Bosszantó, ha sütés vagy főzés közben szembesül az ember azzal, hogy egy alapanyag elfogyott, egy-egy termék vásárlása végett pedig nem is szívesen megy le a boltba.
A konyhában egyébként is rendkívül célravezető a kreativitás, egy-egy alapélelmiszer helyettesítésénél pedig különösen érdemes lazábban kezelni a főzési szabályokat, a legtöbbször a megfelelő állag elérhető otthon fellelhető anyagokból.
Helyettesíthető alapanyagok
Ha elfogyott a tojás, a liszt vagy a sütőpor, esetleg valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatod az adott alapanyagot, akkor sincs ok a pánikra: attól függően, hogy milyen ételt főzne vagy sütne az ember, más és más hozzávalóval helyettesíthető.

Ha elfogyott a tojás, mégis süteményt készítenél, helyettesítsd banánnal: egy tojás helyett tegyél bele egy kis méretű banánt - vagy annyit, amennyit az állag megkíván.
Fotó: MajaMitrovic / Getty Images Hungary

Ugyancsak helyettesítheti kötőanyagként a tojást a darált lenmag is, mely sós ételekbe is illik: egy evőkanálnyi bő fél deciliter vízben felfőzve zselés állagot kap.
Fotó: MajaMitrovic / Getty Images Hungary

A liszt helyett akár darált zabpehely is használható, de süteményekben darált dió vagy mandula is megállja a helyét, ha elfogyott.
Fotó: Voyagerix / Getty Images Hungary

Ha főzelék sűrítéséhez használnád a lisztet, akár egy pici vízben elkevert kukoricakeményítő is hasznodra lehet.
Fotó: Voyagerix / Getty Images Hungary

A főzőtejszín helyettesítése is feladhatja a leckét, ám sokak szerint erre alkalmas a tej és a vaj keveréke: másfél deciliter tejszín kiváltására fél deciliter tej és 50 gramm vaj kell.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary

Vaj helyett ugyanannyi kókuszzsírt is használhatsz, ami akár laktózérzékenyek számára is jó alternatíva.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary

Ha rántott húst vagy zöldséget készítenél, a zsemlemorzsa is helyettesíthető zabpehellyel, szezámmaggal, aprított levesgyönggyel.
Fotó: FotografiaBasica / Getty Images Hungary

A sütőpor helyett késhegynyi szódabikarbónát is sokan használnak a tésztákban, csak belekeverés után adj az egészhez egy kiskanálnyi ecetet vagy citromlevet!
Fotó: wilpunt / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)