Rákellenes, szívvédő szupergyümölcs, aminek most van szezonja - Érdemes sokat fogyasztani belőle
Az apró, sötétkék gyümölcs egészségügyi előnyeit felsorolni is nehéz.
Az áfonyaszezon hazánkban július közepétől egészen szeptember végéig tart. Ilyenkor nemcsak import, hanem akár friss hazai gyümölcsöt is vásárolhatsz a piacon.
Az apró sötétkék bogyó többek között a színét adó antocianinnak köszönhetően bír rendkívüli egészségügyi hatásokkal. Az áfonya amellett, hogy nagyon finom, az egyik legegészségesebb gyümölcs: a benne lévő sok-sok C-vitaminon kívül még számos pozitív hatással bír.
Miért olyan egészséges az áfonya?
Rákellenes
Egy csésze áfonya a napi szükséges C-vitamin-bevitel 25%-át tartalmazza. Ennek és a gyümölcsben található számos antioxidánsként működő flavonoidnak - például az antocianinnak - köszönhetően fogyasztása segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök támadásától.
Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladást a szervezetben, gátolhatják a daganatok növekedését, és segíthetnek megelőzni vagy lelassítani többek között a nyelőcső-, tüdő-, méh-, hasnyálmirigy- és vastagbélrák kialakulását. Az áfonya folát tartalma miatt is segít megelőzni a rák kialakulását. Ez a vegyület ugyanis szerepet játszik a DNS szintézisében és helyreállításában.
Szívvédő
Az apró bogyós gyümölcs fogyasztása a szív- és érrendszer egészségét is védi. A benne lévő kálium, folsav, C-vitamin, B6-vitamin mind jótékony hatással van a keringési rendszerre. A B6-vitamin és a folsav megakadályozzák a homociszteinként ismert vegyület felhalmozódását a szervezetben - mely károsíthatja az ereket, és szívproblémákhoz vezethet.
A Harvard School of Public Health és a University of East Anglia tanulmánya szerint az antocianinok rendszeres fogyasztása 32 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát a fiatal és középkorú nőknél. A legjobb eredményt azok a nők érték el a kutatás során, akik hetente legalább három adag áfonyát vagy epret fogyasztottak.
Csonterősítő
Az áfonya vasat, foszfort, kalciumot, mangánt, magnéziumot, cinket és K-vitamint is tartalmaz. Ezek mindegyike a csontok építőeleme. A vas és a cink kulcsszerepet töltenek be a csontok és ízületek szilárdságának és rugalmasságának megőrzésében. Az alacsony K-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a csonttörések magasabb kockázatával. Az áfonya K-vitamin-tartalmával nemcsak önmagában járul hozzá a csontok egészségéhez, de egyúttal a kalcium felszívódását is javítja.
Agyserkentő
Népesedésalapú tanulmányok szerint a rendszeres áfonyafogyasztás összefüggésbe hozható az idősebb nők kognitív képességeinek frissen tartásával. Szakemberek szerint amellett, hogy csökkenti a kognitív károsodások kockázatát, az áfonya a rövid távú memóriát és a mozgáskoordinációt is javítja.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kinek nem ajánlott az áfonya?
Akik vérhígítót - warfarint - szednek, azoknak számára csak kellő körültekintéssel javasolt az áfonya fogyasztása. Az áfonya ugyanis K-vitamin-tartalma miatt befolyásolhatja a gyógyszer vérhígító hatását - mivel ez a vitamin kulcsszerepet játszik a véralvadásban. Érdemes a kezelőorvossal konzultálni erről.
Olvass tovább: ez a 8 ital bizonyítottan rendbe teszi a koleszterint
Ezek az italok bizonyítottan helyreállítják a koleszterinszintet, így védve a szív- és érrendszert.
Védik az ereket, csökkentik a vérzsírt: 8 ital, ami bizonyítottan rendbe teszi a koleszterint
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)