8 élelmiszer, ami összefügg az agyi érkatasztrófával és a kognitív hanyatlással: friss kutatás jelent meg róla

Ezen élelmiszerek fogyasztása összefügg az agyi érkatasztrófával és a kognitív hanyatlással.

Agyi érkatasztrófát okozó ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak, megnő a memóriával és a gondolkodással kapcsolatos problémák esélye, valamint a stroke kockázata.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzői

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzően magas hozzáadott cukor-, zsír- és sótartalommal bírnak, miközben kevés bennük a fehérje és a rost - arról, hogy a szervezetnek mennyi rostra lenne szüksége egy nap, korábban írtunk. A friss kutatásban több mint 30 ezer 45 éves vagy annál idősebb önkéntes vett részt, akiket átlagosan tizenegy évig követtek nyomon. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki az étrendjükről és italfogyasztásukról. 

A tanulmány végére 768 embernél diagnosztizáltak kognitív hanyatlást, és 1 108 ember kapott stroke-ot. Azoknak az étrendje, akik memória- és egyéb gondolkodásproblémát tapasztaltak, 25,8%-a ultrafeldolgozott élelmiszerekből állt. Észrevették, hogy ezen élelmiszerek 10%-os emelkedése a kognitív hanyatlás kockázatát 16%-kal, a stroke kockázatát pedig 8%-kal növelte meg - a stroke tüneteiről itt olvashatsz többet. Bár az eredmények valóban erős összefüggést mutatnak, a tanulmány nem bizonyítja, hogy közvetlenül okozhatják ezeket a problémákat. Mindenesetre az alábbi élelmiszerek fogyasztását érdemes minimálisra csökkenteni. 

Ide tartoznak az olyan gyorsételek, mint a hamburgerek, amik általában magas telítettzsír- és kalóriatartalommal bírnak, és jelentős mennyiségű feldolgozott szénhidrát található bennük, melyek károsan hatnak az egészségre.
Fotó: Lew Robertson / Getty Images Hungary
A sütemények és egyéb édességek rendszeres fogyasztása ugyancsak növeli a szív-érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz és a demencia kockázatát is, nem beszélve arról, hogy elhízást okozhatnak.
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary
A cukros italok gyakori fogyasztása súlygyarapodást, kettes típusú cukorbetegséget, szívbetegséget, vesebetegséget, nem alkoholos zsírmájat, fogszuvasodást és köszvényt is okozhat.
A chips magas kalória- és sótartalommal bír, és tartalmazhat transzzsírt is, melyek mind-mind összefüggésben állnak a szívbetegség, a diabétesz, a szervezetben lévő gyulladások és az elhízás kialakulásával.
Fotó: Tanja Ivanova / Getty Images Hungary
A legtöbb jégkrém hozzáadott cukrot és egyéb olyan összetevőket tartalmazhat, amik szintén negatívan befolyásolják az egészséget, főleg, ha rendszeresen kerülnek elfogyasztásra.
A fehér, csomagolt kenyeret a magasan feldolgozott liszt és adalékanyagok egészségtelenné tehetik. Túlzó fogyasztása hozzájárulhat az elhízáshoz, a szívbetegségekhez és a cukorbetegséghez.
A ketchup és a majonéz is szerepel a kutatásban felsorolt élelmiszerek listáján, hozzáadottcukor- és sótartalmuk miatt növelhetik a szívbetegségek és a stroke rizikóját is.
Akik ízesített, cukrozott gabonapelyheket fogyasztanak reggelenként, azoknál szintén fokozott az agykárosodás, memóriavesztés és a stroke rizikója.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary

9 hagyományos magyar étel, ami nemcsak hizlal, hanem egészségtelen is

Nem minden magyar étel egészségtelen, de ami igen, azt tényleg érdemes csak módjával fogyasztani.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük