Az erős görcsök és a vetélés oka: hátrahajló méh

Nőgyógyászod azt mondta, hogy hátrahajlik a méhed, ám ennél több információt nem adott?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nők körülbelül 20%-ánál fordul elő, hogy méhe nem előre, hanem hátrahajlik. Ez a helyzet bizonyos esetekben kellemetlenséggel jár, ám mivel igen komoly egyéni különbségek lehetnek, nem kell megrémülnöd, ha az orvosod hátrahajló méhet állapított meg nálad.

Egy kis anatómia

A méh - latinul uterus - rendeltetése, hogy a petevezetékben megtermékenyített petesejtet befogadja, és a terhesség kilenc hónapja során a magzat kifejlődhessen benne. Alakja leginkább körtéhez hasonlít, falát teljes egészében simaizomszövet alkotja. Két részből tevődik össze: a méhnyakból, illetve méhtestből - ez utóbbi felső pólusához kapcsolódik a két petevezeték.

Hátrahajló méh

A méhtest a nők körülbelül 80%-ánál előrehajlik, ilyenkor álló helyzetben a hasfal irányába dől, ráfekszik a húgyhólyagra. Amennyiben a szerv nem a hasi oldal felé, hanem a végbél irányába dől, hátrahajló méhről - latinul retroflexio uteri - beszélünk. A nők 20%-ánál figyelhető meg ez a változat, mely teljesen normális, örökletes dolog. Olykor azonban kisebb panaszokat okozhat.

A hátrahajlás mértéke eltérő lehet, különbözhet abból a szempontból is, hogy mozdítható-e, vagy esetleg lenőtt - ez utóbbi ritkábban fordul elő, jellemzően valamilyen hasüregi gyulladás következtében.

Nehezített teherbeesés?

A szakemberek szerint a méh hátrahajlása elvben megnehezíti a teherbeesést. A spermiumoknak - képletesen - akadályt kell ugraniuk ahhoz, hogy célba érjenek, ám a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy komoly problémát nem jelent a hátrahajló méh a fogantatás során.

Meddőséget abban az esetben okozhat, ha hasüregi gyulladás következtében a hátrahajló méh nem mozdítható, hátul lenőtt. Ilyenkor előfordulhat, hogy a petevezeték is elzáródott, tehát a probléma mindenképpen nőgyógyászati kezelést igényel.

Fájdalommal járhat

Erősebb menstruációs görcsök

A hátrahajló méh esetében az erek lefutása némileg eltér az átlagtól. Emiatt a menstruáció körüli vérbőség komolyabb görcsöket idézhet elő. Másrészt a méh falában termelődő prosztaglandin hormon is felel a panaszokért - ez utóbbit azonban fogamzásgátló tabletta szedésével ki lehet iktatni.

Görcsök ellen

Nőgyógyász szakértőnkkel készített  videónkból megtudhatod, mit tehetsz a menstruációs görcsök ellen.

Fájdalom a terhesség alatt

A terhesség során is okozhat fájdalmat a hátrahajló méh. Ennek oka, hogy a szervet rögzítő szalagok rövidebbek, mint az előrehajló méh esetében, tehát a várandósság alatt jobban meg kell nyúlniuk. Ez az első 20 hétben panaszokkal járhat: a fájdalom nem a méhet érintő görcsök formájában jelentkezik, hanem jellemzően oldalt alakul ki.

Nagyobb a vetélések aránya

A terhesség első három hónapjában minden kismamánál nagyobb a vetélés kockázata, mint az azt követő időszakban. Ha azonban hátrahajlik a méhed, sajnos fokozott kockázattal kell számolnod. Épp ezért fontos az első 12 hétben, hogy sokat pihenj, de főképp tartózkodj a fizikai megerőltetéstől.

A terhesség alatt előrehajlik

Amennyiben a hátrahajló méh nincs lenőve a terhesség előrehaladtával - jellemzően a 12-16. hét között -, a szerv előrehajlik, mert a növekvő magzat számára kevés a hely hátul. Az esetek körülbelül 1%-ában fordul elő, hogy ez nem történik meg, ám aggodalomra ilyenkor sincs ok, mert a nőgyógyász előre tudja emelni. A szülést követően pedig visszarendeződik eredeti helyzetébe.

Ezt is szeretjük