A beteg épület szindróma 8 előjele

Irodaépületben dolgozol? Állandó fejfájással, émelygéssel küzdesz? Nem biztos, hogy a stresszre kellene fognod mindent!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a tünetegyüttest az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte 1986-ban, sokan még manapság is kételkednek a beteg épület szindróma létezésében. Jól mutatja ezt a hazai helyzet is: míg a betegség megelőzésének legjobb módja a legfrissebb kutatások által kijelölt normákhoz való igazodás lenne, addig Magyarországon egyáltalán nem is léteznek normák a betegségre vonatkozóan.

Amikor az épület beteg

A beteg épület szindróma (sick building syndrome, röviden SBS) nem konkrét betegség, hanem különböző tünetek együttes megjelenésének összefoglaló neve. A tünetek egy adott épületben, egymás melletti szoros közelségben dolgozóknál jelennek meg, leggyakrabban ott, ahol nincs kellő hangsúly fektetve a megfelelő szellőzésre, megvilágításra, illetve olyan új épületekben és irodaházakban, ahol az energiatakarékosság jegyében közös eredetű hűtő- és fűtőrendszerek gondoskodnak a - megkérdőjelezhetően - megfelelő szellőzésről és hőmérsékletről.

Tünetek

A beteg épület szindróma okozta panaszok egy bizonyos, a munkahelyen eltöltött idő után jelentkeznek, melyek az épület elhagyását követően megszűnnek. A következő tünetek utalhatnak az SBS jelenlétére:

 • gyakran jelentkező fejfájás, amely a munkahelyről kilépve rövid időn belül elmúlik
 • émelygés, hányinger
 • hirtelen fellépő hangulatváltozás, rossz közérzet
 • szemgyulladás, szemirritáció
 • torokszárazság, köhögés
 • bőrirritáció, bőrviszketés
 • szapora légzés, légszomj
 • izomgörcsök

Mivel azonban a panaszok számos más betegségnek, mint például a szénanáthának, az asztmának vagy bármilyen allergiának is betudhatóak, még ma is akadnak, akik megkérdőjelezik az SBS létezését.

Kiváltó okok

A beteg épület szindróma tüneteinek leggyakoribb kiváltó oka az épületekben magas koncentrációban jelen lévő szén-dioxid, de az épületek felújításához használt vegyi anyagok vagy éppen a tisztítószerek is kiválthatják a betegséget. Régi irodaházakban a vízszivárgás okozta penész, valamint a rosszul karbantartott szellőzőrendszerek, és a bennük megtelepedett baktériumok egytől egyik hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

Dán kutatók továbbá azt is feltételezik, hogy az SBS kialakulásában az ózonnak is jelentős szerepe van. Véleményük szerint ugyanis a levegőben egyébként is jelen lévő szerves vegyületek (volatile organic compound, röviden VOC), melyek származhatnak a fából készült tárgyakból, szőnyegekből, parfümökből, de akár az emberi leheletből is, ózonnal keveredve szemirritációt és légúti panaszokat okozhatnak. A keveredés pedig elkerülhetetlen, az ózon ugyanis fotokémiai szmog alakjában könnyen bejut az épületekbe, hatását ráadásul tovább fokozza a különböző irodai gépek, mint a nyomtató vagy éppen a fénymásoló által termelt elektroszmog.
Mindez azonban még csak feltételezés, az erre irányuló vizsgálatok eredményei láttán azonban a kutatók úgy vélik, hamarosan pontos információkkal rendelkeznek majd az SBS-t kiváltó vegyületek jellegére vonatkozóan.

Megelőzhető?

Az SBS részben megelőzhető vagy legalábbis a tünetek enyhíthetők a szellőzőrendszerek rendszeres karbantartásával, a nedves falfelületek kiszárításával, és így a penészedés megszüntetésével. Sokat segít továbbá az SBS-ben szenvedők panaszain, ha legalább néhány dolog nincs automatizálva az épületben, így van lehetőségük szabályozni a fény erősségét, a levegő mennyiségét, vagy éppen a helyiség zajszintjét.

Az SBS kialakulása azonban teljes mértékben megelőzhető lenne, ha az adott épület fenntartója a beteg épület szindrómával kapcsolatos kutatások legfrissebb eredményeit figyelembe venné, és az ezek alapján kialakított normákhoz és határértékekhez igazodva a megfelelő védelemmel látná el az épületet. Az elmélet azonban több sebből vérzik, elég csak azt említeni, hogy Magyarország semmilyen normával nem rendelkezik az SBS-t illetően.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük