Konzerv és befőtt: ennyi vitamint tartalmaznak a kedvelt téli ételek

A C-vitamin fele sajnos odavész a hőkezelés során. És mi a helyzet más vitaminokkal?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tél végén, ha vitaminhoz akarsz jutni, választhatsz a távoli országokból érkező déligyümölcsök, a nyáron eltett befőttek, illetve a boltban vásárolható konzervek között.

Sajnos bármelyikre is teszed le a voksodat, vitamintartalom tekintetében egyik sem közelíti meg a tavasztól őszig rendelkezésedre álló idénygyümölcsöket.

Ennyi vitamin van a konzervben, befőttben

A konzervek és a befőttek készítési eljárása megegyezik: a zöldséget, gyümölcsöt - vagy más nyersanyagot -, valamint az ízesített felöntőlevet légmentesen lezárják, majd ezt követően az egészet felhevítik. A befőtt esetében ezt vizes dunsztolásnak nevezik.

A hő hatására azonban nem csupán az emberi szervezetre veszélyes kórokozók pusztulnak el, hanem a növényi enzimek is károsodnak. A folsavnak, valamint a C-vitaminnak jellemzően több mint a fele elillan a hőkezelés során. A vízben oldható vitaminok egy része belekerülhet a kompót, konzerv levébe, ám tekintve, hogy az magas cukortartalommal bír, nem biztos, hogy jól jársz, ha megiszod.

A B-vitaminok jól bírják a konzerválást, a zöldségek-gyümölcsök csaknem teljes B-vitamin-tartalma megőrződik a hőkezelés során. A zsíroldékony A-vitamin szintén kevésbé érzékeny, mint a vízben oldható C-vitamin: a konzervált táplálék A-vitamin-tartalmának körülbelül a háromnegyede megmarad.

Mi az a botulizmus?

A botulizmust - ritkán kolbászmérgezésnek is nevezik - egy Clostridium botulinum nevű baktérium idézi elő. Étel okozta fajtájáért rossz technológiával készült hentesipari termékek, illetve befőttek, konzervek felelnek.

A Clostridium botulinum nevű baktérium egy igen erős, botulotoxin nevű idegmérget termel, amely súlyos esetben a légző- és mozgatóizmok bénulását okozza. A fertőzés kezdeti tünete lehet izomfájdalom, levertség, hasi panaszok, nyelési és hangképzési zavar.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A felpúposodott konzervet dobd ki!

A baktérium számára a - nem elég magas hőfokon készített - befőttek oxigénmentes, enyhén savas közege ideális lehet a szaporodáshoz. A felpúposodott konzervet, befőttet épp ezért ki kell dobni, hiszen a változás a baktérium termelte gázra utalhat.

Ezt is szeretjük