Ebbe hal bele évente 10 ezer magyar!

Mit tesznek a minisztériumok az alkoholizmus ellen?

Megkérdeztük, milyen program készül az alkoholizmus ellen.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet 2013-as jelentése szerint hazánk első helyen áll Európában az alkohol okozta rákbetegségben elhunytak számát tekintve: évente 10 ezer ilyen haláleset történik Magyarországon.

Két hete jelent meg cikkünk, melyben a kontinens alkohol-helyzetjelentését részleteztük. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kialakult probléma orvoslásához szakpolitikai intézkedések szükségesek. Megkérdeztük az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságát, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumot azzal kapcsolatban, terveznek-e valamit tenni a magyarországi alkoholizmus visszaszorításáért.

Országos Addiktológiai Centrum

A kapott válaszok sajnos nem túl biztatóak, kevés konkrétumot tartalmaztak. Mindenesetre azt megtudtuk, hogy Magyarországon az Országos Egészségfejlesztési Intézet szervezeti egységeként 2006-ban az Országos Addiktológiai Centrum egy strukturált - a nemzetközi tudományos eredményekkel szinkronban lévő -, alkoholprobléma-visszaszorítást célzó munkát kezdett meg.

Az Országos Addiktológiai Centrum az alkohollal kapcsolatos károk csökkentése érdekében szoros együttműködésben áll az Egészségügyi Világszervezettel, a WHO Magyarországi Irodával - tudtuk meg az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságától.

Alkohol elleni szakpolitikai program

A WHO-val 2012-2013 közötti együttműködés eredményeként megalkotásra került egy, a hazai alkoholhelyzetet, valamint egy, az alkoholpolitikai intézkedések területén a nemzetközi jó gyakorlatokat bemutató dokumentum.

Utóbbi lehetőséget kínál, és utat mutat az alkohollal kapcsolatos károk csökkentéséhez, segítséget nyújthat a bizonyítékokon alapuló hazai alkoholpolitika megalapozásához. Ezen dokumentumok szolgáltak alapul a jelenleg társadalmi egyeztetés előtt álló, az alkoholprobléma visszaszorítását célzó szakpolitikai programhoz.

A szakpolitikai program célja az alkoholfogyasztással összefüggő halálozás csökkentése és a megbetegedési mutatók javítása, az egyes társadalmi károk, így az egyéni és közösségi károkban mutatkozó egyenlőtlenségek visszaszorítása. Továbbá az alkoholfogyasztás negatív következményeinek csökkentése, a nemzetközi adatgyűjtéseknek megfelelő, az egyes szakmai területeket érintő alkoholpolitikai monitorozási javaslatok kidolgozása.

Egészségfejlesztési Irodák 58 járásban

Az alapellátás prevenciós kapacitásának fejlesztése során 58 járásban Egészségfejlesztési Irodák jöttek létre, melyek kötelező feladatai között szerepel az alkoholt túlzott mértékben fogyasztók szűrése és számukra rövid tanácsadás biztosítása, továbbá a kiszűrt alkoholfüggőségben szenvedők korai kezelésbe irányítása. Az Egészségfejlesztési Irodák összekötő kapocsként működnek majd az egészségügyi alapellátás, a járóbeteg-szakellátás - önálló és fekvőbeteg-szakellátáshoz integrált - és az egészségfejlesztési programokat megvalósító szervezetek között.

Alkoholellenes kampány?

Mivel évről évre számos dohányzás elleni kampány indul, joggal merülhet fel benned, vajon nem terveznek-e hasonló hadjáratot, mely az alkohol egészségkárosító hatásaira hívja fel a figyelmet. Kérdésünkre a EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága az alábbi választ adta.

A közelmúltban megalakult Egészségkommunikációs Központ több kampányt tervez indítani a közeljövőben, melyek nagy valószínűséggel érintik majd a túlzott alkoholfogyasztás tématerületét is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem várható a szeszes italok adóterheinek növelése

Az Egészségügyi Világszervezet véleménye szerint javíthatna a kialakult helyzeten, ha drágábban lehetne hozzájutni az alkoholhoz. Kérdésünkre, miszerint növekednek-e az alkoholos italok adóterhei a közeljövőben, a Nemzetgazdasági Minisztérium azt válaszolta, hogy a jogszabály-előkészítési munkálatok jelen fázisában nem számolnak a szeszes italok adóterheinek változtatásával.

Ezt is szeretjük