Konzerv és befőtt: ennyi vitamint tartalmaznak a kedvelt téli ételek
A C-vitamin fele sajnos odavész a hőkezelés során. És mi a helyzet más vitaminokkal?
Tél végén, ha vitaminhoz akarsz jutni, választhatsz a távoli országokból érkező déligyümölcsök, a nyáron eltett befőttek, illetve a boltban vásárolható konzervek között.
Sajnos bármelyikre is teszed le a voksodat, vitamintartalom tekintetében egyik sem közelíti meg a tavasztól őszig rendelkezésedre álló idénygyümölcsöket.
Ennyi vitamin van a konzervben, befőttben
A konzervek és a befőttek készítési eljárása megegyezik: a zöldséget, gyümölcsöt - vagy más nyersanyagot -, valamint az ízesített felöntőlevet légmentesen lezárják, majd ezt követően az egészet felhevítik. A befőtt esetében ezt vizes dunsztolásnak nevezik.
A hő hatására azonban nem csupán az emberi szervezetre veszélyes kórokozók pusztulnak el, hanem a növényi enzimek is károsodnak. A folsavnak, valamint a C-vitaminnak jellemzően több mint a fele elillan a hőkezelés során. A vízben oldható vitaminok egy része belekerülhet a kompót, konzerv levébe, ám tekintve, hogy az magas cukortartalommal bír, nem biztos, hogy jól jársz, ha megiszod.
A B-vitaminok jól bírják a konzerválást, a zöldségek-gyümölcsök csaknem teljes B-vitamin-tartalma megőrződik a hőkezelés során. A zsíroldékony A-vitamin szintén kevésbé érzékeny, mint a vízben oldható C-vitamin: a konzervált táplálék A-vitamin-tartalmának körülbelül a háromnegyede megmarad.
Mi az a botulizmus?
A botulizmust - ritkán kolbászmérgezésnek is nevezik - egy Clostridium botulinum nevű baktérium idézi elő. Étel okozta fajtájáért rossz technológiával készült hentesipari termékek, illetve befőttek, konzervek felelnek.
A Clostridium botulinum nevű baktérium egy igen erős, botulotoxin nevű idegmérget termel, amely súlyos esetben a légző- és mozgatóizmok bénulását okozza. A fertőzés kezdeti tünete lehet izomfájdalom, levertség, hasi panaszok, nyelési és hangképzési zavar.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A felpúposodott konzervet dobd ki!
A baktérium számára a - nem elég magas hőfokon készített - befőttek oxigénmentes, enyhén savas közege ideális lehet a szaporodáshoz. A felpúposodott konzervet, befőttet épp ezért ki kell dobni, hiszen a változás a baktérium termelte gázra utalhat.
OLVASD EL EZT IS!
- megelőzés
- veszélyes
Vitamintablettát szedsz? 4 eset, amikor többet árt, mint használ
- nők
- ásványi anyag
3 fontos vitamin és tápanyag, amihez nőként hozzá kell jutnod
- c-vitamin
- vitaminok