, így pontosabb diagnózist tesz lehetővé.

Keresztallergia a rákfélékkel

A multiplex allergiateszt elvégzésével poratka-allergiás beteg esetében meg lehet határozni, hogy pontosan melyik összetevő okozza a tüneteit. A poratka-allergén is több összetevőből áll, ezek közül, ha valakinél a Der p 10 mutat pozitivitást, akkor figyelnie kell, mert ez a komponens keresztallergiát okozhat a rákfélékkel.

rak

A poratka is ízeltlábú, a rákokkal közeli rokonságot mutat, így Der p 10 pozitivitás esetén megeshet, hogy a poratka-allergiások közismert tünetei - orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás - mellett a betegnél egy ráksaláta elfogyasztása is allergiás reakciót okozhat. 

Az anafilaxiát is megelőzheted, ha tudod, hogy érintett vagy-e

Ha valakinél igazolódik a Der p 10 pozitivitás, akkor a jövőben el kell kerülnie a rákfélék fogyasztását. Ha a vizsgálat alapján felmerül az életveszélyes allergiás reakció, az anafilaxiaveszély lehetősége, akkor életmódbeli tanácsok mellett szükség lehet életmentő gyógyszer - adrenalintartalmú öninjektor, az életveszélyes tüneteket okozó anafilaxia első tüneteinek észlelésekor kell beadni - alkalmazására, amit szükség esetén allergológus orvos fel is ír. 

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ettől lesz a legtöbb allergiás megbetegedést okozó porcica

Öt dolog, amire figyelned kell a saját lakásodban is, hogy elkerüld az allergiát, különösen, ha a porra vagy érzékeny.

Ezt is szeretjük