8 élelmiszer, ami összefügg az agyi érkatasztrófával és a kognitív hanyatlással: friss kutatás jelent meg róla
Ezen élelmiszerek fogyasztása összefügg az agyi érkatasztrófával és a kognitív hanyatlással.
Egy új tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak, megnő a memóriával és a gondolkodással kapcsolatos problémák esélye, valamint a stroke kockázata.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzői
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzően magas hozzáadott cukor-, zsír- és sótartalommal bírnak, miközben kevés bennük a fehérje és a rost - arról, hogy a szervezetnek mennyi rostra lenne szüksége egy nap, korábban írtunk. A friss kutatásban több mint 30 ezer 45 éves vagy annál idősebb önkéntes vett részt, akiket átlagosan tizenegy évig követtek nyomon. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki az étrendjükről és italfogyasztásukról.
A tanulmány végére 768 embernél diagnosztizáltak kognitív hanyatlást, és 1 108 ember kapott stroke-ot. Azoknak az étrendje, akik memória- és egyéb gondolkodásproblémát tapasztaltak, 25,8%-a ultrafeldolgozott élelmiszerekből állt. Észrevették, hogy ezen élelmiszerek 10%-os emelkedése a kognitív hanyatlás kockázatát 16%-kal, a stroke kockázatát pedig 8%-kal növelte meg - a stroke tüneteiről itt olvashatsz többet. Bár az eredmények valóban erős összefüggést mutatnak, a tanulmány nem bizonyítja, hogy közvetlenül okozhatják ezeket a problémákat. Mindenesetre az alábbi élelmiszerek fogyasztását érdemes minimálisra csökkenteni.
9 hagyományos magyar étel, ami nemcsak hizlal, hanem egészségtelen is
Nem minden magyar étel egészségtelen, de ami igen, azt tényleg érdemes csak módjával fogyasztani.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
- szív- és érrendszeri betegség
- agy
- kognitív képesség
- ételek
- ultrafeldogozott élelmiszer
- kutatások
- stroke
- Életmód