Mivel helyettesíthető a tojás, a liszt vagy a sütőpor, ha elfogyott? Mutatjuk, mit használhatsz

Az élelmiszerek közül több helyettesíthető mással sütés-főzés közben.

Alapanyagok helyettesítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bosszantó, ha sütés vagy főzés közben szembesül az ember azzal, hogy egy alapanyag elfogyott, egy-egy termék vásárlása végett pedig nem is szívesen megy le a boltba.

A konyhában egyébként is rendkívül célravezető a kreativitás, egy-egy alapélelmiszer helyettesítésénél pedig különösen érdemes lazábban kezelni a főzési szabályokat, a legtöbbször a megfelelő állag elérhető otthon fellelhető anyagokból.

Helyettesíthető alapanyagok

Ha elfogyott a tojás, a liszt vagy a sütőpor, esetleg valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatod az adott alapanyagot, akkor sincs ok a pánikra: attól függően, hogy milyen ételt főzne vagy sütne az ember, más és más hozzávalóval helyettesíthető.

Ha elfogyott a tojás, mégis süteményt készítenél, helyettesítsd banánnal: egy tojás helyett tegyél bele egy kis méretű banánt - vagy annyit, amennyit az állag megkíván.
Fotó: MajaMitrovic / Getty Images Hungary
Ugyancsak helyettesítheti kötőanyagként a tojást a darált lenmag is, mely sós ételekbe is illik: egy evőkanálnyi bő fél deciliter vízben felfőzve zselés állagot kap.
Fotó: MajaMitrovic / Getty Images Hungary
A liszt helyett akár darált zabpehely is használható, de süteményekben darált dió vagy mandula is megállja a helyét, ha elfogyott.
Fotó: Voyagerix / Getty Images Hungary
Ha főzelék sűrítéséhez használnád a lisztet, akár egy pici vízben elkevert kukoricakeményítő is hasznodra lehet.
Fotó: Voyagerix / Getty Images Hungary
A főzőtejszín helyettesítése is feladhatja a leckét, ám sokak szerint erre alkalmas a tej és a vaj keveréke: másfél deciliter tejszín kiváltására fél deciliter tej és 50 gramm vaj kell.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
Vaj helyett ugyanannyi kókuszzsírt is használhatsz, ami akár laktózérzékenyek számára is jó alternatíva.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
Ha rántott húst vagy zöldséget készítenél, a zsemlemorzsa is helyettesíthető zabpehellyel, szezámmaggal, aprított levesgyönggyel.
Fotó: FotografiaBasica / Getty Images Hungary
A sütőpor helyett késhegynyi szódabikarbónát is sokan használnak a tésztákban, csak belekeverés után adj az egészhez egy kiskanálnyi ecetet vagy citromlevet!
Fotó: wilpunt / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük