Konzerv és befőtt: ennyi vitamint tartalmaznak a kedvelt téli ételek
A C-vitamin fele sajnos odavész a hőkezelés során. És mi a helyzet más vitaminokkal?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tél végén, ha vitaminhoz akarsz jutni, választhatsz a távoli országokból érkező déligyümölcsök, a nyáron eltett befőttek, illetve a boltban vásárolható konzervek között.

Sajnos bármelyikre is teszed le a voksodat, vitamintartalom tekintetében egyik sem közelíti meg a tavasztól őszig rendelkezésedre álló idénygyümölcsöket.

Ennyi vitamin van a konzervben, befőttben

A konzervek és a befőttek készítési eljárása megegyezik: a zöldséget, gyümölcsöt - vagy más nyersanyagot -, valamint az ízesített felöntőlevet légmentesen lezárják, majd ezt követően az egészet felhevítik. A befőtt esetében ezt vizes dunsztolásnak nevezik.

A hő hatására azonban nem csupán az emberi szervezetre veszélyes kórokozók pusztulnak el, hanem a növényi enzimek is károsodnak. A folsavnak, valamint a C-vitaminnak jellemzően több mint a fele elillan a hőkezelés során. A vízben oldható vitaminok egy része belekerülhet a kompót, konzerv levébe, ám tekintve, hogy az magas cukortartalommal bír, nem biztos, hogy jól jársz, ha megiszod.

A B-vitaminok jól bírják a konzerválást, a zöldségek-gyümölcsök csaknem teljes B-vitamin-tartalma megőrződik a hőkezelés során. A zsíroldékony A-vitamin szintén kevésbé érzékeny, mint a vízben oldható C-vitamin: a konzervált táplálék A-vitamin-tartalmának körülbelül a háromnegyede megmarad.

Mi az a botulizmus?

A botulizmust - ritkán kolbászmérgezésnek is nevezik - egy Clostridium botulinum nevű baktérium idézi elő. Étel okozta fajtájáért rossz technológiával készült hentesipari termékek, illetve befőttek, konzervek felelnek.

A Clostridium botulinum nevű baktérium egy igen erős, botulotoxin nevű idegmérget termel, amely súlyos esetben a légző- és mozgatóizmok bénulását okozza. A fertőzés kezdeti tünete lehet izomfájdalom, levertség, hasi panaszok, nyelési és hangképzési zavar.

A felpúposodott konzervet dobd ki!

A baktérium számára a - nem elég magas hőfokon készített - befőttek oxigénmentes, enyhén savas közege ideális lehet a szaporodáshoz. A felpúposodott konzervet, befőttet épp ezért ki kell dobni, hiszen a változás a baktérium termelte gázra utalhat.

Ezt is szeretjük